5 °C Budapest

High-tech élelmiszeripar a legrosszabb helyzetű régióban

2009. október 15. 09:32

Világszínvonalú konzerveket gyártanak főként exportra a mátészalkai hátrányos helyzetű kistérségben. A látványos eredményekhez 6 millió eurónyi befektetésre volt szükség az elmúlt négy évben - írja a Világgazdaság.

Mindössze 3 cég gyártja a világon a legújabb konzervipari technológiával készülő alumínium fedőfóliás konzerveket. Az új, Easypeel illetve Easip nevet viselő csomagolás amellett, hogy megtartja az acélfedeles konzervek által kínált tartósítási előnyöket, a régebbi konzervfedeleknél könnyebben eltávolítható és kevésbé balesetveszélyes. Emellett az sem utolsó szempont, hogy az alumíniumfólián esztétikusan, ugyanakkor költségkímélően lehet elhelyezni a termék márkajelzését.

Bealkonyult a hagyományos technológiának?


A gyártósor megvalósításhoz tavaly 3 millió eurónyi, az elmúlt négy év során pedig összesen 6 millió euró beruházásra volt szükség. A fejlesztést Magyarország egyik legszegényebb területén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Vaján hajtotta végre az angol befektetői hátterű Impress Vaja Fémcsomagoló Kft.

A csúcskonzervek mintegy 85%-a kerül exportra, az európai országok mellett szállítanak termékeket Dél-Koreába és az Egyesült Államokba is. A cég várakozásai szerint a jelenlegi évi 120 millió darabos gyártást néhány éven belül jelentősen bővíthetik, ami által a vállalat mostani 8 milliárdos árbevétele több milliárd forinttal megugorhat.

A 25 éves múlttal rendelkező vajai konzervgyár az alumíniumfedeles konzerveken kívül gyárt hagyományos acélfedelű konzervdobozokat is, ezeknek mintegy 98%-át a hazai piacon értékesíti a vállalat. A gyár éves átlagban 140 főt foglalkoztat, szezon idején akár 200-at is, szezonon kívül mindössze 92 főt. Az Impress 2008-ban összesen 28,5 millió eurónyi terméket értékesített, aminek 35%-a, közel 10 millió eurónyi áru került közvetlen exportra.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?