15 °C Budapest

Drágul az autópálya-használat: mennyibe kerül más országokban a matrica?

Pénzcentrum
2011. december 9. 11:32

Január elsejétől megszűnik a négynapos autópálya matrica, emellett a 10 napos jogosultság díját is emelik. A fejlesztési minisztérium elsősorban az osztrák rendszert vette figyelembe a döntéskor.

A négynapos autópálya matrica eltörlésével a külföldi autósoknak mostantól ugyanannyival kell hozzájárulniuk a magyar úthálózat fenntartásához, mint amennyivel a külföldre utazó magyaroknak kell az ottani, 10 napos matrica megvásárlásával - mondta az InfoRádiónak Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aki hozzátette: ez volt az egyik legfontosabb érv a négynapos matrica megszüntetésekor.

A tárca indoklása szerint a külföldi modelleket, elsősorban az osztrák rendszert vették figyelembe a négynapos autópálya matrica eltörlésekor. Magyarországon a 10 napig érvényes heti matricáért 2975 forintot kell majd fizetni.

Ausztriában a 10 napos matrica nagyjából 2370 forintnak megfelelő euróba kerül. Északi szomszédunknál drágább az autópálya-használat, a hétnapos szlovák matrica 2400 forintba kerül. Ha Csehországba utazunk, körülbelül 3450 forintot kell kifizetni a 10 napos sztrádahasználatért. A szlovén matricás rendszerben 4800 forint az egyhetes díj.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Romániában a teljes úthálózaton kötelező a matrica. Az egyhetes díj körülbelül 900 forint. Horvátországban, Lengyelországban és Franciaországban kapus rendszer működik, így nem időtartamra, hanem kilométerre kell díjat fizetni. Hasonló a helyzet Olaszországban, Spanyolországban és Szerbiában is.

Svájcban csak éves matricát lehet vásárolni, ez körülbelül 10 ezer forintba kerül. Németországban ingyenes az autópálya használata.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 23. 19:18
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM