12 °C Budapest
Kiszivárgott: ennyibe kerülhet a filléres villany-Dacia Magyarországon

Kiszivárgott: ennyibe kerülhet a filléres villany-Dacia Magyarországon

2020. március 6. 16:25

Kiszivárgott az elektromos Dacia vételára: legalábbis a román sajtó úgy értesült, hogy 5-7 millió forintért lehet majd megvásárolni a villanymotoros Springet, és erre még jön az állami támogatás is. A magyar rendszerről nem sokat tudni még, de a "régi szabályok szerint" akár 4-5 millió forintért is meg lehetne venni ezeket az autókat - az új pályázatban vélhetően több kedvezményt is kaphatunk majd rá.

A héten mutatták be a Dacia az első elektromos autókoncepcióját: a márkát tulajdonló Renault-csoport a Dacia Spring kapcsán azt ígérte, hogy Európa legmegfizethetőbb elektromos autója lesz. A franciák nem jelentették be a villany-Dacia árát, csak annyit tudni, hogy 2021-ben tervezik Európában piacra dobni a modellt.

Azonban a román sajtó értesülései szerint 15000 és 20000 euró között lesz majd az indulóár, ami átszámolva 5-6,7 millió forint körül van, ami a konkurens modellekhez képest valóban olcsónak számít. A Romania Insider megjegyzi, hogy a Spring nagyban hasonlít az Ázsiában kapható Renault City K-ZE modellre, amit kb. feleennyiért lehet megvenni a Kínában - a portál az európai előállítási költségekkel magyarázza a Dacia Spring vaskosabb árcéduláját. Ugyanakkor a romániai támogatási programnak hála a keleti szomszédunkban kb. 10 ezer euróért (3,6 millió forintért) is meg lehet majd venni az elektromos Daciát (amelynek a hatótávja a gyártó szerint több mint 200 kilométer), ami vetekszik a márka legolcsóbb hagyományos modelljének, a Dacia Logannek a vételárával.

A román márka modelljei kint is nagyjából ugyanannyiba kerülnek, mint Magyarországon (plusz-mínusz párszázezer forint), úgyhogy itthon is érdemes a kb. 5-6,7 milliós vételárra készülni. Persze ebből is le lehet faragni elviekben a magyarországi állami támogatással, amelynek bár részletei még nem ismertek, de a magyar kormány szándéka az, hogy a kicsi és olcsó autók elterjedését támogassa. Ebbe a kategóriába pedig bőven beleférhet a Dacia Spring.

De már a "régi rendszerben" is elég jó ára lenne a Springnek: a február végén lezárt autótámogatási pályázat keretein belül a beszerzés időpontjában érvényes bruttó eladási ár 21 százalékát, de legfeljebb 1,5 millió forintot fizetett ki az állam, 20 millió forintos értékhatárig. Egy 5 milliós autó esetében ez kereken 1 millió forint, a 6,7 milliós vételárból pedig 1 millió 340 ezer forintot állt volna a magyar állam. Ez az összeg azonban az új pályázati kiírásban vélhetően emelkedni fog, szóval nem kizárt, hogy Magyarországon akár 4 millió forint alatt is kapható lesz a Spring.

Nulla forinttal is bele lehetne vágni!

Ekkora összegre nem is feltétlenül kell lízingben gondolkodni, egy személyi kölcsönnel akár nulla forint önerővel is el lehetne hozni az elektromos Daciát, amire a zöld rendszám adta kedvezmények is érvényesíthetőek (ingyen parkolás Budapesten és több nagyvárosban, adómentesség, stb.). A Pénzcentrum kalkulátorában megnéztük, hogy milyen feltételekkel lehetne 5 milló forintot felvenni a pénzintézetektől. 60 hónapos (tehát 5 éves) futamidőt néztünk, egy új autó azért bírja addig, nem?

Nos, a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján - 5 millió forintos hitelösszeg, és60 hónapos futamidő esetén - az egyik legjobb konstrukciót az Unicredit nyújtja, náluk 97 923 forintos törlesztőt ígér a 6,74%-os THM. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, ahol 101 090 forintos törlesztővel számolhatunk havonta7,14%-os THM mellett. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, az Erste Bank, valamint a Raiffeisen Bank konstrukcióit is. További ajánlatok a kalkulátorban!

Címlapkép: Renault Group

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?