Hova tegyem a pénzem, ha a kormány gyengíti a forintot?

Pénzcentrum
2013. augusztus 25. 08:00

Kósa Lajos heti nyilatkozatában arra utalt, hogy a kormány egyik célja lehet a forint gyengítése a jövőben. Amíg vannak devizahitel-szerződések és a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve az árfolyam-politikát illetően, addig "nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni" - mondta. Félthetjük a forint megtakarításainkat - hova tegyük a pénzünk, ha meg akarjuk őrizni az értékét?

Más devizákkal szemben gyengébb forintból kevesebbet vásárolhatunk. Így azok a megtakarítások is elértéktelenedhetnek, melyeket forintban tartunk. Megoldást más devizában történő megtakarítás vagy esetleg más eszköz vásárlása lehet.

Legkézenfekvőbb befektetés lehet gyengülő forint esetén a devizabetét.

Alacsonyabb kamatok mellett csak akkor éri meg euróban befektetni, ha arra számítunk, hogy az árfolyam nekünk kedvező irányba mozdul el a lekötés ideje alatt. Ez az árfolyam különbözetnek kell fedeznie a kamatkülönbözetet és az átváltás költségét, hiszen az euró vételi és eladási árfolyam között több százalékpont eltérés is lehet.

De nézzük meg hogyan teljesített az euróbetét ez az elmúlt években, forintban vagy euróban volt érdemes félretenni? Példánkban megnéztük, hogy 1 millió forintot különböző időpontokban euró- és forintbetétbe téve, melyik hozza a nagyobb hozamot. Mivel a kifizetéseket mindig forintban nézzük az euróbetét hozama az árfolyamváltozás függvényében akár negatív is lehet. A forintbetétek persze mindig valamivel 1 millió forint felett fizettek. Az alábbi ábrán az egyes hónapokban lekötött éves betétek kifizetése látható. A piros egyenes az eredeti befektetésünket ábrázolja.

2010 októbere és 2011 júliusa között például az euróbetéttel bőven a forint hozamok felett lehetett keresni, ami annak volt köszönhető, hogy az ekkor befektetett és egy év múlva lejáró megtakarítást 10-20 forinttal magasabb árfolyamon lehetett visszaváltani. Legrosszabbul azok jártak, akik 2009 márciusában döntöttek az euró mellett. ekkor ugyanis rekord különbség volt a kamatok között is, a forintbetétek esetén átlagosan 7,48 százalékot fizettek a bankok, az euróra meg "csak" 3,76 százalékot. De a legnagyobb baj az volt, hogy a 298 -as euró/huf árfolyam helyett már csak 265-öt kaptak egységnyi megtakarításukért a betétesek.

Van állami megoldás is!

Államkötvények között is találunk devizabefektetéseket. A Prémium Euró Magyar Államkötvény például jelenleg 3,95 százalék kamatot fizet. A forint gyengülése esetén a devizabetétekhez hasonló extra profitra tehetünk szert.

Vegyünk lakást?

Öt éve esnek folyamatosan az ingatlanárak, csak a fővárosi frekventáltabb területeken látszik némi változás ezen a téren. Az elmúlt fél évtizedben rengetegen lehetnek viszont azok, akik nem költöztek, mert vártak a megfelelő időpontra, ami lehet most a szocpol és a kamattámogatott hiteleknek köszönhetően elérkezett. A piaci hitelek kamatkilátásai is kedvezőek, a jegybank folyamatos kamatcsökkentései miatt több éves mélypontjukon vannak a költségek. Ilyen feltételek mellett akár befektetési céllal is megérheti belevágni az ingatlanvásárlásba.


LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


De ne felejtkezzünk el a lakáskiadás nehézségeiről és költségeiről sem. Ráadásul 4 százalékos illetéket is be kell fizetni az ingatlan után, ami több százezer forintos tétel.

Arany

Nemesfémeket is vásárolhatunk a forint gyengülése ellen. De mindenképp csak befektetési aranyban gondolkozzunk, ami sokkal könnyebben pénzre váltható, mint bármilyen más formája a fémnek. Nemzetközileg is elfogadott aranytömböket és lemezeket bárhol a világon azonnal készpénzre váltják. Ugyanakkor ezeknek a fémeknek az árfolyama is hektikusan mozoghat, még ha olcsónak is érezzük a befektetést, akkor is a megtakarításunk egy kis részét tartsuk csak ilyen jellegű eszközökben.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem