Válassz energiatakarékos autógumit!

2009. április 16. 15:30

Ha nem kellően felpumpált vagy rossz minőségű gumikkal autózik, a szokásosnál többször kényszerülhet tankolni. Mivel egy autó üzemanyag‑fogyasztása negyedrészben az autógumi minőségétől függ, nem mindegy milyent használunk - s ez a CO2‑kibocsátás miatt sem másodlagos -írja az Európai Parlament sajtószolgálata. 

Az EP képviselők által támogatott új szabályok szerint az üzemanyag‑fogyasztás hatékonysága alapján kellene címkézni az autógumikat. Így annyi üzemanyagot lehetne megtakarítani, mintha 1,3 millió gépjárművet vonnának ki a forgalomból.

Mivel az Európai Unió széndioxid-kibocsátásának egynegyedéért a közúti közlekedés a felelős, a képviselők úgy vélik, sürgős intézkedések szükségesek e téren. Ha tökéletes autógumival közlekedünk, ám nem megfelelő az azokban lévő nyomás, már ez is megnövelheti üzemanyag‑fogyasztásunkat. Ha ez több millió gépjárműnél fordul elő, a hatás felmérhetetlen lehet.

Az EP ipari szakbizottságának tagjai március 31-én támogatták, hogy A‑tól G‑ig energiahatékonyság szempontjából címkézzék az autógumikat valamennyi személygépkocsinál és teherautónál használatos C1, C2, C3 típusú gumiabroncsokra vonatkozóan. A javasolt intézkedést várhatóan 2012-ig bezárólag vezetik majd be.

Zajszint és úttapadás

Az energiafogyasztási szint mellett a jövő gumiabroncsai mutatnák továbbá a tapadási teljesítményt, valamint a kibocsátott zaj szintjét. Az alacsony - 68 (C1), 69 (C2) és 70 decibel (C3) alatti - zajszintű gumikat fülvédők jeleznék.

A téma parlamenti felelőse a belga, néppárti Ivo Belet, valamint szakbizottsági képviselőtársai azért támogatják annyira a javaslatot, mivel az Európában eladott gumiabroncsok 78 százalékát korábbi kiöregedett gumik helyett vásárolják, így a képviselők szeretnék, ha a fogyasztók tudatosan vásárolhatnának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Belet biztos afelől, hogy ez nem jár majd kellemetlenséggel a vezetők számára: "A környezetbarát gumik választása nagyon egyszerű lesz hála az egész Európában alkalmazandó fogyasztóbarát és érthető címkézési rendszernek". A javasolt intézkedésnek mindemellett "alapvető környezetvédelmi és fogyasztói előnyei is vannak" - tette hozzá.

Energiahatékonysági csomag

A gumiabroncsok címkézésére vonatkozó javaslat az Európai Bizottság energiastratégiájának második felülvizsgálatát követően benyújtott energiahatékonysági jogszabálycsomag részét képezi. A csomaghoz tartozó további javaslatok kiterjednek többek között az épületek energiahatékonyságának növelésére, valamint az energiahatékonysági címke bevezetésére.

Mint ismert, az Európai parlament 2008 decemberében fogadta el a klímaváltozási jogszabálycsomagot, amelynek célkitűzései: 20 százalékos energiahatékonyság-javítás, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 20 százalékos csökkentése, valamint a megújuló energiák felhasználási arányának 20 százalékra történő növelése. Mindez 2020-ig.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem