12 °C Budapest

Így vásárolunk 2012-ben + videó

2009. október 15. 04:33

Nem kérdés, hogy a válság megváltoztatta fogyasztási szokásainkat. Kimutatható, hogy nem csak takarékosabbak vagyunk, hanem arra is jobban odafigyelünk, milyen minőséget és mennyiséget vásárolunk. Felmérések szerint a tudatosság megmarad a recesszió után is.

Az IDG nemzetközi piackutató cég legfrissebb felmérése szerint a vásárlók fele gondolja úgy, hogy az elmúlt egy évben kialakult fogyasztói tudatossága megmarad, sőt, erősödik a válságot követően is. Mindössze 5 százalékuk véli úgy, hogy a recesszió lecsengése után kevésbé figyel majd oda, hogy mit/hol/mennyiért vásárol, a megkérdezettek 39 százaléka pedig úgy véli, hogy korábban is tudatosan vásárolt már, így nem szükséges változtatnia.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy képzelik el az emberek a vásárlást 2012-ben. A válaszadók legtöbbjének szokásai várhatóan jelentősen változnak majd:

A prognózis szerint

29%-uk többet vásárolna diszkontüzletekben
26%-uk többet vásárolna közvetlenül a termelőtől
23%-kal nő a szaküzletekben vásárlók aránya
22%-kal többet vásárolunk az interneten
17%-a a válaszadóknak kevesebbet költ luxuscikkekre

Joanne Denney-Finch, az IDG vezérigazgatója úgy véli, hogy a fogyasztók jóval óvatosabbak lesznek, mint manapság. Ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet vásárolnának, csupán jobban odafigyelnek.

A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy jobb minőségű élelmiszereket fogyaszt majd, mindössze 7%-uk számít általános minőségromlásra. Egész egyszerűen a fogyasztók kényszerítik arra az élelmiszeripari cégeket, hogy jobb minőségű termékeket gyártsanak.
Ez a gyártók szempontjából a verseny erősödését jelentheti, ugyanakkor sokkal erősebb lehet a márkahűség, a minőségi termékek iránti elkötelezettség.

Szakértők szerint 2012-re a vásárlók 37%-a láthatóan több helyi, helyben termesztett/gyártott élelmiszert fogyaszt majd, és jelentősen növekszik a fairtrade (azaz méltányos kereskedelemből származó) termékek piaci aránya is. Ráadásul a vevők arra is jobban odafigyelnek majd, hogy egészséges, megfelelően tartott állatokból készült húskészítményeket fogyasszanak.


TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Persze azis lehet, hogy 2 év múlva már az automatikus vonalkód-leolvasók annyira elterjedtek lesznek, hogy pénztárosokra sem lesz szükség:

 


A magyarok a hazait keresik

A Kirakat.hu és az Ipsos legújabb Tudatos Vásárlói Indexe szerint 2009 első felében tovább erősödött a vásárlói tudatosságunk, ami azzal magyarázható, hogy a begyűrűzött válság hatására már jobban odafigyelünk az árakra, körültekintőbben és gyakrabban tájékozódunk a vásárlásaink előtt, és egyre inkább olyasmire költünk, amit előre elterveztünk. A legnagyobb előrelépés a 2008-as Index-hez képest, hogy 8 százalékkal, 60 százalékra nőtt a magyar termékek iránt kifejezett lojalitásmutató ("Ha módomban áll, inkább magyar terméket vásárolok"). Komoly pozitív eltérést mutat a "Ha elégedetlen vagyok a minőségével, visszaküldetem a pincérrel az ételt" állítás, amely főképp a magasabb státuszúakra jellemző, viszont a kérdést hagyományosan magas válaszmegtagadás jellemzi.

Az új kutatás eredményei szerint megnőtt azon internetezők tábora, akik tudatosan használják a világhálót vásárlási döntéseik során. Így például míg 2008-ban az internetre látogatók 53 százaléka igyekezett termékeket, szolgáltatásokat megismerni a világhálón levő cikkek, tesztek, leírások böngészésével, addig ez az arány 2009-ben megugrott 80 százalékra.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07