16 °C Budapest

Tévedtek? Nem duplázódhat a kötelező ára!

Pénzcentrum
2007. szeptember 20. 09:24

A Biztosítás.hu szakértői szerint ki fognak egyenlítődni a casco és kötelező biztosítások díjai. Ezt az online verseny kiéleződésé miatt tartják indokoltnak, illetve azért mert Nyugat-Európában is így van. Véleményünk szerint azonban ez rövidtávon egyelőre elképzelhetetlen.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fent említett cég adatai alapján a hazai casco biztosítások átlagdíja évente 125 ezer forint, míg a kötelezőért negyvenezer forintot kell átlagosan fizetni. Merőben mások az arányok a szomszédos Ausztriában. Ott egy 1,3 literes Suzuki kötelezője 759 euróba (191 ezer forint) kerül egy esztendőre és nyolcszáz euró (200 ezer forint) ugyanennek az autónak a cascója. Tehát amíg idehaza majdnem háromszor annyiba kerül a casco, mint a kötelező, addig az osztrákoknál ez a két szolgáltatás csaknem azonos áron vehető igénybe.

A probléma csak az, hogy amíg a hazai autósok 8(!) százalékának van casco biztosítása, addig nyugaton ez az arány jóval magasabb. Ráadásul hazánkban a szerződések, nagy része valamilyen finanszírozási konstrukcióhoz kapcsolódik, nem pedig egy-egy magánszemély "önálló" döntéséhez. Természetesen a kiéleződött árverseny rákényszerítheti a társaságokat arra, hogy valamelyest csökkentsék a díjaikat, ezáltal azonban kétségtelenül a "fapados" konstrukciók irányába fog elmozdulni a piac, ami viszont, hosszú távon az ügyfeleknek sem kedvez. Valamint a casco biztosítások eladási statisztikái nagyban függnek az autópiac fejlődésétől és az adott országban található autópark átlagéletkorától. Nálunk mindkettő elmarad a nyugati országok szintjétől. Tehát a casco termékek esetében lehet számítani némi árcsökkenésre, azonban az igazi áttörést az okozhatja, ha rohamos tempóban elkezd növekedni a szerződésszám (erre még később visszatérünk). Ehhez azonban a már említett feltételeken kívül a biztosítási szokások változásának és a reálbérek növekedésének is be kell következnie.

A kötelező termékek esetében kétféle változásra lehet számítani. Egyrészt, ha abból a feltételezésből indulunk ki, hogy néhány év múlva megszűnhet a kampány időszak, akkor ez automatikusan a díjak emelkedéséhez vezet. A szektorban szinte nincs olyan szereplő, aki ne panaszkodna arra, hogy veszteséges a kötelező ágazat. Sokan már az elmúlt két évben nem is szálltak be az egyesületek által diktált árháborúba, hanem az adott díjszinten a szolgáltatások körét próbálták meg bővíteni.

Az eddigi években tapasztalt díjcsökkenéshez tehát nagymértékben hozzájárult a kampányidőszak, az, hogy évente 300 ezer autós vált biztosítót, valamint az egyesületek jelenléte (míg ez a casco esetében nem jellemző).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az elkövetkezendő években, tehát elképzelhető, hogy a két termék díjai közelíthetnek egymáshoz, azonban kiegyenlítődésről közel sem beszélhetünk. Ennek talán ékes bizonyítéka a következő két adat: hazánkban jelenleg 3 650 653 darab kötelező szerződés van, míg casco-ból 849 073... És mivel a kötelező szerződésszám drasztikusan nem fog csökkenni (mivel mindenkinek kötelező megkötni), ezért a díjak csökkenésének, illetve emelkedésének a mértéke a biztosítók és az egyesületek "harcában" fog eldőlni, azaz meddig bírják csökkenteni a díjaikat a egyesületek. Ilyen alapon akkor számíthatunk a casco piacon is drasztikus árcsökkenésre, ha az egyesületek itt is megjelennek alap konstrukcióikkal és elkezdik terjeszteni ezeket online és egyéb közvetítői csatornákon keresztül. Ez már valóban kikényszeríthet egy dinamikus szerződésszám növekedést, illetve díjcsökkenést. Azonban a kiegyenlítődés, még így is nagyon messze van...

-jf-

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?