3 °C Budapest

A biztosítók jól körülhatárolható célcsoportokra hajtanak

Pénzcentrum
2007. október 30. 11:13

"Bár sok biztosító az idén átláthatóbbá tette díjtáblázatait, az idén is igen bonyolult, számtalan kategóriával, kedvezménnyel és díjszorzóval kombinált rendszerrel szembesülhet, aki belelapoz a biztosítók ma megjelent kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifáit tartalmazó 36 oldalas kiadványba." - ad értékelést Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. "A különféle kedvezmények száma ismét tovább növekedett, miközben a biztosítók - piaci stratégiájuk részeként - az egyes célcsoportok felé egyre eltérőbb mértékű tarifákat határoznak meg. Egy nagyvárosban élő, fiatal autós számára a kínált tarifák közötti különbség például akár az évi 300 ezer forintot is elérheti."

A mai napon 2008-ra immár 15 társaság hirdette meg tarifáit, közülük az idei kampány során 14-nél lehet kötelező biztosítást kötni. A díjtáblázatok áttekintése nyomán az idei kgfb-kampányt a következő tendenciák jellemzik majd:

o Az egyes biztosítók a korábbinál határozottabban céloztak meg egy-egy jól behatárolható szegmenset (több lett a korcsoport és terület szerinti besorolás). Ily módon szinte mindegyikük esetében található olyan csoport, amelyeknek képesek a legkedvezőbb díjakat biztosítani.
o A nem preferált célcsoportok esetében sem emeltek árak a biztosítók 5-10 százaléknál nagyobb mértékben, egy biztosító kivételével, amelyik a tavalyi nagyon kedvező díjaihoz képest 20-30 százalékkal lett drágább.
o Továbbra is jelentős, akár 3-4-szeres különbségek az egyes biztosítók árai között.
o Általánosságban elmondható, hogy ebben az évben is a kisebb részesedéssel bíró biztosítók és egyesületek kínálják a legkedvezőbb díjakat.
o Több biztosító is egyszerűsítette a struktúrát, azonban ezek egymás között még mindig nehezen összehasonlíthatóak
o Az egyes biztosítók által nyújtott speciális kedvezmények száma tovább növekedett
o A legtöbben fenntartották a meglévő és új ügyfeleknek kínált tarifák közti különbséget (az újak javára).
o Összességében a tavalyi szinten maradtak az online-kötéseknél érvényesített (4-30 százalékig terjedő) kedvezmények.

A díjak összehasonlításában, illetve a biztosítóválasztáshoz kapcsolódó mérlegelésben a korábbi évekhez hasonlóan kulcsszerepet játszanak az alkuszok. Az internetes szolgáltatások szerepe a gépjármű-biztosítások területén számottevően felértékelődött. Ezt felismerve a CLB a www.biztositastipp.hu oldalon már a meghirdetés másnapján, azaz október 31-én lehetővé teszi mindenki számára a tarifaszámítást. A kalkulátor segítségével az autós - ha úgy dönt -, akár azonnal meg is kötheti új biztosítását. Buczolich Antónia elmondta: "Tavaly a CLB oldalán több mint 300 ezren tarifáltak, közülük 12 ezren online váltottak biztosítót. Idén azzal is segítjük ügyfeleinket, hogy aki nálunk köt kötelező biztosítást, annak a jövő év elejétől - a hazai gyakorlatban elsőként - átfogó ingyenes kárügyintézési szolgáltatást is biztosítunk."

Az autósoknak a tavalyi évhez hasonlóan egy hónapjuk lesz a döntésre, az érvényes szerződés felbontásáról 2007. december 1-jéig kell értesíteniük meglévő biztosítójukat (mivel ez szombati nap, gyakorlatilag november 30. a határidő). Az új szerződés megkötésére ez év végéig lesz lehetőségük, ehhez - idén első ízben - kérni fogják tőlük az előző biztosításuk kötvényszámát is. A kártörténeti igazolásokat az idei évtől kezdve viszont már a biztosítók feladata lesz egymástól bekérni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57