1 °C Budapest

Rengeteg aranyat vásárolnak Kínában és Indiában

Pénzcentrum
2013. augusztus 20. 11:02

A World Gold Council (WGC) csütörtökön tette közzé elemzését az aranykereslet második negyedéves alakulásáról. A globális kereslet a szervezet szerint az előző év azonos időszakához képest mintegy 53 százalékkal, 1083 millió tonnára emelkedett, mely elsősorban az óriási kínai és indiai kereslettel indokolható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Áprilisban és júniusban jelentős eladói hullám söpört végig az arany piacán, mely során a sárga nemesfém árfolyama 1 200 dollár alá is benézett. Bár ezt követően valamelyest javított korábbi teljesítményén az arany, a második negyedéves átlagos árfolyam (1 415 dollár unciánként) mintegy 12 százalékkal marad el az előző év azonos időszakától.

Az arany esése a második negyedévben jelentősen növelte a sárga nemesfém iránti fizikai keresletet, mely a bázisidőszakhoz képest 53 százalékkal, 1083 tonnára növekedett. Ez elsősorban a szédületes tempóban emelkedő kínai és india keresletnek köszönhető. Kínában az ékszerek iránti igény 54 százalékkal, míg Indiában 51 százalékkal növekedett.


Továbbá a befektetési célú aranyvásárlások (rudak és érmék) is rendkívül mértékben, 78 százalékkal emelkedtek. Ezzel először vásároltak befektetési céllal 500 tonnánál nagyobb mennyiségét egy negyedév alatt. Kínában egészen szédületes, közel 157 százalékkal emelkedett az aranyrudak és érmék iránti kereslet, míg Indiában 116 százalékkal vásároltak többet a WGC szerint.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?