9 °C Budapest

Ketyeg a Föld Órája: bolygónk felén már leoltották a villanyt

2009. március 28. 13:30

Március 28-án tartják a Föld Órája nevű kampányt. A világméretű megmozduláshoz gyakorlatilag minden országban csatlakoznak: az időeltolódás miatt tőlünk keletebbre már leoltották a lámpákat.

A kampányt két évvel ezelőtt kezdték Ausztrál környezetvédők, akik így próbálták meg felhívni a figyelmet a pazarló energiafelhasználásra, az ezáltal okozott természeti károkra, és a takarékos életvitelre. A program lényege, hogy 20 óra 30 perctől 21 óra 30 percig, egy órára minden lámpát lekapcsolva takarítsunk meg energiát, és jelezzük: tudatosan figyelünk a takarékos energiafogyasztásra.

Ahogy az szilveszterkor is lenni szokott, Ausztrália és Új-Zéland voltak az elsők a sorban -ebben a térségben oltották le leghamarabb a lámpákat.

A WWF adatai szerint 88 ország négyezer városa - például Berlin, New York, Peking, Párizs, és Tokió - is csatlakozik a programhoz. A szervezők várakozásai szerint az akció végeztével mintegy egymilliárd ember töltött el egy órát sötétben. A tervek szerint olyan emblematikus helyeken is sötétség lesz, mint a pekingi Madárfészek stadion, vagy az egyiptomi piramisok környéke.

Az esemény fő támogatói között megtalálhatjuk Cate Blanchett Oscar-díjas színésznőt, Desmond Tutu püspököt, polgárjogi aktivistát, és Ban Ki-moon ENSZ-főtitkárt is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon is sokan gondolják úgy, csatlakoznak az akcióhoz. Több település és szervezet jelezte részvételét, és -mint arról beszámoltunk, a legnagyobb áruházak is korlátozzák energiafelhasználásukat a közös cél érdekében:
Összefog a Metro és a Tesco

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem