Bukás! Leszerepeltek a bioüzemanyagok!

Pénzcentrum
2009. április 16. 15:00

Felmérések szerint egy évvel azután, hogy Nagy-Britanniában kötelezővé tették a megújuló üzemanyagok bizonyos százalékban történő adagolását, a káros-anyag kibocsátás nem csökkent, hanem még 1,3 millió tonnával emelkedett is. A környezetvédők is egyetértettek abban, hogy a bioüzemanyagok bevezetését nem előzték meg megfelelő hatástanulmányok.

A többlet szén-dioxid kibocsátásért a bioüzemanyagok közvetett hatásai lehetnek a felelősek. Az alapanyagul szolgáló termékek termesztése sok esetben olyan területeken folyik, ahol korábban erdőségek voltak. Az egyik oldalon véghezvitt környezetbarát intézkedések megvalósítása a másik oldalról olyan környezeti károkkal járt, hogy összességében emelkedett a káros-anyag kibocsátás az országban.

A bioüzemanyagok aránya egy év alatt 2,5 %-ról 3,3 %-ra emelkedett, ami csekélyebb növekedés, mint azt előzőleg várták. Az ország továbbra is kitart amellett, hogy az uniós irányelveket követve 2020-ra 10 %-ra emeli a bioüzemanyagok arányát. A közvetett környezeti hatások kezelésére nagyobb hangsúlyt kell fordítani, erdőségek telepítésével, vagy az alapanyagok más országban történő termesztésével rövidesen elérhetővé válhatnak az előzetesen kitűzött célok.

A jelenlegi adatok a környezetvédőket is megdöbbentették, akik hozzátették, hogy a káros-anyag kibocsátás sokkal jobban csökkenthető lenne a tömegközlekedési hálózat fejlesztésével és az elektromos autók szélesebb körben történő elterjedésével. A bioüzemanyagok bevezetése nem a várt eredményt hozta az első évben, de a megújuló energiák hosszú távon mégis megoldást jelenthetnek.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 11. hétfő
Árpád
50. hét
December 11.
Nemzetközi hegynap
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem