1 °C Budapest
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store

Brutális drágulás: 10 éves csúcsra jutottak az élelmiszerárak novemberben

MTI
2021. december 4. 11:00

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek az élelmiszerárak a világon az előző hónaphoz képest.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által csütörtökön ismertetett adatok szerint a novemberi árindex - 2011 júliusa óta a legmagasabb - 134,4 pont lett, 1,2 százalékkal (1,6 ponttal) meghaladva az októberit és 27,3 százalékkal (28,8 ponttal) felülmúlva az egy évvel korábbit. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Novemberben a szemestermények árindexe átlagosan 3,1 százalékkal (4,3 ponttal) 141,5 pontra nőtt októberrel összevetve, éves összevetésben pedig 23,2 százalékkal (26,6 ponttal) múlta felül a tavaly novemberit. Idén novemberben már az ötödik egymást követő hónapban emelkedett a globális búzaár, ami így 2011 májusa óta a legmagasabb szintre jutott. A búza árát különösen az hajtja fel, hogy a szűkös kínálat mellett erős a kereslet elsősorban a nagyobb exportálók jobb minőségű búzája iránt.

A FAO tejtermékek árindexe havi összevetésben 3,4 százalékkal (4,1 ponttal) 125,5 pontra nőtt, éves összevetésben az ármozgást követő mutató 19,1 százalékkal (20,2 ponttal) emelkedett. Novemberben a vaj és a tejpor nemzetközi jegyzései már a harmadik egymást követő hónapban meredeken emelkedtek, a szűkös globális kínálat és a kimerült készletek miatt, miközben több nagy tejtermelő nyugat-európai országból visszaesett a kivitel.

A cukor árindexe 1,4 százalékkal (1,6 ponttal) 120,7 pontra emelkedett, miután októberben először jegyeztek fel visszaesést hat hónap töretlen növekedés után. Idén novemberben a mutató mintegy 40 százalékkal állt magasabban tavaly novemberhez képest.

A novemberi növényi olaj árindexe minimálisan, 0,2 százalékkal (0,3 ponttal) 184,6 pontra csúszott vissza az októberi rekordszintről. A novemberi mutató gyengülését a szója- és repceolaj árának mérsékelt csökkenése okozta, miközben a pálmaolaj jegyzései gyakorlatilag nem változtak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hústermékek novemberi árindexe októberhez viszonyítva 0,9 százalékkal (1 ponttal) 109,8 pontra süllyedt, negyedik hónapja tart a csökkenés, de így is 17,6 százalékkal (16,5 ponttal) meghaladta a tavaly novemberi értéket. Novemberben már ötödik hónapja estek a sertéshús nemzetközi jegyzései, aminek hátterében elsősorban az áll, hogy csökkennek Kína vásárlásai elsősorban az Európai Unióból. A juhfélék jegyzései is meredeken estek a megnövekedett, elsősorban ausztrál exportkészletek miatt. Eközben a szarvasmarha- és a baromfihús nemzetközi árai stabilak maradtak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm