29 °C Budapest

Ez az, amiért még a fizetésemelésről is érdemes lemondani

Pénzcentrum
2011. december 9. 05:36

Nagy dilemma is lehet az év végi munkahelyi teljesítményértékelés a devizahiteleseknek. Életszerű lehet az a szituáció, hogy dönteniük kell: kamatmentes munkáltatói kölcsön végtörlesztésre, vagy fizetésemelés. Ha ilyen döntés elé kényszerít a főnökünk, több mindent kell mérlegelnünk, hiszen a kamatmentes kölcsön nem csak anyagi előnnyel jár, röghöz kötést is jelenthet.

Korábban is volt lehetősége a munkáltatónak 5 millió forint kamatmentes kölcsön nyújtására adómentesen alkalmazottjai számára, ezt egészítette ki a végtörlesztés kapcsán elfogadott törvény további 7,5 millióval. Így összesen 12,5 milliót kaphatnak cégüktől az adósok hitelük rendezésére. Ez a hitelek átlag állományát tekintve - ami 8 millió körül alakul - több, mint elég lehet.

A bankok időközben egyre magasabb THM-ekkel kínálják hiteleiket. Ezt  látva sokak számára reális veszélynek tűnik a kamatkockázat, ami ugyanúgy megnövelheti a forintkölcsönök havi törlesztőrészleteit, mint az árfolyam emelkedése a devizahitelek esetében.

Végtörlesztési-körkép: ezt kínálják most a bankok

A magas THM-ek elkerülése érdekében tehát a munkáltató is nyújthat kölcsönt. Neki adómentes juttatást, elégedett és hűséges dolgozót jelenthet, nekünk kisebb havi törlesztőt. De mit érdemes feláldoznunk azért, hogy a banki hitelek magas költségeit elkerüljük?

A fentit táblázat azt mutatja, hogy mekkora egyszeri havi fizetésemeléssel egyenértékű egy kamatmentes kölcsön, feltételezve azt, hogy 11 százalékos THM mellett kapnánk hitelt a bankunktól is. Szinte egyértelmű: minél nagyobb összeget veszünk fel minél hosszabb időre, annál inkább megéri a kamatmentes hitelt választani a bevétel növekedés helyett. 12,5 millió forint esetén akár 77 ezer forinttal is csökkenhet a havi törlesztő, ha nem kell kamatokat fizetnünk. A piacot meghatározó kamatok is jelentősek, hiszen ezzekkel szemben kell értékelnünk a kamatmentes munkáltatói hitelünket. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nézzük meg mi történik ha nőnek, illetve ha csökkenek a piaci THM-ek! 13 százalékos THM esetén:

Kicsit alacsonyabb, 9 százalékos THM:

A fenti táblázatokban tehát gyakorlatilag az szerepel, hogy mekkora költségmegtakarítást jelent a piaci THM-ekkel szemben a kamatmentes kölcsön. Nincsenek benne azok az esetleges negatív hatások, amik a munkáltatói kölcsönnel járhatnak. A vállalat a hitelért cserébe szinte feltétel nélküli hűséget várhat. Elmaradt bónuszok és fizetésemelések lehetnek egy hosszabb hitel következményei. A nehezebb munkáltatóváltás ugyancsak nagyban befolyásolhatja karrierünket, ezért ne csak a pusztán anyagi jellegű megtakarítással számoljunk amikor munkáltatóhoz fordulunk segítségért! Stabilabb gazdasági környezet hatására a THM-ek csökkenésnek is indulhatnak, amivel ugyancsak csökken a kamatmentes hitelen megspórolt összeg.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 09:42
Alig 24 óra alatt két, meglehetősen furcsa eset is történt az Indamedia egy-egy lapjánál.
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?