Kötelező biztosítás 2007: ne dőlj be mindennek!

Pénzcentrum
2007. október 18. 12:00

Vigyázó szemetek a .... Október végén megtudhatjuk, hogy melyik biztosító mennyiért köt velünk kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást. Két országos napilapban a társaságok kötelesek közzétenni a következő évi díjtarifájukat. Megindul a találgatás: hányan fognak váltani, hogyan fognak változni a díjak és folytatódik-e az online alkuszok térnyerése? Mindeközben sokan kardoskodnak a kampány megszüntetése ellen, valamint a vonatkozó szabályok is változnak. Nézzük ügyfélként, mire számíthatunk!

Tavaly mintegy félmillió autós váltott kötelező biztosítást, igaz az új szerződő ebből mintegy 350 ezerre tehető. 2006-ban is jelentős sikereket értek el az online alkuszok, akik az idén további területek meghódítására készülnek.

A bonus-malus besorolás
A kormányrendelet a korábbi szabályozással ellentétben új szerződés kötése esetén - mindamellett, hogy a korábbi biztosító a szerződés megszűnése esetén köteles azt kiadni - az új biztosítónak nem teszi kötelezettségévé az új szerződés bonus-malus besorolásnak alapjául szolgáló kártörténeti igazolás megkérését a korábbi biztosítótól, ha azt a szerződő a szerződéskötéskor nem mutatta be. Ha az átszerződő üzemben tartó ilyen igazolást nem csatol, a szerződést A00 osztályba kell besorolni. Ha az ügyfél a szerződés megkötését követő 90 napon belül sem mutatja be az igazolást akkor a biztosító a szerződést M04 osztályba sorolni. Az igazolás későbbi bemutatása esetén visszamenőleges hatállyal kell a besorolást az igazolás adattartalma szerint módosítani. Ha a szerződés a díj nemfizetése miatt szűnik meg akkor a bonus osztályba való besorolás is megszűnik.

Az idei év egyik különlegessége, hogy a tervek szerint már nem az ügyfeleknek kell beszereznie a kártörténeti igazolást, hanem az új biztosító számára meg kell adniuk korábbi biztosítójuk nevét, illetve az addigi biztosításuk kötvényének a számát. És az új partner beszerzi a régi biztosítótól a kártörténeti igazolást. A gond már csak az, hogy hányan tudják a kötvényszámukat?

Aki nem találja meg a kötvényét, illetve a befizetési csekket vagy banki átutalást, amelyeken fel van tüntetve a kötvényszám és nem tünteti fel azt, az automatikusan a legrosszabb, M4-es besorolásba kerül az új biztosítónál.

Van azonban kiskapu, amit minden bizonnyal ki is fognak használni néhányan: ha valaki rossz kötvényszámot ad meg, akkor nem M4, csak A0 kategóriába sorolható. Ez sok kedvezőtlen besorolású ügyfélnek jó lehetőség lehet a trükközésre. Még kérdés, hogy később lesz-e lehetősége az új biztosítónak beszerezni a valós adatot, és ez alapján visszasorolhatja-e ügyfelét - akár visszamenőleg - az őt megillető osztályba.

A változások egy másik része, hogy ezentúl a Kártalanítási Számla (amely a kötelezővel nem rendelkező vezetők helyett fizet a vétlen autósnak) az ismeretlen járművel okozott károkat is megtéríti, ha azok halálos vagy súlyos sérüléssel jártak. Külföldön elszenvedett autós károk esetében a károkozó biztosítója ellen már itthon is indítható kereset. Emellett választhatunk, hogy ilyenkor kárigényünkkel a külföldi károkozóval, vagy annak biztosítójával szemben lépünk fel kárigénnyel.

Továbbra is van lehetőség a kötelező biztosítás szüneteltetésére (például a téli hónapokra), sőt ennek feltételei is ügyfélbarátabbak lettek: a szüneteltetés maximális időszaka hat hónap maradt, ám legrövidebb időszakot már nem határoz meg a rendelet. Hatálya immár nem a bejelentést követő hónap első napjától, hanem a bejelentés napjától érvényes.

