Drámai díjcsökkenés - Mikor pattan el a húr?

Pénzcentrum
2007. november 6. 12:00

Alig egy hete dördült el a startpisztoly és vette kezdetét az idei kötelező kampány, máris rekordokról beszélhetünk. Rekord számú online kalkuláció és váltás, minden eddiginél alacsonyabb átlagdíjak és minden idők legnagyobb megtakarítását érhetjük el, ha váltunk. Azonban mielőtt belefeledkezünk az újabb csúcsok által produkált számmisztikába, érdemes a dolgok mögé nézni. Hogyan tud egy veszteséges ágazat ilyen szintű díjcsökkenést produkálni?

A kötelező ágazat gyakorlatilag egész Európában veszteségesnek számít. Igaz, mindig vannak olyan piaci szereplők, akiknek sikerül nyereséget produkálniuk (tavaly hazánkban is volt 5 ilyen társaság). A gépjárműpark dinamikus növekedésének köszönhetően, a csökkenő tarifák mellett is nő a társaságok díjbevétele, tavaly 5,4 százalékos bővüléssel mintegy 129.3 milliárd forint volt. Azonban a szerződésállomány bővülésének köszönhetően, az egy kontraktusra jutó díjbevétel csökkent.

Ez nagyban köszönhető annak, hogy az átlagdíjak évről-évre egyre nagyobb mértékben csökkennek. Az előzetes becslések alapján idén az átlagdíjak mintegy 23 százalékkal mérséklődnek a tavalyi évhez képest.

Ezek a díjcsökkenések mindenképpen indokolják annak a kérdésnek a feltevését, hogy eddig fizettünk túl sokat a kötelező biztosításunkért vagy az egyre éleződ verseny áldozatokat fog követelni?

A kérdés megválaszolásához két dolgot kell megvizsgálnunk: a költségeket és a kedvezményeket.

A piacon, az egy káreseményre jutó kárráfordítás és a kárgyakoriság fokozatosan csökken és európai viszonylatban is jónak mondható. A szerzési költségek díjbevétel arányos alakulás nő, ennek köszönhetően több biztosító igyekszik alternatív (diret biztosító) és saját hálózaton keresztül értékesíteni a termékeket.


A költségek változásának dinamikája tehát nem feltétlenül indokolja azt a drámai díjcsökkentést, amit a társaságok jelen pillanatban alkalmaznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ráadásul a végső tarifák mértékét egyre jobban meghatározzák a sűrűsödő kedvezmények. Gyakorlatilag minden piaci szereplő a különböző címeken juttatott kedvezményekkel igyekszik minél nagyobb és stabilabb ügyfélportfoliót építeni. Mivel a személyautók 36 százaléka B10-es kategóriában van, ezért a "hagyományos" kedvezmények mellett gyakran "szélsőséges" bónuszokat kell alkalmazni egy állomány növelése, vagy éppen csökkenésének megakadályozása érdekében. Ez pedig a ténylegesen fizetendő díjak további csökkenését generálja.

Tehát mivel a költségszintek alakulása nem tenne lehetővé ekkora mértékű díjcsökkentést, más területeken kell tovább keresgélnünk. Lehetőségük van a biztosítóknak más terültekből finanszírozni a kötelező szegmens veszteségét, potenciális ügyfelek reményében (bár ez a szemlélet nem valószínű, hogy hosszú távon képviselhető a tulajdonosok előtt). Elméletben lehetőség lenne a csökkenő kárhányad miatt a tartalékok átcsoportosítására is, különösen akkor, ha a kacsolódó költségek csökkentése is nagyobb mértékben valósul meg. Valamint, az utolsó lehetőség, hogy az eddig veszteségesként elkönyvelt ágazatot megtisztítják az oda nem kapcsolódó költségektől és kiderül, hogy valójában bőven van még tere a díjak csökkentésének.

Ezektől a feltevésektől függetlenül, az alacsony díjak és az egyszerűsödő folyamatok, valamint a kötelező kampány egyre nagyobb visszhangja sokakat ösztönöz arra, hogy egy olcsóbb terméket válasszanak maguknak, fittyet hányva a mögöttes szolgáltatás minőségére.

A Biztosítás.hu adatai alapján, portáljukon az elmúlt egy hétben mintegy 130 ezer kalkulációt végeztek és 5000-en szerződtek át más biztosítóhoz. Ez az előző év azonos időszakához képest mintegy 40 százalékos bővülést jelent. A CLB-nél tegnap délig 80 ezer kalkuláció történt és 1700-an váltottak biztosítót. Ezek az adatok mindenképpen egy új csúcsot vetítenek előre, sokan pedig már sejteni vélik a 700-ezres határ átlépését is.

Hatásosnak bizonyul tehát a biztosítók díjcsökkenési stratégiája, ami a szerződésszámok növekedését illeti, azonban ez mindenképpen az egy szerződésre jutó díjbevétel csökkenését és a veszteségek növekedését eredményezi.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. június 4. 07:02
A török líra öt év alatt 77 százalékot veszített értékéből az amerikai dollárral szemben írta hétfőn...
MEDIA1  |  2023. június 3. 16:18
Sokat sejtető bejegyzést tett közzé Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a közösségi...
Összkép  |  2023. június 2. 18:33
A 10-es években folytatódott a korábbi évtized népességfogyása, az elmúlt 20 évben összességében 594...
Bankmonitor  |  2023. június 2. 17:46
Jobban figyelsz a vagyontárgyaid biztonságára mint a saját testi épséged megőrzésére? Miért? Amit ed...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?