12 °C Budapest
Aranyáron mérik a boltok a magyar luxuszöldséget: még csak most kezdődik a dömping

Aranyáron mérik a boltok a magyar luxuszöldséget: még csak most kezdődik a dömping

2021. május 28. 16:59

Elindult a hazai spárga dömpingje a magyar boltokban. Igaz, annyira nem olcsó mulatság 500 grammot megvenni a magyar földek aranyából: a legolcsóbb lehetőség 799 forintba kerül, viszont 1490 forintért is találni a zöldségből.

Elérkezett az évnek az a hete, amikor először lepi el nagy mennyiségben a hazai boltokat a magyar spárga – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) friss közléséből. Igaz ugyanakkor, hogy bár az utóbbi években nőtt a magyarok spárgaevési kedve, itthon mégsem számít sztárzöldségnek a finomság. Pedig az itthoni termés nagyon jó, nem is csoda, hogy a legnagyobb részét exportra viszik, amit el is kapkodnak a németek, osztrákok, svájciak.

Hiába tehát, hogy az utóbbi években azért nőtt a magyarországi spárgafogyasztás is, ez még mindig rendkívül alacsonynak számít idehaza. Ha összehasonlítjuk, akkor az EU legnagyobb spárgafogyasztói a németek, ahol egy évben egy főre 1,7 kg spárga jut átlagosan, miközben Magyarországon mintegy 250 gramm. Ez persze egyfelől nem is csoda, hiszen egy igen drága finomságról van szó, ami a rendkívül árérzékeny magyar vásárlóknál könnyen kicsaphatja a biztosítékot.

Az eddig a legtöbb boltban kapható spárga fél kilója akár 2 000 – 3 000 forintba is kerülhetett. Igaz, ezek jellemzően külföldről jöttek, többek között például Peruból. Mostanra viszont a legtöbb Magyarországi boltlánc szortimentjében megjelent a magyar spárga is, úgyhogy megnéztük, ezeket mennyiért szerezhetik be a hazai vásárlók.

Mennyibe kerül a magyar spárga?

Ahogy a táblázatból látszik, az idény első nagy spárgalázakor a boltok átlagosan 800-1000 forint környékén adnak 500 grammnyi spárgát. Persze vannak kilengések is: jelenleg a legolcsóbb spárgát a CBA online shopjában és a Lidl 20. heti akciós újságjában találtuk, egyaránt 799-799 forintba kerültek. Igaz, a CBA-ban ez az eredeti ár még most is, miközben a Lidlben 1199 forintról volt leárazva a zöldség.

Érdekes, hogy bár a legolcsóbb spárga 800 forintba kerül, addig a Spar üzletekben lehet kapni „extra” jelzésű spárgát is 1490 forintrét, ami majdnem a duplája a legolcsóbban kapható spárgának. Igaz, a szupermarket-láncban is található karcsúbb árfekvésű, 999 forintos darab. Mindezen felül érdemes azt is megjegyezni, hogy online osztályozás alapján nem könnyű dönteni, hiszen ahogy a táblázatunkból is látszik, az online felületek nem mindegyike jelöli meg pontosan, milyen osztályba sorolható a spárga, amit kínálnak. Így ez csak akkor derülhetne ki, ha az ember már megveszi azt, és kiszállítják vagy értelemszerűen bolti vásárlás esetén a címkén ez fel lenne tüntetve.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legtöbb hazai áruházban a magyar dömping miatt nem igazán találtunk friss, külföldi árut, azonban a Kiflinél még lehet kapni perui fehér spárgát, annak viszont 500 grammja 2999 forintba kerül.

Miért ilyen drága a spárga?

Mint az korábban kiderült, az amúgy sem olcsó spárga termelői ára idén 20 százalékkal drágább, mint tavaly. Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak beszélt arról, mik a legfőbb okai a spárga magas árfekvésének:

  • egyfelől a spárga igen kézimunkaerő-igényes kultúra, a munkaerő pedig évről évre drágul,
  • emellett a termelés egyéb költségei is jelentősen növekedtek az utóbbi egy évben,
  • illetve a kereskedelem is egyre nagyobb haszonkulccsal dolgozik.

A mostani időszakról viszont a szakértő szerint érdemes tudni, hogy ha az „időjárás hirtelen melegebbre fordul, akkor a spárga is berobban, a nagyobb tömegben való megjelenés pedig áreséshez vezethet.” Ennek alapján tehát a vásárlók bizakodhatnak abba, hogy az idény során olcsóbban is kapható lesz majd a magyar luxuszöldség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem