A vegetáriánusok menthetik meg a földet!

2009. október 28. 16:58

Kutatók azt állítják, hogy a globális felmelegedés leküzdéséhez le kell, hogy mondjuk a húsfogyasztásról, az állatok által kibocsátott metángáz ugyanis nagyságrendekkel károsabb, mint a széndioxid.

Lord Stern klímakutató, a London School of Economics professzora szerint, aki 2006-ban tette közzé a klímaváltozás hatásait vizsgáló Stern-jelentést, a húsfogyasztás nem csak hogy vízpazarlással jár, de az üvegházhatást is erősíti, így a legjobb, amit tehetünk, ha lemondunk róla. A tehenek és disznók által kibocsátott metángáz ugyanis 23-szor erősebb üvegházhatású gáznak számít, mint a széndioxid. Az ENSZ adatai szerint a húsgyártás 18 százalékkal járul hozzá a teljes kibocsátáshoz, figyelembe véve az ezzel járó erdőirtások, az állattartás és az etetésükhöz szükséges növénytermesztés káros hatását is.

Stern szerint a decemberi koppenhágai klíma-konferencia akkor lenne sikeres, ha a húsok és egyéb, üvegházhatású gázkibocsátással járó élelmiszerek jelentős drágulását eredményezné.

Pénzben kifejezve egyedül a brit adófizetőknek évente körülbelül 3 milliárd fontot kellene 2015-ig a szegény országok kisegítésére fordítaniuk, hogy a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeivel megbirkózzanak.

Stern szerint az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen súlyos a probléma, márpedig az egyes emberek attitűdjének megváltozása nélkül nem fog változni semmi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dán fővárosban december 7-18 között megrendezésre kerülő ENSZ-konferencián 192 ország több mint 20 ezer delegáltja vesz részt. Céljuk, hogy országok elkötelezzék magukat az üvegházhatású gázok csökkentése mellett, és ezzel elkerüljék, hogy a globális átlaghőmérséklet két Celsius foknál nagyobb emelkedését.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem