19 °C Budapest

A vegetáriánusok menthetik meg a földet!

2009. október 28. 16:58

Kutatók azt állítják, hogy a globális felmelegedés leküzdéséhez le kell, hogy mondjuk a húsfogyasztásról, az állatok által kibocsátott metángáz ugyanis nagyságrendekkel károsabb, mint a széndioxid.

Lord Stern klímakutató, a London School of Economics professzora szerint, aki 2006-ban tette közzé a klímaváltozás hatásait vizsgáló Stern-jelentést, a húsfogyasztás nem csak hogy vízpazarlással jár, de az üvegházhatást is erősíti, így a legjobb, amit tehetünk, ha lemondunk róla. A tehenek és disznók által kibocsátott metángáz ugyanis 23-szor erősebb üvegházhatású gáznak számít, mint a széndioxid. Az ENSZ adatai szerint a húsgyártás 18 százalékkal járul hozzá a teljes kibocsátáshoz, figyelembe véve az ezzel járó erdőirtások, az állattartás és az etetésükhöz szükséges növénytermesztés káros hatását is.

Stern szerint a decemberi koppenhágai klíma-konferencia akkor lenne sikeres, ha a húsok és egyéb, üvegházhatású gázkibocsátással járó élelmiszerek jelentős drágulását eredményezné.

Pénzben kifejezve egyedül a brit adófizetőknek évente körülbelül 3 milliárd fontot kellene 2015-ig a szegény országok kisegítésére fordítaniuk, hogy a klímaváltozás elkerülhetetlen következményeivel megbirkózzanak.

Stern szerint az embereknek fogalmuk sincs, hogy milyen súlyos a probléma, márpedig az egyes emberek attitűdjének megváltozása nélkül nem fog változni semmi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A dán fővárosban december 7-18 között megrendezésre kerülő ENSZ-konferencián 192 ország több mint 20 ezer delegáltja vesz részt. Céljuk, hogy országok elkötelezzék magukat az üvegházhatású gázok csökkentése mellett, és ezzel elkerüljék, hogy a globális átlaghőmérséklet két Celsius foknál nagyobb emelkedését.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 17. 07:55