22 °C Budapest
Blue flame from burning gas on blurred dark background of gas stove. Gas from Russian company Gazprom for rubles. Burning gas from burner on stove for cooking. Selective focus

Óriási bajban a Gazprom, Oroszország is belereccsenhet: ez hozhatja el az ukrajnai háború végét?

2024. május 19. 17:04

Több mint két évtized után először jelentett veszteséget a Gazprom, amely 6,8 milliárd dollár nagyságú volt tavaly. Ez súlyos gazdasági következményekkel járhat Oroszország számára, tekintettel arra, hogy a cég bevételei eddig jelentős mértékben hozzájárultak az állami kiadásokhoz, beleértve a háborús költségeket is.

A Gazprom orosz állami gázcég 20 év után jelentett veszteséget: mint kiderült, 2023-ban 6,8 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a gigavállalat. Ez a fejlemény komoly aggodalmat válthat ki a Kremlben, tekintettel arra, hogy a cég bevételei korábban jelentős mértékben hozzájárultak az orosz állam háborús kiadásainak finanszírozásához.

 A Gazprom pénzügyi nehézségeinek közvetlen oka az volt, hogy Oroszország döntött úgy 2022-ben, hogy csökkenti gázszállítását Európának. Ez az intézkedés visszájára fordult: az EU orosz gázimportja történelmi mélypontra süllyedt, mindössze a korábbi mennyiség 8%-át érve el - írja a Portfolio.

Ezek a változások drasztikus bevételkiesést okoztak a Gazprom számára; külföldi értékesítéseiből származó bevételei háromnegyedével estek vissza.

Ez pedig kétségkívül befolyásolni fogja Oroszországot abban, hogy milyen mértékben képes finanszírozni ukrajnai katonai tevékenységét. A cég által az orosz államnak befizetett vámok és jövedéki adók összege négyötöddel csökkenhetett tavaly.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Kreml utasította a Gazpromot: fizessen havi 500 millió dollár illetéket az államnak egészen 2025-ig annak érdekében, hogy segítsen fedezni a növekvő katonai kiadásokat. Azonban kérdéses, hogyan lesz képes ezt teljesíteni egy olyan időszakban, amikor jelentős veszteségeket halmozott fel.

A Gazprom pénzügyi problémái arra is rákényszeríthetik a vállalatot, hogy visszaszorítsa tervezett beruházásait gázmezőkbe és gázvezetékekbe. Ez pedig negatív hatást gyakorolhatna Oroszország gazdasági növekedésére és arra, képesek lesznek-e finanszírozni ukrajnai háborút.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem