A biztosítók jól körülhatárolható célcsoportokra hajtanak

Pénzcentrum
2007. október 30. 11:13

"Bár sok biztosító az idén átláthatóbbá tette díjtáblázatait, az idén is igen bonyolult, számtalan kategóriával, kedvezménnyel és díjszorzóval kombinált rendszerrel szembesülhet, aki belelapoz a biztosítók ma megjelent kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit tartalmazó 36 oldalas kiadványba." - ad értékelést Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. "A különféle kedvezmények száma ismét tovább növekedett, miközben a biztosítók - piaci stratégiájuk részeként - az egyes célcsoportok felé egyre eltérőbb mértékű tarifákat határoznak meg. Egy nagyvárosban élő, fiatal autós számára a kínált tarifák közötti különbség például akár az évi 300 ezer forintot is elérheti."

A mai napon 2008-ra immár 15 társaság hirdette meg tarifáit, közülük az idei kampány során 14-nél lehet kötelező biztosítást kötni. A díjtáblázatok áttekintése nyomán az idei kgfb-kampányt a következő tendenciák jellemzik majd:

o Az egyes biztosítók a korábbinál határozottabban céloztak meg egy-egy jól behatárolható szegmenset (több lett a korcsoport és terület szerinti besorolás). Ily módon szinte mindegyikük esetében található olyan csoport, amelyeknek képesek a legkedvezőbb díjakat biztosítani.
o A nem preferált célcsoportok esetében sem emeltek árak a biztosítók 5-10 százaléknál nagyobb mértékben, egy biztosító kivételével, amelyik a tavalyi nagyon kedvező díjaihoz képest 20-30 százalékkal lett drágább.
o Továbbra is jelentős, akár 3-4-szeres különbségek az egyes biztosítók árai között.
o Általánosságban elmondható, hogy ebben az évben is a kisebb részesedéssel bíró biztosítók és egyesületek kínálják a legkedvezőbb díjakat.
o Több biztosító is egyszerűsítette a struktúrát, azonban ezek egymás között még mindig nehezen összehasonlíthatóak
o Az egyes biztosítók által nyújtott speciális kedvezmények száma tovább növekedett
o A legtöbben fenntartották a meglévő és új ügyfeleknek kínált tarifák közti különbséget (az újak javára).
o Összességében a tavalyi szinten maradtak az online-kötéseknél érvényesített (4-30 százalékig terjedő) kedvezmények.

A díjak összehasonlításában, illetve a biztosítóválasztáshoz kapcsolódó mérlegelésben a korábbi évekhez hasonlóan kulcsszerepet játszanak az alkuszok. Az internetes szolgáltatások szerepe a gépjármű-biztosítások területén számottevően felértékelődött. Ezt felismerve a CLB a www.biztositastipp.hu oldalon már a meghirdetés másnapján, azaz október 31-én lehetővé teszi mindenki számára a tarifaszámítást. A kalkulátor segítségével az autós - ha úgy dönt -, akár azonnal meg is kötheti új biztosítását. Buczolich Antónia elmondta: "Tavaly a CLB oldalán több mint 300 ezren tarifáltak, közülük 12 ezren online váltottak biztosítót. Idén azzal is segítjük ügyfeleinket, hogy aki nálunk köt kötelező biztosítást, annak a jövő év elejétől - a hazai gyakorlatban elsőként - átfogó ingyenes kárügyintézési szolgáltatást is biztosítunk."

Az autósoknak a tavalyi évhez hasonlóan egy hónapjuk lesz a döntésre, az érvényes szerződés felbontásáról 2007. december 1-jéig kell értesíteniük meglévő biztosítójukat (mivel ez szombati nap, gyakorlatilag november 30. a határidő). Az új szerződés megkötésére ez év végéig lesz lehetőségük, ehhez - idén első ízben - kérni fogják tőlük az előző biztosításuk kötvényszámát is. A kártörténeti igazolásokat az idei évtől kezdve viszont már a biztosítók feladata lesz egymástól bekérni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. június 23. 21:06
Az Otthonfelújítási Program részletei, feltételei az elmút hetekben többször módosultak. De végre me...
MEDIA1  |  2024. június 23. 18:02
A Media1 podcastjának vendége volt M. Lengyel László, a Sajtószakszervezet ügyvezető elnöke. A beszé...
Kiszámoló  |  2024. június 23. 13:56
A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok...
Holdblog  |  2024. június 23. 07:28
Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik rész...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 23. vasárnap
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm