22 °C Budapest

Kiosztották a zöld Nobel-díjat: életeszélyes fenyegetést is kaptak a nyertesek!

Pénzcentrum
2009. április 20. 13:00

Goldman Environmental Prize (évente, minden kontinensről egy személynek odaítélt környezetvédelmi díj) a legrangosabbnak tartott környezetvédelmi díj, a környezetvédők Nobel-díjaként is emlegetik.

Vasárnap osztották ki a legrangosabbnak tartott, a környezetvédők Nobel-díjaként is emlegetett Goldman Environmental Prize elnevezésű díjat. A nyertesek között afrikai esőerdők megmentőjétől az Appalache hegységben folyó szénbányászat ellen küzdő aktivistáért mindenki megtalálható.

Az idei afrikai nyertes Marc Ona Essangui volt, aki kampányhadjáratot indított egy kínai állami kézben lévő, vasérc bányászattal foglalkozó cég ellen, amely a nyugat-afrikai Gabon területén található esőerdőben szeretett volna bányászatot indítani.

Ona, annak ellenére, hogy gyermekparalízis miatt kerekesszékben él, nem adta fel a harcot a bányászati cég ellen, holott többször halálos fenyegetést is kapott, sőt még ki is lakoltatták.

Kampányának köszönhetően a projektet felfüggesztették, és felülvizsgálják környezetkárosító hatásait.

Az észak-amerikai nyertes a pincérnőből, környezetvédelmi aktivistává avanzsált Maria Gunnoe volt, aki a Nyugat-Virginiában található Appalache hegységben folyó szénbányászat ellen harcol. A magashegyi bányászat során ugyanis lerobbantják a hegy csúcsát, kifejtik a szenet, és a kőtörmeléket a völgyekben terítik szét, amely környezetvédők szerint szennyezi a földeket, tönkreteszi a környező folyókat, és árvizeket is okoz.

Mivel a térség gazdasága jórészt az Appalacheből kibányászott szénre támaszkodik, így a helyi lakosságot erősen megosztotta Gunnoe tevékenysége, és többször életveszélyesen meg is fenyegették az asszonyt, aki tisztában van vele, hogy rengeteg embernek nyújt megélhetést a bányászat.

Európából a díjat egy orosz hölgy, Olga Speranskaya tudósnő vihette haza, akinek moszkvai székhelyű lobbicsoportja, az Eco-Accord azért küzd, hogy a mezőgazdaságban még ma is gyakran használt toxikus anyagokat kivonják a forgalomból, melyek az emberre is veszélyesek, születési rendellenességet, és akár rákot is okozhatnak.

A többi nyerte, akik szintén ma vehetik egy 150 ezer dollár értékű díjaikat San Franciscoban, az ázsiai Rizwana Hasan Bangladeshből, aki a tengeri hajótörések veszélyeire hívta fel a figyelmet, a dél-amerikai Hugo Jabini és Wanzw Eduards Suriname államból, akik a túlzott fakitermelés ellen emelték fel szavukat, és az indonéziai Yuyun Ismawati, aki a hatékonyabb hulladékgazdálkodásért kampányolt.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 24. 08:05