19 °C Budapest

A nagy MÁV-sztori: lépésről lépésre

Pénzcentrum
2008. július 18. 05:40

Mi történt a múltban? Az idei év legnagyobb biztosítás-szakmai botránya egyértelműen a MÁV Biztosító Egyesület körül robbant ki, amellyel egyébként már régebben is gondok akadtak (2006-ban több hónapra felfüggesztették a nyilvántartási rendszer hiányosságai miatt). Mai cikkünkben egyrészt áttekintjük az elmúlt hónapok eseményekben bővelkedő történéseit, másrészt megnézzük, kiknek és miért nem kellhet a meglévő állomány, s mi lesz az ügyfelekkel.

"Egy kisebb baki követődött el"

A szabályok szerint amennyiben a biztosítástechnikai tartalékok fedezete nem kielégítő, azt 2 munkanapon belül be kell jelenteni a PSZÁF-nál.
Az egész történet április 4-én vette kezdetét, ekkor jelent meg ugyanis a PSZÁF-határozat, amelyből kiderült, hogy felfüggesztik a biztosító egyesület kötelező gépjármű felelősség-biztosítási (kgfb) termékének terjesztését, mivel tartalékhiányos állapot áll fent. Még ugyanebben a közleményben olvasható, hogy a felügyelet a vezető biztosításmatematikus és az első számú vezető felmentését is kezdeményezte.

Érdekes reakciót váltott ki a határozat megjelenése a MÁV első emberéből, Kiss Bálintból, aki úgy reagált, nem hajtja végre a határozatban foglaltakat. amely egyébként a Biztosítási törvény szerint is kötelező érvénnyel végrehajtandó. Ekkor még úgy nyilatkozott a vezető, hogy "egy kisebb baki követődött el", ebből a kisebb hibából végül jókora botrány kerekedett...

Egy héttel később, április 11-én aztán további érdekes események történtek, ugyanis a PSZÁF főigazgatója, rendkívüli és azonnali célvizsgálatot rendelt el a MÁV Biztosítónál, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) hivatalos tájékoztatása alapján. A burkolt fogalmazás a sikkasztás gyanújának felmerülését jelenti. Ekkortól datálhatjuk azt az időszakot, hogy felügyeleti biztosok látják el tevékenységüket az egyesületnél.

Még ugyanezen a napon jelent meg a VPOP közleménye, hogy a Központi Bűnüldözési Parancsnokság a Fővárosi Főügyészség kijelölése alapján különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy fővárosi székhellyel rendelkező egyesület ellen, ennyiből már lehetett tudni, hogy a MÁV-ról van szó.

A különösen nagy érték az első becslések szerint megközelítette az 1 milliárd forintot, melyet állítólag több magánbankszámlán keresztül vontak ki az egyesületből, s egy új cég alapítására fordították volna, ide mentették volna át a MÁV állományát. Mindez persze nem sikerült, olyannyira, hogy végül sikkasztásért vették őrizetbe Kiss Bálintot, így nem tudott megjelenni egy korábban, ellene garázdaság vádja miatt indított perben (állítólag nekitámadt a tévéseknek, akik felvették, hogy a biztosító Andrássy úti székháza előtt mozgássérült-engedéllyel parkol Mercedesével).

Fél-szökési kísérlet

Az őrizetbe vétel után újabb érdekes hír jelent meg, Kiss Bálint megszökött két és fél órára, ugyanis azt állította rosszul van, miután a VPOP-központba szállítótták. A vezér eltűnt a kórházból, a vámosok szerint azért, mert a mentősök nem mondták meg, hogy egy pénzmosási ügy főszereplőjéről van szó, sőt VIP-betegként adták át Kiss Bálintot. A mentősök szerint viszont nem tartozik a feladataik közé az őrizetesek felügyelete, a vámosok pedig elve nem akartak beülni a rohamkocsiba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Júniusban újabb csavar történt a MÁV Biztosító ügyében, ekkor ugyanis egy biztosított saját magát jelentette fel, mivel egyes ügyfelektől a MÁV elnöke zsebbe visszakérte a kifizetett kártérítés egy részét, cserébe pedig a ténylegesnél magasabb összeget állapított meg a kárkifizetésnél.

Nagy a hiány - végső adatok

A júniusi közgyűlésen a kirendelt felügyeleti biztos, Gazda-Pusztai Sándor bejelentette, hogy a becsült veszteség 4,2 milliárd forintot tett ki a múlt év végén, a saját tőke hiánya pedig az első negyedév végén 5,8 milliárd forintos volt.

Mi történik a MÁV-val?

Mi lesz a MÁV ÁBE sorsa?

Kiemelt figyelem kísérte eddig mindkét közgyűlést, hiszen az egész ügy a kgfb-állomány tartalékhiánya miatt indult el. Emlékezzünk vissza, a határozat szerint vagy meg kell szüntetni a tulajdonosoknak a hiányt, vagy át kell ruházni az állományt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. március 22. 12:17
A napokban megjelent kormányrendelet tervezet alapján módosulhat az otthonfelújítási támogatás. Egye...
Holdblog  |  2023. március 22. 12:11
Érdemes áttekinteni, hogy egyes szereplők, szerepkörök, társadalmi és foglalkozási csoportok esetén...
MEDIA1  |  2023. március 22. 11:38
Mától elérhető az RTL streamingszolgáltatásának előfizetői számára a 2022-ben Oscar-díjra jelölt dok...
MNB Intézet  |  2023. március 22. 10:24
Mint minden technológiai forradalom, úgy a zöld és digitális átállás megvalósítása is bizonyos nyers...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?