28 °C Budapest

Annyit fizetsz a kötelezőért, amennyit használod

Pénzcentrum
2007. október 5. 08:45

Európába is kezd terjedni a pay as you drive (PAYD), azaz a fizess, amennyit közlekedsz gyakorlata. A rendszer lényege, hogy folyamatosan bemérik GPS-szel a jármű helyzetét és meghatározzák a megtett út hosszát. Ezáltal a használat függvényében határozzák meg a biztosítási díjat.

Angliában 2005-ben indította el a Norwich Union, egy évvel ezelőtt csatlakozott az Aviva is. A szigetországban a megcélzott szegmens kötelező biztosítás tarifáiban azóta 30-50 százalékos díjcsökkenést tapasztaltak - írja a Világgazdaság.

Franciaországban a napokban vezette be az Axa, igaz, ők egyelőre csak tesztjelleggel. A PAYD alapja, hogy az adott biztosítás összege a megtett úttal arányos, így mindenki annyit fizet, amennyit használta az autóját. Működik már Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, Japánban, Nagy-Britanniában, Kanadában és most már Európában is. Bár a "hagyományos" tarifálást még egyik országban sem váltotta ki teljesen, és általában csak szűk szegmensek alkalmazzák, az irány azért kezd kirajzolódni.

Bevezetése azonban bonyolult és költséges: 2006-ban mindöszsze 5-6 olyan cég volt a világon, amelyek az ehhez szükséges komplett technológiát képesek átadni a biztosítóknak.

Az Allianz biztosítási szakemberei elmondták: a PAYD-rendszer fő problémája, hogy az a kis lezárt doboz, ami folyamatosan beméri GPS-szel a jármű helyzetét, meglehetősen drága.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Díjcsökkenés legfeljebb rövid távon érvényesülhet - mondják a szakértők. Szerintük az az autós, aki vállalja, hogy folyamatosan követhessék, figyeljék, merre jár, mikor milyen sebességgel halad, általában megfontoltabb, óvatosabb ember, aminek lehet köze ahhoz is, hogy vezet. Emiatt nincs kizárva, hogy ennek a szegmensnek kedvezőbb a kockázata, ezért az átlagosnál alacsonyabb árszint tud kialakulni.

A fennmaradóók díjszintje viszont emelkedik, mivel a módszer csak a kockázatot jobban követő szegmentálást eredményezi, globálisan a piaci díjszint csökkenését nem - vélik a szakértők. Itthon a biztosításoknál egyelőre nincs ilyen konstrukció, a járművek GPS-szel történő követése csak a flottakezelő és nagyobb fuvarozással foglalkozó cégekre jellemző, főleg irányítási és biztonsági okokból.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 14:54
A szövetség elnöksége két új taggal bővült, valamint távozott Viniczai András.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?