A fentieknél valószínűleg többeket érint, hogy a kárügyintézés idehaza már nem húzható el a végtelenségig: amennyiben egyértelmű a felelősség, és a kár nagysága megállapítható, a biztosítónak három hónapon belül konkrét kártérítési javaslatot kell tennie. Az év végi kampányt pedig az a változás érinti a legjelentősebben, hogy ezentúl biztosítóváltás esetén a bónusz-malusz igazolásokat nem az ügyfélnek, hanem az új biztosítónak kell beszereznie.

Vigyázó szemetek a ....

Mielőtt beindul a kampány, nem árt, ha a lelkes autós felkészül néhány dologra. Érdemes lehet elvonatkoztatni a mesés engedményektől és a csökkenő díjaktól. Nézzünk néhány buktatót, amivel szembesülhetünk a kampány alatt.

Tavaly a Biztosító Egyesületek alacsony tarifái tartották lázban a piacot. Aztán menetközben elő is jöttek a gondok, melyeket egy-egy káresemény alkalmával minden érintett fél a saját bőrén tapasztalt. Ezt az idei évben megpróbálják feledtetni látványos nyyereményakciókkal.

Az Egyesületek alacsonyabb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifái mögött a nonprofit működés rejlik. Ezek a társaságok nem rendelkeznek a biztosítókra jellemző nagy hálózatokkal és az értékesítést is képesek olcsón megoldani az online alkuszok segítségével.

A bökkenő csak az, hogy aki ide kötelezi el magát az - mivel egyesületről van szó - akár még plusz befizetési felszólítással is találkozhat, ha nem megy a cég szekere. A biztosítóegyesületek esetén a tagok - sokszor a megfelelő tájékoztatás hiányában - automatikusan fogadják el a pótdíjfizetésre vonatkozó kitételt, vagyis azt, hogy problémák esetén még egyszeri éves díjfizetésre kötelezhetők.

Ez azonban csak egy elvi lehetőség, az elmúlt tíz évben erre még nem volt precedens. A TIR és a Köbe már módisította is a szabályzatát és eltörölte a pótdíjbefizetés lehetőségét és a MÁV egyesület pedig 27.-i közgyűlésén fogja ezt megtenni.

Azonban évről-évre javuló tendenciát mutat az egyesületek szolgáltatásának színvonala.

Az online előnye és buktatói

Az online előnye és buktatói
Mi is az a gumiszabály ?
A gumiszabály az mikor a biztosító a díjtarifáját oly módon teszi közzé, hogy az adott ügyfélcsoport számára a következő évi díj előre, pontosan nem határozható meg. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a díjak ilyen módon való meghirdetését nem tartja elfogadhatónak és hatósági eszközökkel (pénzbírság) szerez érvényt a jogszabályi előírásoknak. A gumiszabály olyan mint az atombomba, minden biztosítónak van, tudnak is egymásról, de nem használja senki.

Az online biztosításkötés szerepe évről évre növekszik, bár a netes tájékozódás nem mindig ad pontos képet. A tarifákban szereplő kedvezmények közül ugyanis több is hiányzik az online programok által kért információk közül. Ez a magyarázata annak, hogy sokan eltérő díjakkal találkoznak a biztosító saját honlapján és az alkuszi oldalakon.

Bár van, amit a kedvezményszámoló programokba lehetetlen beépíteni (például a háromévenként jelentkező hűség-bónuszt), más hiányosság is akad. Több tíz százalékkal is alacsonyabb díj jöhet ki a valóságosnál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A díjak a szerint is változnak, hogy melyik alkusznál köti a szerződést az ügyfél. Épp ezért kérdés, hogy ilyenkor a törvényileg kötelezően az ügyfél érdekeit néző alkusznak kötelessége-e a másik alkusznál történő szerződéskötés ajánlása.

