23 °C Budapest

Ez a legújabb trükk? Ilyen rezsiszámlát is ritkán lát az ember

Pénzcentrum
2013. augusztus 23. 05:09

Bár vélhetően ritka, mint a fehér holló, olykor azért előfordul, hogy a rezsicsökkentés mértékét az elszámoló számlán negatív előjellel tünteti fel a közműcég. Természetesen ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy mi fizetünk a szolgáltatónknak; ennél prózaiabb a válasz.

Mint ismert január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az egységes árcsökkentés mellett rendeletben határozta meg a kormány az energiaszolgáltatók által a felhasználók részére kibocsátott számlák számlaképére vonatkozó követelményeket is. A rendelet a villamosenergia- és a földgázszámlák esetében is részletes előírásokat fogalmaz meg arról, milyen adatokat kell tartalmazniuk a részszámláknak és az elszámoló számláknak. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. A számlaképre vonatkozó előírások viszont olykor érdekes eredményhez vezetnek.

A rendelet által előírt hivatalos számlakép (Forrás: Magyar Közlöny)

A rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvény szerint valamennyi számlán - így az elszámoló, jóváíró és rendező számlákon is - ki kell mutatni a rezsicsökkentés hatását. A rezsicsökkentés eredményének megjelenítése egyértelmű abban az esetben, ha a számlán terhelés jelentkezik, vagyis a díjfizetőnek be kell fizetnie egy adott összeget. Abban az esetben viszont, ha a számlán valamilyen okból díjvisszatérítés szerepel, már más a helyzet.

Már a kezedben van az elszámoló számla; és azon negatív összegben szerepel a rezsicsökkentés mértéke? Fotózd le, s küldd el a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

Amennyiben a számlán jóváírás szerepel, vagyis a díjfizető visszakap valamekkora összeget a számlán negatív előjellel jelenik meg a számára visszajáró összeg - hívja fel a figyelmet a Főtáv Zrt. A rezsicsökkentésből adódó megtakarítás számítása - a törvényben foglalt kötelezettség szerint - ebben az esetben is megtörténik, de a visszajáró összegre vonatkozó megtakarítás negatív szám lesz. Tudniillik a visszatérítést tartalmazó negatív végösszegű számla esetében a rezsicsökkentés összege is negatív előjelű számként jelenik meg, hiszen itt visszatérítésről van szó és nem pedig befizetési kötelezettségről.

Visszatérítés például a költségosztók alapján történő utólagos elszámolásból, egyenletes díjfizetés éves elszámolásából, ingatlan adás-vétel során, illetve a hőfogyasztás korrekciója esetén történő számlarendezésből adódhat. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy kizárólag a rendező, jóváíró elszámoló számlában érvényesített rezsicsökkentés vehet fel negatív értéket, a kumulált (év elejétől számított és összesített) rezsicsökkentés azonban minden esetben pozitív összeg lesz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azoknál az ügyfeleknél tehát, akik éves leolvasási rendben vannak (bár szolgáltató függő, de a hazai fogyasztók többsége ilyen - a szerk.) előfordulhat majd, hogy negatív összegben lesz feltüntetve a rezsi-megtakarítás. Így esetükben a tényleges fogyasztás elszámolásakor kevesebb jár majd vissza, mint a január elseje előtti díjon számított energiaár esetén (A fogyasztással arányos közműdíj természetesen minig kevesebb lesz). Az éves leolvasási rendben a fogyasztók folyamatosan kerülnek leolvasásra egy meghatározott ütemterv szerint. A fordulónapot tehát meg kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, kinek mennyi is jár vissza.

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?