12 °C Budapest

Holnap jönnek a kötelező tarifák, kedvezmények rohama várható

Pénzcentrum
2007. október 29. 08:25

Holnap, október 30-án immár tizennégy társaság tájékoztatja a hazai autósokat arról, hogy milyen tarifákkal köt velük kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) a következő évre. A várhatóan tovább bonyolódó tarifák alapján december 1-jéig lesz lehetősége mindenkinek a döntésre, hogy 2008-ban az eddigi biztosítójánál marad, vagy egy másik biztosítóval köt szerződést. A kategóriák és kedvezmények halmazában való eligazodást az előző évekhez hasonlóan az idén is elsősorban a független alkuszok fogják biztosítani, akiken keresztül már eddig is a kötelező biztosítások több mint felét kötötték.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az egyre összetettebb, összességében száz feletti (!) kedvezményt kínáló tavalyi tarifáknál vélhetően az idén sem kínál majd könnyebb eligazodást a biztosítók kínálata. Már az előző évben is ajándékok és nyereményjátékok színesítették a kampányt, az idén pedig a kampány hossza is megnövekedett, mivel volt olyan biztosító, amelyik október elején közzétette akciós tarifáit (rövidesen kiderül, jól jártak-e azok, akik összehasonlítási alap nélkül éltek is az előre hozott lehetőséggel). Az egyszerű eligazodást a független biztosítási alkuszok összehasonlító kalkulátorai biztosítják.

A független alkuszok egy csoportja az interneten működtetett díjkalkulációval egyúttal lehetőséget biztosít az interneten keresztüli szerződéskötésre is. Mások az interneten vagy az irodájukban működtetett kalkulátor adatai mellé a konzultációval is segített személyes szerződéskötés lehetőségét biztosítják. A személyes konzultáció azért is fontos lehet, mivel a kalkulátorok egyetlen szempontot, az árat veszik figyelembe. Ugyanakkor a szolgáltatás minősége ennél a biztosításfajtánál is fontos: bár a kgfb-nek nem a szerződők a kedvezményezettjei, a szerződés nem időben történő befogadása, a befizetésre szolgáló csekkek kései kiküldése, a zöldkártya-ügyintézés lassúsága a szerződést megkötőnek is sok kellemetlenséget okozhat. Egy alapos alkusznak feladata az ilyen kockázatokra is felhívni a figyelmet.

Az idei év fontos újítása, hogy a kártörténeti igazolások beszerzésének feladata az ügyfélről ezentúl a frissen szerződött biztosítóra száll. Az első alkalommal zajló folyamat eleve komoly zökkenőkkel járhat, ráadásul az idei az első év, amikor a megfigyelési időszak december 31-ig tart, vagyis a bonus-malus besorolások sok esetben már a felmondást követően változnak, ami komoly értetlenséget eredményezhet az ügyfelek körében. Fentiek miatt az esetek jelentős részében várhatóan a kártörténeti igazolások intézésében is szükség lesz az alkuszi közreműködésre.

Fontos hangsúlyozni, hogy a független biztosítási alkuszok a díjtáblázatok értelmezésével nem csupán a váltani készülő 400-600 ezer, hanem a biztosításukat várhatóan ugyanannál a biztosítónál megtartó több mint hárommillió ügyfél számára is segítséget jelentenek a mérlegelésben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Közreműködnek a teljes biztosítási folyamatban, mivel tájékoztatást adnak a különböző módozatokról, megbízás esetén a teendők jó részét elvégzik, és káresemény felmerülésekor is közreműködnek az ügyintézésben. Mindezen alkuszi szolgáltatások a biztosítási termékek díját nem befolyásolják.

"A biztosítási alkuszok szakértelmük és sajátos piaci helyzetük miatt a biztosítási piac megkerülhetetlen szereplői" - jelentette ki Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke. "Biztosítóktól való függetlenségük jelenti annak fő garanciáját, hogy elsődleges feladatukat, az ügyfelek érdekeinek képviseletét képesek maradéktalanul betölteni."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?