Salzburg, Ausztria . Egy régi fénykép, amely a híres osztrák Mozart édesség gyártásának részleteit mutatja a 19. században.

Kész, vége! Bezár a legendás csokigyár: nem lesz többé kapható mindneki kedvence

2024. június 17. 16:37

Az alapanyagárak drasztikus emelkedése, és egy sajnálatos üzleti konfliktus miatt, év végén végleg bezár az egyik legendás édességgyár.

Két és fél évvel a Grödigben (Flachgau) székhellyel rendelkező Salzburg Schokolade édességgyártó csődje után a hagyományos vállalat végleges bezárás előtt áll. A Salzburger Nachrichten hétfő délutáni online jelentése szerint az üzem az év végén bezár. Hétfőn értesítették a dolgozókat, beszállítókat és nagykereskedőket a lépésről. Salzburgban készül például a Mirabell Echte Salzburger Mozartkugel.

A vállalat először 2021 novemberében ment csődbe. A csődeljárás megindítását követően 2022 februárjában a romániai székhelyű KEX-Confectionery-csoport Julius Meinl V. körül átvette a salzburgi üzemet. A csoport jó hírnévnek örvendett egy hasonló mentőakció után: 2013-ban a hazai Schwedenbomben gyártó Niemetz közel állt a bezáráshoz. A KEX átvette a vállalatot, konszolidálta, sőt végül még bővítette is a termelést.

Új foglalkoztatás keresése

A Salzburg Schokolade számára kidolgozott helyreállítási tervet akkoriban többségében elfogadták. Ez három éven belül 100 százalékos kvótát írt elő a hitelezők számára. Azonban már 2022 decemberében a termelés egy részét leállították, és 25 alkalmazottat elbocsátottak. Indokként a nyersanyagok, csomagolóanyagok, szállítás és elsősorban az energia költségeinek drasztikus növekedését jelölték meg.

A most még Grödigen dolgozó 65 alkalmazott számára az AMS Salzburggal együtt keresnek megoldást az új foglalkoztatásra – közölte a vállalat. Az eddigi termelési helyszín eladásáról és további felhasználásáról már előrehaladott tárgyalások folynak több érdeklődővel.

Megemelkedett nyersanyagárak

A Salzburg Schokolade a végleges bezárás okai között említi a jelentősen megemelkedett nyersanyagárakat – például a kakaó árának háromszorosára növekedését –, az egyik legnagyobb ügyféllel való együttműködés megszűnését, valamint a túl nagy termelési helyszínt. Mindez "gazdaságilag lehetetlenné teszi a termelés hosszú távú folytatását".

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PRO-GE szakszervezet hétfőn "rendes" szociális tervet követelt a dolgozók számára, és nem kímélte kritikával a vállalat vezetését. "Sajnos elmulasztották az elmúlt évtizedekben a megfelelő beruházások és modernizációs intézkedések révén a helyszín biztosítását" – mondta első reakciójában Daniel Mühlberger, a tartományi ügyvezető.

Hogyan kellene korlátozni a mobiltelefon-használatot az iskolában?

A magyar kormány nemrégiben egy új jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné a diákok iskolai mobiltelefon-használatának korlátozását. A javaslat szerint a kormány jogosult lenne meghatározni azokat a tárgyakat, amelyeket tilos az iskolákba és kollégiumokba bevinni, illetve azokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni. Ugyanakkor a kérdés egyelőre igencsak megosztja a szülőket, így most leginkább az ő véleményükre vagyunk kíváncsiak, hogyan is kellene rendezni a gyeremekek iskolai mobiltelefon-használatát. Kérjük, segítsd a munkánkat és töltsd ki az alábbi, anonim kérdőívünket.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem