16 °C Budapest

Bukás! Leszerepeltek a bioüzemanyagok!

Pénzcentrum
2009. április 16. 15:00

Felmérések szerint egy évvel azután, hogy Nagy-Britanniában kötelezővé tették a megújuló üzemanyagok bizonyos százalékban történő adagolását, a káros-anyag kibocsátás nem csökkent, hanem még 1,3 millió tonnával emelkedett is. A környezetvédők is egyetértettek abban, hogy a bioüzemanyagok bevezetését nem előzték meg megfelelő hatástanulmányok.

A többlet szén-dioxid kibocsátásért a bioüzemanyagok közvetett hatásai lehetnek a felelősek. Az alapanyagul szolgáló termékek termesztése sok esetben olyan területeken folyik, ahol korábban erdőségek voltak. Az egyik oldalon véghezvitt környezetbarát intézkedések megvalósítása a másik oldalról olyan környezeti károkkal járt, hogy összességében emelkedett a káros-anyag kibocsátás az országban.

A bioüzemanyagok aránya egy év alatt 2,5 %-ról 3,3 %-ra emelkedett, ami csekélyebb növekedés, mint azt előzőleg várták. Az ország továbbra is kitart amellett, hogy az uniós irányelveket követve 2020-ra 10 %-ra emeli a bioüzemanyagok arányát. A közvetett környezeti hatások kezelésére nagyobb hangsúlyt kell fordítani, erdőségek telepítésével, vagy az alapanyagok más országban történő termesztésével rövidesen elérhetővé válhatnak az előzetesen kitűzött célok.

A jelenlegi adatok a környezetvédőket is megdöbbentették, akik hozzátették, hogy a káros-anyag kibocsátás sokkal jobban csökkenthető lenne a tömegközlekedési hálózat fejlesztésével és az elektromos autók szélesebb körben történő elterjedésével. A bioüzemanyagok bevezetése nem a várt eredményt hozta az első évben, de a megújuló energiák hosszú távon mégis megoldást jelenthetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?