25 °C Budapest

Ez a legújabb trükk? Ilyen rezsiszámlát is ritkán lát az ember

Pénzcentrum
2013. augusztus 23. 05:09

Bár vélhetően ritka, mint a fehér holló, olykor azért előfordul, hogy a rezsicsökkentés mértékét az elszámoló számlán negatív előjellel tünteti fel a közműcég. Természetesen ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy mi fizetünk a szolgáltatónknak; ennél prózaiabb a válasz.

Mint ismert január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az egységes árcsökkentés mellett rendeletben határozta meg a kormány az energiaszolgáltatók által a felhasználók részére kibocsátott számlák számlaképére vonatkozó követelményeket is. A rendelet a villamosenergia- és a földgázszámlák esetében is részletes előírásokat fogalmaz meg arról, milyen adatokat kell tartalmazniuk a részszámláknak és az elszámoló számláknak. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. A számlaképre vonatkozó előírások viszont olykor érdekes eredményhez vezetnek.

A rendelet által előírt hivatalos számlakép (Forrás: Magyar Közlöny)

A rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvény szerint valamennyi számlán - így az elszámoló, jóváíró és rendező számlákon is - ki kell mutatni a rezsicsökkentés hatását. A rezsicsökkentés eredményének megjelenítése egyértelmű abban az esetben, ha a számlán terhelés jelentkezik, vagyis a díjfizetőnek be kell fizetnie egy adott összeget. Abban az esetben viszont, ha a számlán valamilyen okból díjvisszatérítés szerepel, már más a helyzet.

Már a kezedben van az elszámoló számla; és azon negatív összegben szerepel a rezsicsökkentés mértéke? Fotózd le, s küldd el a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

Amennyiben a számlán jóváírás szerepel, vagyis a díjfizető visszakap valamekkora összeget a számlán negatív előjellel jelenik meg a számára visszajáró összeg - hívja fel a figyelmet a Főtáv Zrt. A rezsicsökkentésből adódó megtakarítás számítása - a törvényben foglalt kötelezettség szerint - ebben az esetben is megtörténik, de a visszajáró összegre vonatkozó megtakarítás negatív szám lesz. Tudniillik a visszatérítést tartalmazó negatív végösszegű számla esetében a rezsicsökkentés összege is negatív előjelű számként jelenik meg, hiszen itt visszatérítésről van szó és nem pedig befizetési kötelezettségről.

Visszatérítés például a költségosztók alapján történő utólagos elszámolásból, egyenletes díjfizetés éves elszámolásából, ingatlan adás-vétel során, illetve a hőfogyasztás korrekciója esetén történő számlarendezésből adódhat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy kizárólag a rendező, jóváíró elszámoló számlában érvényesített rezsicsökkentés vehet fel negatív értéket, a kumulált (év elejétől számított és összesített) rezsicsökkentés azonban minden esetben pozitív összeg lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azoknál az ügyfeleknél tehát, akik éves leolvasási rendben vannak (bár szolgáltató függő, de a hazai fogyasztók többsége ilyen - a szerk.) előfordulhat majd, hogy negatív összegben lesz feltüntetve a rezsi-megtakarítás. Így esetükben a tényleges fogyasztás elszámolásakor kevesebb jár majd vissza, mint a január elseje előtti díjon számított energiaár esetén (A fogyasztással arányos közműdíj természetesen minig kevesebb lesz). Az éves leolvasási rendben a fogyasztók folyamatosan kerülnek leolvasásra egy meghatározott ütemterv szerint. A fordulónapot tehát meg kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, kinek mennyi is jár vissza.

 

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM