Kiosztották a zöld Nobel-díjat: életeszélyes fenyegetést is kaptak a nyertesek!

Pénzcentrum
2009. április 20. 13:00

Goldman Environmental Prize (évente, minden kontinensről egy személynek odaítélt környezetvédelmi díj) a legrangosabbnak tartott környezetvédelmi díj, a környezetvédők Nobel-díjaként is emlegetik.

Vasárnap osztották ki a legrangosabbnak tartott, a környezetvédők Nobel-díjaként is emlegetett Goldman Environmental Prize elnevezésű díjat. A nyertesek között afrikai esőerdők megmentőjétől az Appalache hegységben folyó szénbányászat ellen küzdő aktivistáért mindenki megtalálható.

Az idei afrikai nyertes Marc Ona Essangui volt, aki kampányhadjáratot indított egy kínai állami kézben lévő, vasérc bányászattal foglalkozó cég ellen, amely a nyugat-afrikai Gabon területén található esőerdőben szeretett volna bányászatot indítani.

Ona, annak ellenére, hogy gyermekparalízis miatt kerekesszékben él, nem adta fel a harcot a bányászati cég ellen, holott többször halálos fenyegetést is kapott, sőt még ki is lakoltatták.

Kampányának köszönhetően a projektet felfüggesztették, és felülvizsgálják környezetkárosító hatásait.

Az észak-amerikai nyertes a pincérnőből, környezetvédelmi aktivistává avanzsált Maria Gunnoe volt, aki a Nyugat-Virginiában található Appalache hegységben folyó szénbányászat ellen harcol. A magashegyi bányászat során ugyanis lerobbantják a hegy csúcsát, kifejtik a szenet, és a kőtörmeléket a völgyekben terítik szét, amely környezetvédők szerint szennyezi a földeket, tönkreteszi a környező folyókat, és árvizeket is okoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a térség gazdasága jórészt az Appalacheből kibányászott szénre támaszkodik, így a helyi lakosságot erősen megosztotta Gunnoe tevékenysége, és többször életveszélyesen meg is fenyegették az asszonyt, aki tisztában van vele, hogy rengeteg embernek nyújt megélhetést a bányászat.

Európából a díjat egy orosz hölgy, Olga Speranskaya tudósnő vihette haza, akinek moszkvai székhelyű lobbicsoportja, az Eco-Accord azért küzd, hogy a mezőgazdaságban még ma is gyakran használt toxikus anyagokat kivonják a forgalomból, melyek az emberre is veszélyesek, születési rendellenességet, és akár rákot is okozhatnak.

A többi nyerte, akik szintén ma vehetik egy 150 ezer dollár értékű díjaikat San Franciscoban, az ázsiai Rizwana Hasan Bangladeshből, aki a tengeri hajótörések veszélyeire hívta fel a figyelmet, a dél-amerikai Hugo Jabini és Wanzw Eduards Suriname államból, akik a túlzott fakitermelés ellen emelték fel szavukat, és az indonéziai Yuyun Ismawati, aki a hatékonyabb hulladékgazdálkodásért kampányolt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem