5 °C Budapest

Ketyeg a Föld Órája: bolygónk felén már leoltották a villanyt

2009. március 28. 13:30

Március 28-án tartják a Föld Órája nevű kampányt. A világméretű megmozduláshoz gyakorlatilag minden országban csatlakoznak: az időeltolódás miatt tőlünk keletebbre már leoltották a lámpákat.

A kampányt két évvel ezelőtt kezdték Ausztrál környezetvédők, akik így próbálták meg felhívni a figyelmet a pazarló energiafelhasználásra, az ezáltal okozott természeti károkra, és a takarékos életvitelre. A program lényege, hogy 20 óra 30 perctől 21 óra 30 percig, egy órára minden lámpát lekapcsolva takarítsunk meg energiát, és jelezzük: tudatosan figyelünk a takarékos energiafogyasztásra.

Ahogy az szilveszterkor is lenni szokott, Ausztrália és Új-Zéland voltak az elsők a sorban -ebben a térségben oltották le leghamarabb a lámpákat.

A WWF adatai szerint 88 ország négyezer városa - például Berlin, New York, Peking, Párizs, és Tokió - is csatlakozik a programhoz. A szervezők várakozásai szerint az akció végeztével mintegy egymilliárd ember töltött el egy órát sötétben. A tervek szerint olyan emblematikus helyeken is sötétség lesz, mint a pekingi Madárfészek stadion, vagy az egyiptomi piramisok környéke.

Az esemény fő támogatói között megtalálhatjuk Cate Blanchett Oscar-díjas színésznőt, Desmond Tutu püspököt, polgárjogi aktivistát, és Ban Ki-moon ENSZ-főtitkárt is.

Magyarországon is sokan gondolják úgy, csatlakoznak az akcióhoz. Több település és szervezet jelezte részvételét, és -mint arról beszámoltunk, a legnagyobb áruházak is korlátozzák energiafelhasználásukat a közös cél érdekében:
Összefog a Metro és a Tesco

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?