4 °C Budapest

Finisben a kötelező - Ma éjfélkor kialszanak a fények

Pénzcentrum
2007. november 30. 16:00

Ma éjfélkor véget ér az idei kötelező kampány felmondási időszaka. Az előrejelzések - mint eddig minden évben - rekord számú átkötést prognosztizáltak. Az utolsó felmondásokat az alkuszok szombat délig továbbítják a biztosítók és az egyesületek felé. Azonban most megnézzük, ki hogyan értékeli az első félidőt!

A felmondásokról közel végleges számokat a jövő hét folyamán tudunk adni. Mindenképpen megemlítendő, hogy míg a felmondások határideje hamarosan lejár, addig a szerződések jelentős része csak decemberben kerül megkötésre. Éppen ezért az idei kampány végleges kiértékelése jövő év elején válik aktuálissá.

Menet közben sok szó esett a kampány jelentőségéről, esetleges eltörléséről, illetve az új szabályokról, na és persze a becslésekről, hogy hányan is váltanak valójában és ki nyeri az évente megrendezett "ámokfutást"?

Az online brókerek folyamatos térnyeréséről megkérdeztük Rácz Istvánt a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatóját. A portál seígtségével várhatóan 100 ezer felett lesz az átszerződők száma, a tavalyi 51 ezerhez képest. A látogatószám a kampány alatt a tavalyi 600 ezerről 900 ezerre növekedett.

A Biztosítás.hu adatai szerint az élmezőny a következőképen alakul: MÁV 22%, Genertel 20%, AEGON 14%, KÖBE 13% (többiek nettó vesztők, vagyis kevesebbet kötnek mint szereznek, persze csak az Interneten, mert aki erős értékesítési hálózattal bír, az offline-ban javíthat).
A vesztesek: Allianz 17%, Posta 13%, Uniqa 12% (itt is igaz ami fent, de ezek a számok már az offline adatokat is közelítik)

Ezek közül talán a Posta szorul magyarázatra, aki a díjemelését portfólió szinten szerencsétlenül a Genertel indulásához és az Allianz "átlagosan kedvezőbb" díjszintjéhez időzítette .

Rácsz István szerint, várhatóan 250-300 ezren váltanak az Interneten (és 2-2,5 millióan ellenőrzik díjukat) összes piaci adatra csak februárban a biztosítók offline adatainak a közzétételét követően lehet majd számítani, de a 700 ezer váltó nagyságrendileg meglehet. Ez azt mutatja, hogy az online biztosítás áttörését hozta az idei év, hiszen az előző években az arány 20-25%-on mozgott, míg most egy hónap alatt 30-40-re emelkedett. Ennek okai az alacsony díjak és az online kedvezmények mellett, hogy az emberek látják, hogy az Internet működik. És itt nem csak a biztosításra gondolok, de a többi szolgáltatásra is (jegyrendelés, vásárlás, étel-ital, bevásárlás kiszállítás, stb.) A hazai Internetes forgalom exponenciálisan nő.

Ami szintén figyelemre méltó, hogy a díjakat idén az autósok több mint a fele ellenőrizte. Ami ha figyelembe vesszük az Internet lefedettségét, szinte minden olyan autós, aki hozzáfér az Internethez, kikalkulálta a jövő évi tarifáit.

A jövő érdekes kérdése a Generali és a Genertel által bevezetett - kár esetén évközi pótdíjban végződő kedvezmény - mely bár némileg ellentmond a biztosítás elvének, nagyon ráillik a magyar fogyasztói magatartásra és szemléletre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kedvezménnyel kapcsolatban a felügyelet (PSZÁF) arra az álláspontra helyezkedett, hogy amennyiben az ügyfél ezen feltételekkel találkozik és azokat elfogadja, akkor ez a technika nem kifogásolható, várható hogy a jövő évi kampányra követői akadnak az év közben visszavonásra kerülő kármentességi engedménynek, amely a díj-összehasonlítás pillanatában ajánlati szinten alacsonyabb díj révén jól eladható.

Tegnap déli adatok szerint a Genertel igazi villámrajtot vett és mintegy 62000 megkötött szerződésnél tart. Természetesen az adatok nem véglegesek, de mindenképpen beszédesek...

Az Aegon-nál első három hétben annyi szerződést kötöttek, mint az elmúlt évi kampányban összesen. Becsléseket nem tudtak adni az összes új szerzésről, de a várakozásainknak megfelelően mindenképpen pozitív egyenlegre számítanak.

Az OTP Garancia Biztosító munkatársai által kötött új GFB-szerződések száma az elmúlt évinél kedvezőbben alakul, az internetes alkuszok esetében is mindenhol pozitív a szaldó és a piaci részesedésüknél jóval magasabb a részesedésük az új szerződésekből. Felmondások hasonló számban érkeztek, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az eddigi adatok alapján az új szerződések száma összességében minden bizonnyal meg fogja haladni a felmondások számát, így az OTP Garancia Biztosító GFB-állománya az átkötések eredményeképpen várhatóan bővülni fog.

Jövő hét folyamán, az összesítéseket követően, áttekintjük, hogy kinek, hogyan sikerült az idei kampány.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm