18 °C Budapest

Drámai díjcsökkenés - Mikor pattan el a húr?

Pénzcentrum
2007. november 6. 12:00

Alig egy hete dördült el a startpisztoly és vette kezdetét az idei kötelező kampány, máris rekordokról beszélhetünk. Rekord számú online kalkuláció és váltás, minden eddiginél alacsonyabb átlagdíjak és minden idők legnagyobb megtakarítását érhetjük el, ha váltunk. Azonban mielőtt belefeledkezünk az újabb csúcsok által produkált számmisztikába, érdemes a dolgok mögé nézni. Hogyan tud egy veszteséges ágazat ilyen szintű díjcsökkenést produkálni?

A kötelező ágazat gyakorlatilag egész Európában veszteségesnek számít. Igaz, mindig vannak olyan piaci szereplők, akiknek sikerül nyereséget produkálniuk (tavaly hazánkban is volt 5 ilyen társaság). A gépjárműpark dinamikus növekedésének köszönhetően, a csökkenő tarifák mellett is nő a társaságok díjbevétele, tavaly 5,4 százalékos bővüléssel mintegy 129.3 milliárd forint volt. Azonban a szerződésállomány bővülésének köszönhetően, az egy kontraktusra jutó díjbevétel csökkent.

Ez nagyban köszönhető annak, hogy az átlagdíjak évről-évre egyre nagyobb mértékben csökkennek. Az előzetes becslések alapján idén az átlagdíjak mintegy 23 százalékkal mérséklődnek a tavalyi évhez képest.

Ezek a díjcsökkenések mindenképpen indokolják annak a kérdésnek a feltevését, hogy eddig fizettünk túl sokat a kötelező biztosításunkért vagy az egyre éleződ verseny áldozatokat fog követelni?

A kérdés megválaszolásához két dolgot kell megvizsgálnunk: a költségeket és a kedvezményeket.

A piacon, az egy káreseményre jutó kárráfordítás és a kárgyakoriság fokozatosan csökken és európai viszonylatban is jónak mondható. A szerzési költségek díjbevétel arányos alakulás nő, ennek köszönhetően több biztosító igyekszik alternatív (diret biztosító) és saját hálózaton keresztül értékesíteni a termékeket.


A költségek változásának dinamikája tehát nem feltétlenül indokolja azt a drámai díjcsökkentést, amit a társaságok jelen pillanatban alkalmaznak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ráadásul a végső tarifák mértékét egyre jobban meghatározzák a sűrűsödő kedvezmények. Gyakorlatilag minden piaci szereplő a különböző címeken juttatott kedvezményekkel igyekszik minél nagyobb és stabilabb ügyfélportfoliót építeni. Mivel a személyautók 36 százaléka B10-es kategóriában van, ezért a "hagyományos" kedvezmények mellett gyakran "szélsőséges" bónuszokat kell alkalmazni egy állomány növelése, vagy éppen csökkenésének megakadályozása érdekében. Ez pedig a ténylegesen fizetendő díjak további csökkenését generálja.

Tehát mivel a költségszintek alakulása nem tenne lehetővé ekkora mértékű díjcsökkentést, más területeken kell tovább keresgélnünk. Lehetőségük van a biztosítóknak más terültekből finanszírozni a kötelező szegmens veszteségét, potenciális ügyfelek reményében (bár ez a szemlélet nem valószínű, hogy hosszú távon képviselhető a tulajdonosok előtt). Elméletben lehetőség lenne a csökkenő kárhányad miatt a tartalékok átcsoportosítására is, különösen akkor, ha a kacsolódó költségek csökkentése is nagyobb mértékben valósul meg. Valamint, az utolsó lehetőség, hogy az eddig veszteségesként elkönyvelt ágazatot megtisztítják az oda nem kapcsolódó költségektől és kiderül, hogy valójában bőven van még tere a díjak csökkentésének.

Ezektől a feltevésektől függetlenül, az alacsony díjak és az egyszerűsödő folyamatok, valamint a kötelező kampány egyre nagyobb visszhangja sokakat ösztönöz arra, hogy egy olcsóbb terméket válasszanak maguknak, fittyet hányva a mögöttes szolgáltatás minőségére.

A Biztosítás.hu adatai alapján, portáljukon az elmúlt egy hétben mintegy 130 ezer kalkulációt végeztek és 5000-en szerződtek át más biztosítóhoz. Ez az előző év azonos időszakához képest mintegy 40 százalékos bővülést jelent. A CLB-nél tegnap délig 80 ezer kalkuláció történt és 1700-an váltottak biztosítót. Ezek az adatok mindenképpen egy új csúcsot vetítenek előre, sokan pedig már sejteni vélik a 700-ezres határ átlépését is.

Hatásosnak bizonyul tehát a biztosítók díjcsökkenési stratégiája, ami a szerződésszámok növekedését illeti, azonban ez mindenképpen az egy szerződésre jutó díjbevétel csökkenését és a veszteségek növekedését eredményezi.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
MEDIA1  |  2022. május 26. 19:19
People Group néven folytatja tevékenységét a jövőben a 1080p Reklám- és médiaügynökség – közölték la...
Bankmonitor  |  2022. május 26. 15:30
2022. első negyedévében korábban sohasem látott mélységbe zuhant a születésszám, így még egy lépésse...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?