Címke: leállás (86 cikk)

Pénzcentrum | 2020. november 8. 17:01

A trend fordulni látszik: már nem számolnak a tavaszihoz hasonló leállással a magyar cégek

Átlagosan korábbi termelési kapacitásuk 90 százalékára tudtak visszakapaszkodni a magyar cégek idén őszre. Ez jelentős eredménynek számít, hiszen egy munkaerő-közvetítéssel, munkaerő-kölcsönzéssel és HR-szolgáltatásokkal foglalkozó cég saját ügyfélbázisára épülő adatai szerint tavasszal, másfél hónap leforgása alatt kölcsönzött munkaerejük mintegy kétötödét építették le a hazai vállalatok. A trend fordulni látszik, hiszen a második hullámban nem számolnak a tavaszihoz hasonló leállással a gazdasági szereplők, akik egyre nyitottabbak a kölcsönzött munkaerő alkalmazására, hiszen ezzel biztosítható a kellő rugalmasság a jelenlegi kiszámíthatatlan piaci környezetben.

NapiCsárt | 2020. október 13. 11:01

Botrányos egyenlőtlenség: majd 30 ezret húzott ki a magyar nők zsebéből a koronavírus

Óriási különbség, Európában a legnagyobb, mutatkozott a nők és férfiak munkaóráinak visszaesésében a második negyed évben Magyarországon. Míg a nőknek 11 (!) százalékkal kevesebb munkaóra jutott 2020 első negyed évéhez képest, addig a férfiaknál a csökkenés mindössze 2 százalékos volt. Ez pedig pénzben is igencsak meglátszik, átlagos bérekkel és munkaidővel számolva a két nem közötti eltérés több mint 20 000 forintos.

Szánthó Péter | 2020. szeptember 16. 11:01

Hollywoodi átverésről rántotta le a leplet a magyar effektguru

Bár éledezik a nemzetközi filmipar, de sok kihívással kell még szembenézniük: eléggé megkavarja a forgatási menetrendet például, ha valamelyik főszereplő elkapja a koronavírust, és adott esetben akár a rendezőnek is karanténba kell vonulnia - mesélte a Pénzcentrumnak Eszenyi Péter. A magyar filmes szakember a londoni székhelyű Territory Studiónál dolgozik Visual Effects Supervisorként, illetve kreatív igazgatóként, filmográfiájában nem kisebb blockbusterek szerepelnek, mint a Bosszúállók: Ultron kora, vagy A Galaxis őrzői. Eszenyi Péterrel a vírushelyzet hatásai mellett arról is beszélgettünk, hogy mára a digitális technika megkerülhetetlenné vált a filmiparban - szerinte csak marketing, hogy egyes filmekről azt állítják, nincs bennük számítógépes effekt. Interjú.

Szánthó Péter | 2020. április 20. 13:00

Leépítésekről kérdeztük a szentgotthárdi Opel-gyárat: ezért vezették be a 4 napos munkahetet

Egy névtelen, de magát érintettnek nevező levélíró arról tájékoztatta a Pénzcentrum szerkesztőségét, hogy megszorításokat vezettek be a szentgotthárdi Opel motorgyárban. Az üzem sajtófőnöke a Pénzcentrumnak ennek kapcsán elmondta: mindeddig az összes juttatás, illetve bér ki lett fizetve, ettől a héttől ugyan valóban rövidítettek a munkaidőn, de elbocsátásokat nem terveznek. Kaszás Zoltán hozzátette, nagy lendülettel indult az év a magyarországi üzemben, és a járvány kirobbanása előtt is arra készültek, hogy bővítik az állományt. Most azon vannak, hogy minél kisebb érvágással vészeljék át a kritikus időszakot. Tájékoztatása szerint az Opelt tulajdonló PSA-csoport hetente felülvizsgálja a helyzetet, és egy hétre előre dönt a gyártási folyamatok mikéntjéről - Szentgotthárdon már felkészültek az újraindulásra.