Drámai díjcsökkenés - Mikor pattan el a húr?

Pénzcentrum
2007. november 6. 12:00

Alig egy hete dördült el a startpisztoly és vette kezdetét az idei kötelező kampány, máris rekordokról beszélhetünk. Rekord számú online kalkuláció és váltás, minden eddiginél alacsonyabb átlagdíjak és minden idők legnagyobb megtakarítását érhetjük el, ha váltunk. Azonban mielőtt belefeledkezünk az újabb csúcsok által produkált számmisztikába, érdemes a dolgok mögé nézni. Hogyan tud egy veszteséges ágazat ilyen szintű díjcsökkenést produkálni?

A kötelező ágazat gyakorlatilag egész Európában veszteségesnek számít. Igaz, mindig vannak olyan piaci szereplők, akiknek sikerül nyereséget produkálniuk (tavaly hazánkban is volt 5 ilyen társaság). A gépjárműpark dinamikus növekedésének köszönhetően, a csökkenő tarifák mellett is nő a társaságok díjbevétele, tavaly 5,4 százalékos bővüléssel mintegy 129.3 milliárd forint volt. Azonban a szerződésállomány bővülésének köszönhetően, az egy kontraktusra jutó díjbevétel csökkent.

Ez nagyban köszönhető annak, hogy az átlagdíjak évről-évre egyre nagyobb mértékben csökkennek. Az előzetes becslések alapján idén az átlagdíjak mintegy 23 százalékkal mérséklődnek a tavalyi évhez képest.

Ezek a díjcsökkenések mindenképpen indokolják annak a kérdésnek a feltevését, hogy eddig fizettünk túl sokat a kötelező biztosításunkért vagy az egyre éleződ verseny áldozatokat fog követelni?

A kérdés megválaszolásához két dolgot kell megvizsgálnunk: a költségeket és a kedvezményeket.

A piacon, az egy káreseményre jutó kárráfordítás és a kárgyakoriság fokozatosan csökken és európai viszonylatban is jónak mondható. A szerzési költségek díjbevétel arányos alakulás nő, ennek köszönhetően több biztosító igyekszik alternatív (diret biztosító) és saját hálózaton keresztül értékesíteni a termékeket.


A költségek változásának dinamikája tehát nem feltétlenül indokolja azt a drámai díjcsökkentést, amit a társaságok jelen pillanatban alkalmaznak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ráadásul a végső tarifák mértékét egyre jobban meghatározzák a sűrűsödő kedvezmények. Gyakorlatilag minden piaci szereplő a különböző címeken juttatott kedvezményekkel igyekszik minél nagyobb és stabilabb ügyfélportfoliót építeni. Mivel a személyautók 36 százaléka B10-es kategóriában van, ezért a "hagyományos" kedvezmények mellett gyakran "szélsőséges" bónuszokat kell alkalmazni egy állomány növelése, vagy éppen csökkenésének megakadályozása érdekében. Ez pedig a ténylegesen fizetendő díjak további csökkenését generálja.

Tehát mivel a költségszintek alakulása nem tenne lehetővé ekkora mértékű díjcsökkentést, más területeken kell tovább keresgélnünk. Lehetőségük van a biztosítóknak más terültekből finanszírozni a kötelező szegmens veszteségét, potenciális ügyfelek reményében (bár ez a szemlélet nem valószínű, hogy hosszú távon képviselhető a tulajdonosok előtt). Elméletben lehetőség lenne a csökkenő kárhányad miatt a tartalékok átcsoportosítására is, különösen akkor, ha a kacsolódó költségek csökkentése is nagyobb mértékben valósul meg. Valamint, az utolsó lehetőség, hogy az eddig veszteségesként elkönyvelt ágazatot megtisztítják az oda nem kapcsolódó költségektől és kiderül, hogy valójában bőven van még tere a díjak csökkentésének.

Ezektől a feltevésektől függetlenül, az alacsony díjak és az egyszerűsödő folyamatok, valamint a kötelező kampány egyre nagyobb visszhangja sokakat ösztönöz arra, hogy egy olcsóbb terméket válasszanak maguknak, fittyet hányva a mögöttes szolgáltatás minőségére.

A Biztosítás.hu adatai alapján, portáljukon az elmúlt egy hétben mintegy 130 ezer kalkulációt végeztek és 5000-en szerződtek át más biztosítóhoz. Ez az előző év azonos időszakához képest mintegy 40 százalékos bővülést jelent. A CLB-nél tegnap délig 80 ezer kalkuláció történt és 1700-an váltottak biztosítót. Ezek az adatok mindenképpen egy új csúcsot vetítenek előre, sokan pedig már sejteni vélik a 700-ezres határ átlépését is.

Hatásosnak bizonyul tehát a biztosítók díjcsökkenési stratégiája, ami a szerződésszámok növekedését illeti, azonban ez mindenképpen az egy szerződésre jutó díjbevétel csökkenését és a veszteségek növekedését eredményezi.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem