35 °C Budapest
Némi késéssel, de napokon belül a boltok polcaira kerül a magyar spárga

Némi késéssel, de napokon belül a boltok polcaira kerül a magyar spárga

2021. április 14. 20:15

Idén később kerül a boltokba a magyar spárga, de a héten már jelentős mennyiségre számíthatnak a vásárlók - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerdán 

Az idei késést a tavaszi fagyok okozták, a szedés kezdete másfél héttel későbbre tolódott a rendkívüli időjárás miatt. Máskor a spárgaszezon április elején elkezdődik. A betakarítást rendszerint nehezíti a munkaerőhiány, bár a külföldiek foglalkoztatási adminisztrációja egyszerűsödött - írták.

A spárga a tavasz egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti terméke. Magyarországon az üzemi termőterület 1420 hektár, az éves termésmennyiség 5000 tonna körüli. Az ültetvények 60 százaléka Bács-Kiskun megyében, 30 százaléka Csongrád megyében van, de kisebbek Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében is találhatók.

A NAK megemlítette, hogy a belföldi fogyasztás évek óta nő, de hozzátették, hogy az évi negyed kilogrammos fejenkénti fogyasztás még mindig alacsony, miközben Németországban ez a mutató eléri az 1,7 kilogrammot.

Az itt termelt spárga jelentős része nem is marad Magyarországon, nagy részét Európa más államaiban értékesítik. Bár tavaly az idegenforgalom leállása érezhető kiesést okozott a megrendelésekben, a kiváló minőségű magyar termés így is vevőre talált a kereskedelmi láncok közvetítésével - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?