0 °C Budapest

Ez a legolvasottabb könyv most Magyarországon! Mi lesz a karácsonyi kedvenc?

Pénzcentrum
2011. december 11. 14:37

Bookline: ezek lesznek a karácsonyi sikerkönyvek? Frei Tamás tépte át a célszalagot november 30-án a Bookline aktuális olvasói sikerlistáján A bankár című botrány-thrillerével - beelőzve olyan, szintén nem kispályás hazai bestseller szerzőket, mint Fejős Éva és Kepes András. Fejős így "csak" a bronzérmet szerezhette meg debütáló és persze igencsak aktuális Karácsony New Yorkban c. romantikus történetével, míg a dobogó második fokára az elsőkönyves Ransom Riggs állhatott a kissé hosszadalmas című, de annál ígéretesebb Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei elnevezésű nemzetközi bestsellerével - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Bookline.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Frei Tamás jött ki győztesen a novemberi bestseller-viadalból: A Bankár c. botránykönyve talán éppen a téma gazdaságpolitikai aktualitása miatt szerezhette meg az aranyérmet. Második helyre első és egyetlen magyar nyelven kiadott könyvével Ransom Riggs kapaszkodott fel a meghökkentően hosszú, de talán pont emiatt fülbemászó című Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei elnevezésű misztikus bestsellerével. A bronzérmet a már említett bestseller-guru, Fejős Éva vehette át a képzeletbeli díjátadótól új és persze éppen aktuális könyvével, a Karácsony New Yorkban c. romantikus regénnyel.

Persze nem csak romantika, hanem új hősök is kellenek a magyar olvasói közösségnek. Walter Isaacson igencsak betalált, amikor eldöntötte: a világ egyik legnagyobb IT mágusáról ír biográfiát. A Steve Jobs életrajza című írás elsöprő sikere borítékolható volt már jóval a könyv magyarországi debütálása előtt, jelenleg az 5. helyről ostromolja a dobogót. A másik nagy hős inkább a természet oldaláról próbálta megfogni az olvasókat: az azóta már botrányokba is keveredett TV-sztár, Bear Grylls A vadon törvényei című könyvével a 6. helyet birtokolta a múlt hónapban.

Már novemberben érzékelhető volt az a könyvpiaci tendencia, mely általában a karácsony előtti hetekben érezteti hatását: az ünnepek közeledtével ugyanis egyre több pszichológiai-ezoterikus írás próbálja megtalálni a hazai olvasókat is. Az októberi dobogós Vekerdy Tamás jelenleg 10. helyen álló Érzelmi biztonság c. gyermekpszichológiai tanulmánykötete mellett a "felismerés-könyvek" szerzője, James Redfield is hallatott magáról: érdekes módon éppen a 21. helyen áll A Tizenkettedik felismerés. Karácsony természetesen nem múlhat el Müller Péter aktuális könyvsikere nélkül sem: a szerző az idén a Szeretetről, szerelemről, szeretkezésről írt könyvet ezoterikus tanokra szomjazó olvasói számára.

A fenti könyvek megjelenése persze azt is jól bizonyítja, hogy az elmúlt hónapokban szinte teljesen kicserélődött a hazai olvasói sikerlista névsora. A nagy öreg George R. R. Martin A tűz és jég dala c. sorozatán, William P. Young "viskóján", illetve Moldova György kétrészes regényén, a Keserű poháron kívül csak néhány korábbi szerző tudott ismételni. Rendhagyó újdonság például Zacher Gábor és Karizs Tamás 24. helyen debütáló könyve. (Ugye megvan már, hogy honnan is ismerhetjük Zacher Gábor nevét?) A "magyar toxikológus-celeb" első írása, mely A Zacher - Mindennapi mérgeink címet viseli, hasznos olvasmány lehet a drogfüggőség mechanizmusai iránt érdeklődő szakembereknek, de persze a laikusok számára is.

Bookline TOP 50: 26-50

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?