18 °C Budapest

Finisben a kötelező - Ma éjfélkor kialszanak a fények

Pénzcentrum
2007. november 30. 16:00

Ma éjfélkor véget ér az idei kötelező kampány felmondási időszaka. Az előrejelzések - mint eddig minden évben - rekord számú átkötést prognosztizáltak. Az utolsó felmondásokat az alkuszok szombat délig továbbítják a biztosítók és az egyesületek felé. Azonban most megnézzük, ki hogyan értékeli az első félidőt!

A felmondásokról közel végleges számokat a jövő hét folyamán tudunk adni. Mindenképpen megemlítendő, hogy míg a felmondások határideje hamarosan lejár, addig a szerződések jelentős része csak decemberben kerül megkötésre. Éppen ezért az idei kampány végleges kiértékelése jövő év elején válik aktuálissá.

Menet közben sok szó esett a kampány jelentőségéről, esetleges eltörléséről, illetve az új szabályokról, na és persze a becslésekről, hogy hányan is váltanak valójában és ki nyeri az évente megrendezett "ámokfutást"?

Az online brókerek folyamatos térnyeréséről megkérdeztük Rácz Istvánt a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatóját. A portál seígtségével várhatóan 100 ezer felett lesz az átszerződők száma, a tavalyi 51 ezerhez képest. A látogatószám a kampány alatt a tavalyi 600 ezerről 900 ezerre növekedett.

A Biztosítás.hu adatai szerint az élmezőny a következőképen alakul: MÁV 22%, Genertel 20%, AEGON 14%, KÖBE 13% (többiek nettó vesztők, vagyis kevesebbet kötnek mint szereznek, persze csak az Interneten, mert aki erős értékesítési hálózattal bír, az offline-ban javíthat).
A vesztesek: Allianz 17%, Posta 13%, Uniqa 12% (itt is igaz ami fent, de ezek a számok már az offline adatokat is közelítik)

Ezek közül talán a Posta szorul magyarázatra, aki a díjemelését portfólió szinten szerencsétlenül a Genertel indulásához és az Allianz "átlagosan kedvezőbb" díjszintjéhez időzítette .

Rácsz István szerint, várhatóan 250-300 ezren váltanak az Interneten (és 2-2,5 millióan ellenőrzik díjukat) összes piaci adatra csak februárban a biztosítók offline adatainak a közzétételét követően lehet majd számítani, de a 700 ezer váltó nagyságrendileg meglehet. Ez azt mutatja, hogy az online biztosítás áttörését hozta az idei év, hiszen az előző években az arány 20-25%-on mozgott, míg most egy hónap alatt 30-40-re emelkedett. Ennek okai az alacsony díjak és az online kedvezmények mellett, hogy az emberek látják, hogy az Internet működik. És itt nem csak a biztosításra gondolok, de a többi szolgáltatásra is (jegyrendelés, vásárlás, étel-ital, bevásárlás kiszállítás, stb.) A hazai Internetes forgalom exponenciálisan nő.

Ami szintén figyelemre méltó, hogy a díjakat idén az autósok több mint a fele ellenőrizte. Ami ha figyelembe vesszük az Internet lefedettségét, szinte minden olyan autós, aki hozzáfér az Internethez, kikalkulálta a jövő évi tarifáit.

A jövő érdekes kérdése a Generali és a Genertel által bevezetett - kár esetén évközi pótdíjban végződő kedvezmény - mely bár némileg ellentmond a biztosítás elvének, nagyon ráillik a magyar fogyasztói magatartásra és szemléletre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kedvezménnyel kapcsolatban a felügyelet (PSZÁF) arra az álláspontra helyezkedett, hogy amennyiben az ügyfél ezen feltételekkel találkozik és azokat elfogadja, akkor ez a technika nem kifogásolható, várható hogy a jövő évi kampányra követői akadnak az év közben visszavonásra kerülő kármentességi engedménynek, amely a díj-összehasonlítás pillanatában ajánlati szinten alacsonyabb díj révén jól eladható.

Tegnap déli adatok szerint a Genertel igazi villámrajtot vett és mintegy 62000 megkötött szerződésnél tart. Természetesen az adatok nem véglegesek, de mindenképpen beszédesek...

Az Aegon-nál első három hétben annyi szerződést kötöttek, mint az elmúlt évi kampányban összesen. Becsléseket nem tudtak adni az összes új szerzésről, de a várakozásainknak megfelelően mindenképpen pozitív egyenlegre számítanak.

Az OTP Garancia Biztosító munkatársai által kötött új GFB-szerződések száma az elmúlt évinél kedvezőbben alakul, az internetes alkuszok esetében is mindenhol pozitív a szaldó és a piaci részesedésüknél jóval magasabb a részesedésük az új szerződésekből. Felmondások hasonló számban érkeztek, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az eddigi adatok alapján az új szerződések száma összességében minden bizonnyal meg fogja haladni a felmondások számát, így az OTP Garancia Biztosító GFB-állománya az átkötések eredményeképpen várhatóan bővülni fog.

Jövő hét folyamán, az összesítéseket követően, áttekintjük, hogy kinek, hogyan sikerült az idei kampány.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?