Felére csökkentheted a köteleződ díját: vezess kevesebbet!

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 13:00

Jogosan érezhetik azok az autósok, akik csakis hétvégén és különleges alkalmakkor használják autójukat, hétköznap pedig a környezetbarát tömegközlekedést választják, hogy aránytalanul nagy díjakat fizetnek a kötelező biztosításért. Tény, hogy a hétvégi vezetők kisebb kockázatot jelentenek a biztosítóknak, még akkor is ha a vezetési gyakorlatukban tapasztalható hiányosságok veszélyesebbé teszik őket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Innovatív módon, az Egyesült Államokban elsőként, két biztosító társaság is úgy döntött, hogy honorálja azon autóvezetőket, aki valóban az átlagosnál kevesebb kilométert tesznek meg a volán mögött évente, vagyis megindította a harcot az ügyfelekért az eddig felfedezetlen piaci szegmensben.

A megtett kilométerek alapján ajánlott diszkont feltétele, hogy ellenőrizhetővé váljon, a biztosított autójával ténylegesen mekkora távot tett meg. A technika fejlődése azonban ezt a problémát is megoldotta és a kérdéses autókba szerelt GPS rendszerrel már könnyedén kontrolálható a megtett kilométerek száma.

A GPS rendszereken keresztül való megfigyelés adatvédelmi kérdéseket vetett fel, a biztosítók azonban pontosan kidolgozták a szerződéses kereteket, melyeken belül a biztosítók jogosulttá váltak az ügyfelek autóiba szerelt készülékek által rögzített adatok egy részének kezelésére.

A kedvezmények mértéke biztosítónként a leautózott kilométerek függvényében változik, évi 4000 ezer kilométer alatt 54, illetve 25, míg 24 ezer kilométer alatt 14 és 5 százalékos kedvezményekre számíthatnak az autóvezetők.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hasonló kedvezményekre jelenleg hazánkban még nincs példa, a termékfejlesztőknek problémát jelenthet például az amerikai biztosítók által már áthidalt ellenőrizhetetlenség. A GPS rendszerek által gyűjtött adatok ellenőrzése pedig az adatvédelmi törvénybe ütközik.

Emellett további gondot jelenthet, hogy bár a kockázatcsökkenés egyértelmű, a pontos mértékének kiszámításához nincsenek meg a megfelelő adatok, ezért a termék árazása nehéz feladattá válik. Így a magyar biztosítottaknak még jó darabig biztosan várniuk kell a lehetőségre, bár nem tudhatjuk hány biztosított számára jelenthetne kedvező megoldást a termék, mivel a szegmens méretére vonatkozóan nincsenek becslések.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09