6 °C Budapest

Felére csökkentheted a köteleződ díját: vezess kevesebbet!

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 13:00

Jogosan érezhetik azok az autósok, akik csakis hétvégén és különleges alkalmakkor használják autójukat, hétköznap pedig a környezetbarát tömegközlekedést választják, hogy aránytalanul nagy díjakat fizetnek a kötelező biztosításért. Tény, hogy a hétvégi vezetők kisebb kockázatot jelentenek a biztosítóknak, még akkor is ha a vezetési gyakorlatukban tapasztalható hiányosságok veszélyesebbé teszik őket.

Innovatív módon, az Egyesült Államokban elsőként, két biztosító társaság is úgy döntött, hogy honorálja azon autóvezetőket, aki valóban az átlagosnál kevesebb kilométert tesznek meg a volán mögött évente, vagyis megindította a harcot az ügyfelekért az eddig felfedezetlen piaci szegmensben.

A megtett kilométerek alapján ajánlott diszkont feltétele, hogy ellenőrizhetővé váljon, a biztosított autójával ténylegesen mekkora távot tett meg. A technika fejlődése azonban ezt a problémát is megoldotta és a kérdéses autókba szerelt GPS rendszerrel már könnyedén kontrolálható a megtett kilométerek száma.

A GPS rendszereken keresztül való megfigyelés adatvédelmi kérdéseket vetett fel, a biztosítók azonban pontosan kidolgozták a szerződéses kereteket, melyeken belül a biztosítók jogosulttá váltak az ügyfelek autóiba szerelt készülékek által rögzített adatok egy részének kezelésére.

A kedvezmények mértéke biztosítónként a leautózott kilométerek függvényében változik, évi 4000 ezer kilométer alatt 54, illetve 25, míg 24 ezer kilométer alatt 14 és 5 százalékos kedvezményekre számíthatnak az autóvezetők.

Hasonló kedvezményekre jelenleg hazánkban még nincs példa, a termékfejlesztőknek problémát jelenthet például az amerikai biztosítók által már áthidalt ellenőrizhetetlenség. A GPS rendszerek által gyűjtött adatok ellenőrzése pedig az adatvédelmi törvénybe ütközik.

Emellett további gondot jelenthet, hogy bár a kockázatcsökkenés egyértelmű, a pontos mértékének kiszámításához nincsenek meg a megfelelő adatok, ezért a termék árazása nehéz feladattá válik. Így a magyar biztosítottaknak még jó darabig biztosan várniuk kell a lehetőségre, bár nem tudhatjuk hány biztosított számára jelenthetne kedvező megoldást a termék, mivel a szegmens méretére vonatkozóan nincsenek becslések.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
Bankmonitor  |  2022. november 25. 15:13
Ma már sok magyar számára nem újdonság, hogy mobilunkkal is fizethetünk az üzletekben, így váltva ki...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?