Az új és régi ügyfelek eltérő díjszabása miatt elengedhetetlen lenne az alkuszok által az újraszerződés esetén fizetendő díj megjelenítése is (tehát a saját biztosítóról két tarifát kellene megjeleníteni), de az online programok ezzel is adósak maradnak.

Ügyfél vagy? Büntetnek?

Sok biztosító mintha a meglévő ügyfeleit "büntetné". Kimondva - kimondatlanul a kötelező kampány minden társaságnál az új ügyfelek becserkészésére van kihegyezve. Mivel később, a olyan kapcsolt termékek mint a casco biztosítás, jól eladhatóvá válik számukra.

Sokszor a régi ügyfelek csak azt látják, hogy nem változott a tavalyi díjuk. Pedig egy kis utánajárással, illetve egy egyszerű átkötéssel sokat spórolhatunk.

Az évről évre bevezetett növekvő kedvezményeket a biztosítók nem nyújtják automatikusan régi ügyfeleiknek, csak az új szerződőknek. Nem segít az sem ha az ügyfél az online díj-összehasonlítást választja, ugyanis ott sem tüntetik fel az újraszerződés lehetőségét.

Az újraszerződés azonban megoldható online alkuszok esetében is. Ennek azonban kicsit komplikáltabb a módja, ugyanis ha az ember a jelenlegi biztosítója helyett másikat ad meg a díj-összehasonlítás előtt és a felmondás után saját adatainál jelzi, hogy tévesen adta meg régi biztosítóját, aki megegyezik azzal ahová szerződni akar.

Az alkuszok elemi érdeke a biztosítókkal kialakított jó viszony megtartása, a biztosítók legnagyobb félelme pedig az újraszerződők elszaporodása.

Az újraszerződés előnyei a legtöbb hazai társaságnál kimutathatók. Azonban azt se felejtsük el, hogy a szerződés megszűnése sok helyen a hűség- vagy az egyéb bonusz elvesztésével járhat együtt, hiszen sok biztosító díjazza a szerződés megkötése alapján a tagokat. Éppen ezért az automatikus újraszerződés előtt nem árt alaposan tájékozódni.

Trükköm-trükköm

Trükköm-trükköm

Több trükköt is bevetnek a biztosítók az ügyfelek megtartása érdekében. Akik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat (kgfb) csekken fizették be, meglepődve tapasztalhatják, hogy - a normális decemberi csekk-küldési időponttal ellentétben - már most megérkeztek (vagy hamarosan meg fognak érkezni) a következő negyed- esetleg félévre vonatkozó csekkek. Egyes biztosítók a szerződésfelmondás visszaigazolása után is kiküldik a csekket, hozzácsapva a jövő évi díjértesítőhöz. Ilyenkor az autótulajdonos díjbefizetésével két hónapos ingyen kölcsönt nyújt a biztosítónak. Ennél nagyobb probléma viszont, hogy a szerződés felmondás utáni befizetéssel az ügyfél megváltozott szándékát jelzi a biztosító felé - vagyis azt, hogy mégis maradni akar. Ez különösen a kgfb esetén veszélyes, hiszen fix egy hónap van a biztosítóváltásra.

A felmondás a biztosítóval szemben akkor hatályos, ha az a biztosítóhoz határidőben megérkezik, ezért nem árt ha utánanézünk, hogy tényleg megkapták-e a levelet, illetve faxot. Ha a biztosított nem él felmondási jogával, akkor a szerződés a biztosító által közzétett módosítás szerint marad hatályban. Érdemes átgondolni az esetleges váltás mert az év közbeni módosításra nincs lehetőség. Ha valaki arra gondol, hogy esetleg év közben nem fizeti a díjat és majd év végén biztosítót vált, nos az készüljön fel a legrosszabbra: az új szerződését is a régi biztosítójánál kötheti.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem