2 °C Budapest

Holnap jönnek a kötelező tarifák, kedvezmények rohama várható

Pénzcentrum
2007. október 29. 08:25

Holnap, október 30-án immár tizennégy társaság tájékoztatja a hazai autósokat arról, hogy milyen tarifákkal köt velük kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) a következő évre. A várhatóan tovább bonyolódó tarifák alapján december 1-jéig lesz lehetősége mindenkinek a döntésre, hogy 2008-ban az eddigi biztosítójánál marad, vagy egy másik biztosítóval köt szerződést. A kategóriák és kedvezmények halmazában való eligazodást az előző évekhez hasonlóan az idén is elsősorban a független alkuszok fogják biztosítani, akiken keresztül már eddig is a kötelező biztosítások több mint felét kötötték.

Az egyre összetettebb, összességében száz feletti (!) kedvezményt kínáló tavalyi tarifáknál vélhetően az idén sem kínál majd könnyebb eligazodást a biztosítók kínálata. Már az előző évben is ajándékok és nyereményjátékok színesítették a kampányt, az idén pedig a kampány hossza is megnövekedett, mivel volt olyan biztosító, amelyik október elején közzétette akciós tarifáit (rövidesen kiderül, jól jártak-e azok, akik összehasonlítási alap nélkül éltek is az előre hozott lehetőséggel). Az egyszerű eligazodást a független biztosítási alkuszok összehasonlító kalkulátorai biztosítják.

A független alkuszok egy csoportja az interneten működtetett díjkalkulációval egyúttal lehetőséget biztosít az interneten keresztüli szerződéskötésre is. Mások az interneten vagy az irodájukban működtetett kalkulátor adatai mellé a konzultációval is segített személyes szerződéskötés lehetőségét biztosítják. A személyes konzultáció azért is fontos lehet, mivel a kalkulátorok egyetlen szempontot, az árat veszik figyelembe. Ugyanakkor a szolgáltatás minősége ennél a biztosításfajtánál is fontos: bár a kgfb-nek nem a szerződők a kedvezményezettjei, a szerződés nem időben történő befogadása, a befizetésre szolgáló csekkek kései kiküldése, a zöldkártya-ügyintézés lassúsága a szerződést megkötőnek is sok kellemetlenséget okozhat. Egy alapos alkusznak feladata az ilyen kockázatokra is felhívni a figyelmet.

Az idei év fontos újítása, hogy a kártörténeti igazolások beszerzésének feladata az ügyfélről ezentúl a frissen szerződött biztosítóra száll. Az első alkalommal zajló folyamat eleve komoly zökkenőkkel járhat, ráadásul az idei az első év, amikor a megfigyelési időszak december 31-ig tart, vagyis a bonus-malus besorolások sok esetben már a felmondást követően változnak, ami komoly értetlenséget eredményezhet az ügyfelek körében. Fentiek miatt az esetek jelentős részében várhatóan a kártörténeti igazolások intézésében is szükség lesz az alkuszi közreműködésre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a független biztosítási alkuszok a díjtáblázatok értelmezésével nem csupán a váltani készülő 400-600 ezer, hanem a biztosításukat várhatóan ugyanannál a biztosítónál megtartó több mint hárommillió ügyfél számára is segítséget jelentenek a mérlegelésben.

Közreműködnek a teljes biztosítási folyamatban, mivel tájékoztatást adnak a különböző módozatokról, megbízás esetén a teendők jó részét elvégzik, és káresemény felmerülésekor is közreműködnek az ügyintézésben. Mindezen alkuszi szolgáltatások a biztosítási termékek díját nem befolyásolják.

"A biztosítási alkuszok szakértelmük és sajátos piaci helyzetük miatt a biztosítási piac megkerülhetetlen szereplői" - jelentette ki Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke. "Biztosítóktól való függetlenségük jelenti annak fő garanciáját, hogy elsődleges feladatukat, az ügyfelek érdekeinek képviseletét képesek maradéktalanul betölteni."

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?