8 °C Budapest

Így vásárolunk 2012-ben + videó

2009. október 15. 04:33

Nem kérdés, hogy a válság megváltoztatta fogyasztási szokásainkat. Kimutatható, hogy nem csak takarékosabbak vagyunk, hanem arra is jobban odafigyelünk, milyen minőséget és mennyiséget vásárolunk. Felmérések szerint a tudatosság megmarad a recesszió után is.

Az IDG nemzetközi piackutató cég legfrissebb felmérése szerint a vásárlók fele gondolja úgy, hogy az elmúlt egy évben kialakult fogyasztói tudatossága megmarad, sőt, erősödik a válságot követően is. Mindössze 5 százalékuk véli úgy, hogy a recesszió lecsengése után kevésbé figyel majd oda, hogy mit/hol/mennyiért vásárol, a megkérdezettek 39 százaléka pedig úgy véli, hogy korábban is tudatosan vásárolt már, így nem szükséges változtatnia.

A felmérés készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy képzelik el az emberek a vásárlást 2012-ben. A válaszadók legtöbbjének szokásai várhatóan jelentősen változnak majd:

A prognózis szerint

29%-uk többet vásárolna diszkontüzletekben
26%-uk többet vásárolna közvetlenül a termelőtől
23%-kal nő a szaküzletekben vásárlók aránya
22%-kal többet vásárolunk az interneten
17%-a a válaszadóknak kevesebbet költ luxuscikkekre

Joanne Denney-Finch, az IDG vezérigazgatója úgy véli, hogy a fogyasztók jóval óvatosabbak lesznek, mint manapság. Ez nem jelenti azt, hogy kevesebbet vásárolnának, csupán jobban odafigyelnek.

A megkérdezettek fele gondolja úgy, hogy jobb minőségű élelmiszereket fogyaszt majd, mindössze 7%-uk számít általános minőségromlásra. Egész egyszerűen a fogyasztók kényszerítik arra az élelmiszeripari cégeket, hogy jobb minőségű termékeket gyártsanak.
Ez a gyártók szempontjából a verseny erősödését jelentheti, ugyanakkor sokkal erősebb lehet a márkahűség, a minőségi termékek iránti elkötelezettség.

Szakértők szerint 2012-re a vásárlók 37%-a láthatóan több helyi, helyben termesztett/gyártott élelmiszert fogyaszt majd, és jelentősen növekszik a fairtrade (azaz méltányos kereskedelemből származó) termékek piaci aránya is. Ráadásul a vevők arra is jobban odafigyelnek majd, hogy egészséges, megfelelően tartott állatokból készült húskészítményeket fogyasszanak.


Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Persze azis lehet, hogy 2 év múlva már az automatikus vonalkód-leolvasók annyira elterjedtek lesznek, hogy pénztárosokra sem lesz szükség:

 


A magyarok a hazait keresik

A Kirakat.hu és az Ipsos legújabb Tudatos Vásárlói Indexe szerint 2009 első felében tovább erősödött a vásárlói tudatosságunk, ami azzal magyarázható, hogy a begyűrűzött válság hatására már jobban odafigyelünk az árakra, körültekintőbben és gyakrabban tájékozódunk a vásárlásaink előtt, és egyre inkább olyasmire költünk, amit előre elterveztünk. A legnagyobb előrelépés a 2008-as Index-hez képest, hogy 8 százalékkal, 60 százalékra nőtt a magyar termékek iránt kifejezett lojalitásmutató ("Ha módomban áll, inkább magyar terméket vásárolok"). Komoly pozitív eltérést mutat a "Ha elégedetlen vagyok a minőségével, visszaküldetem a pincérrel az ételt" állítás, amely főképp a magasabb státuszúakra jellemző, viszont a kérdést hagyományosan magas válaszmegtagadás jellemzi.

Az új kutatás eredményei szerint megnőtt azon internetezők tábora, akik tudatosan használják a világhálót vásárlási döntéseik során. Így például míg 2008-ban az internetre látogatók 53 százaléka igyekezett termékeket, szolgáltatásokat megismerni a világhálón levő cikkek, tesztek, leírások böngészésével, addig ez az arány 2009-ben megugrott 80 százalékra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem