34 °C Budapest
Aranyáron mérik a boltok a magyar luxuszöldséget: még csak most kezdődik a dömping

Aranyáron mérik a boltok a magyar luxuszöldséget: még csak most kezdődik a dömping

2021. május 28. 16:59

Elindult a hazai spárga dömpingje a magyar boltokban. Igaz, annyira nem olcsó mulatság 500 grammot megvenni a magyar földek aranyából: a legolcsóbb lehetőség 799 forintba kerül, viszont 1490 forintért is találni a zöldségből.

Elérkezett az évnek az a hete, amikor először lepi el nagy mennyiségben a hazai boltokat a magyar spárga – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) friss közléséből. Igaz ugyanakkor, hogy bár az utóbbi években nőtt a magyarok spárgaevési kedve, itthon mégsem számít sztárzöldségnek a finomság. Pedig az itthoni termés nagyon jó, nem is csoda, hogy a legnagyobb részét exportra viszik, amit el is kapkodnak a németek, osztrákok, svájciak.

Hiába tehát, hogy az utóbbi években azért nőtt a magyarországi spárgafogyasztás is, ez még mindig rendkívül alacsonynak számít idehaza. Ha összehasonlítjuk, akkor az EU legnagyobb spárgafogyasztói a németek, ahol egy évben egy főre 1,7 kg spárga jut átlagosan, miközben Magyarországon mintegy 250 gramm. Ez persze egyfelől nem is csoda, hiszen egy igen drága finomságról van szó, ami a rendkívül árérzékeny magyar vásárlóknál könnyen kicsaphatja a biztosítékot.

Az eddig a legtöbb boltban kapható spárga fél kilója akár 2 000 – 3 000 forintba is kerülhetett. Igaz, ezek jellemzően külföldről jöttek, többek között például Peruból. Mostanra viszont a legtöbb Magyarországi boltlánc szortimentjében megjelent a magyar spárga is, úgyhogy megnéztük, ezeket mennyiért szerezhetik be a hazai vásárlók.

Mennyibe kerül a magyar spárga?

Ahogy a táblázatból látszik, az idény első nagy spárgalázakor a boltok átlagosan 800-1000 forint környékén adnak 500 grammnyi spárgát. Persze vannak kilengések is: jelenleg a legolcsóbb spárgát a CBA online shopjában és a Lidl 20. heti akciós újságjában találtuk, egyaránt 799-799 forintba kerültek. Igaz, a CBA-ban ez az eredeti ár még most is, miközben a Lidlben 1199 forintról volt leárazva a zöldség.

Érdekes, hogy bár a legolcsóbb spárga 800 forintba kerül, addig a Spar üzletekben lehet kapni „extra” jelzésű spárgát is 1490 forintrét, ami majdnem a duplája a legolcsóbban kapható spárgának. Igaz, a szupermarket-láncban is található karcsúbb árfekvésű, 999 forintos darab. Mindezen felül érdemes azt is megjegyezni, hogy online osztályozás alapján nem könnyű dönteni, hiszen ahogy a táblázatunkból is látszik, az online felületek nem mindegyike jelöli meg pontosan, milyen osztályba sorolható a spárga, amit kínálnak. Így ez csak akkor derülhetne ki, ha az ember már megveszi azt, és kiszállítják vagy értelemszerűen bolti vásárlás esetén a címkén ez fel lenne tüntetve.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legtöbb hazai áruházban a magyar dömping miatt nem igazán találtunk friss, külföldi árut, azonban a Kiflinél még lehet kapni perui fehér spárgát, annak viszont 500 grammja 2999 forintba kerül.

Miért ilyen drága a spárga?

Mint az korábban kiderült, az amúgy sem olcsó spárga termelői ára idén 20 százalékkal drágább, mint tavaly. Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak beszélt arról, mik a legfőbb okai a spárga magas árfekvésének:

  • egyfelől a spárga igen kézimunkaerő-igényes kultúra, a munkaerő pedig évről évre drágul,
  • emellett a termelés egyéb költségei is jelentősen növekedtek az utóbbi egy évben,
  • illetve a kereskedelem is egyre nagyobb haszonkulccsal dolgozik.

A mostani időszakról viszont a szakértő szerint érdemes tudni, hogy ha az „időjárás hirtelen melegebbre fordul, akkor a spárga is berobban, a nagyobb tömegben való megjelenés pedig áreséshez vezethet.” Ennek alapján tehát a vásárlók bizakodhatnak abba, hogy az idény során olcsóbban is kapható lesz majd a magyar luxuszöldség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?