16 °C Budapest

Annyit fizetsz a kötelezőért, amennyit használod

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:45

Európába is kezd terjedni a pay as you drive (PAYD), azaz a fizess, amennyit közlekedsz gyakorlata. A rendszer lényege, hogy folyamatosan bemérik GPS-szel a jármű helyzetét és meghatározzák a megtett út hosszát. Ezáltal a használat függvényében határozzák meg a biztosítási díjat.

Angliában 2005-ben indította el a Norwich Union, egy évvel ezelőtt csatlakozott az Aviva is. A szigetországban a megcélzott szegmens kötelező biztosítás tarifáiban azóta 30-50 százalékos díjcsökkenést tapasztaltak - írja a Világgazdaság.

Franciaországban a napokban vezette be az Axa, igaz, ők egyelőre csak tesztjelleggel. A PAYD alapja, hogy az adott biztosítás összege a megtett úttal arányos, így mindenki annyit fizet, amennyit használta az autóját. Működik már Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, Japánban, Nagy-Britanniában, Kanadában és most már Európában is. Bár a "hagyományos" tarifálást még egyik országban sem váltotta ki teljesen, és általában csak szűk szegmensek alkalmazzák, az irány azért kezd kirajzolódni.

Bevezetése azonban bonyolult és költséges: 2006-ban mindöszsze 5-6 olyan cég volt a világon, amelyek az ehhez szükséges komplett technológiát képesek átadni a biztosítóknak.

Az Allianz biztosítási szakemberei elmondták: a PAYD-rendszer fő problémája, hogy az a kis lezárt doboz, ami folyamatosan beméri GPS-szel a jármű helyzetét, meglehetősen drága.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Díjcsökkenés legfeljebb rövid távon érvényesülhet - mondják a szakértők. Szerintük az az autós, aki vállalja, hogy folyamatosan követhessék, figyeljék, merre jár, mikor milyen sebességgel halad, általában megfontoltabb, óvatosabb ember, aminek lehet köze ahhoz is, hogy vezet. Emiatt nincs kizárva, hogy ennek a szegmensnek kedvezőbb a kockázata, ezért az átlagosnál alacsonyabb árszint tud kialakulni.

A fennmaradóók díjszintje viszont emelkedik, mivel a módszer csak a kockázatot jobban követő szegmentálást eredményezi, globálisan a piaci díjszint csökkenését nem - vélik a szakértők. Itthon a biztosításoknál egyelőre nincs ilyen konstrukció, a járművek GPS-szel történő követése csak a flottakezelő és nagyobb fuvarozással foglalkozó cégekre jellemző, főleg irányítási és biztonsági okokból.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06