13 °C Budapest

Laoszba utazott a gazdasági szakállamtitkár - itthon nem lenne jobb dolga?

2009. március 10. 17:30

Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára, külgazdasági kormánybiztos vezetésével népes magyar kormányzati és üzletember delegáció látogatott Indokínába. A küldöttség a tavalyi év végén megindított intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva újabb állomásaként kereste fel 2009. március 5. és 10. között Vietnamot, Laoszt és Kambodzsát. A körút egyik legfontosabb eredményeként került sor a magyar kötött segélyhitel felajánlásra vonatkozó, magyar-laoszi pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodás és az annak alapján megvalósuló projektek hitel-megállapodásainak aláírására. 

A látogatás programjában több miniszteri-államtitkári szintű találkozó és két üzleti fórum is szerepelt. A delegációban az Eximbank és az ITD Hungary vezetői mellett számos üzletember: képzéssel, víztisztítással, informatikával, egészségüggyel, haditechnikával, élelmiszeriparral, állat- és haltenyésztéssel, fa-, jármű- és építőiparral, mérnöki szolgáltatásokkal, valamint logisztikával foglalkozó cégek képviselői is részt vettek.

Az indokínai út kiemelkedő jelentőségű eseménye volt a magyar kötött segélyhitel felajánlásra vonatkozó Magyarország és Laosz közötti pénzügyi együttműködési keretprogram kialakításáról szóló megállapodás és a kapcsolódó projektek hitel-megállapodásainak aláírása, amelyre 2009. március 6-án, Vientiane-ben került sor. A keretegyezmény 8,6 millió USD-t biztosít három mezőgazdasági farm modernizációjára, bővítésére és egyben tápüzemek létesítésére a partnerországban. Ezt a forrást a kedvezményezett ország kizárólag minimum 51%-ban Magyarországról származó áru és szolgáltatás beszerzésére fordíthatja. Ezáltal a kötött segélyhitel a fejlesztési támogatáson túl hozzájárul a magyar kivitel növekedéséhez, a hazai termékek versenyképességének erősödéséhez, valamint referenciát és ezáltal várhatóan további megrendeléseket biztosít a projektekben résztvevő magyar vállalatok számára.

A korábban létesített, 35 millió euró értékű kötött segélyhitel megállapodás nyomán ezen együttműködési konstrukciót tekintve Vietnam Magyarország legfontosabb ázsiai partnerországává vált. Az infrastrukturális és közigazgatási fejlesztések mellett a program keretében az egyeztetések nyomán a továbbiakban a szennyvízkezelésben és az informatikában, valamint a számottevő magyar tapasztalatokra alapozva az egészségügy terén a kórházépítésben és -felszerelésben, valamint a szakképzésben nyílhat mód az együttműködésre. Kambodzsában a delegáció egy előzetesen 50 millió USD értékben kezdeményezett kötött segélyhitel nyújtásáról szóló keret-megállapodás majdani létrehozásának lehetőségéről is tárgyalt.

2007 komoly fordulópontot jelentett a magyar-vietnami kereskedelemben, amely akkor 56 százalékkal növekedett. A fellendülés elsősorban a magyar export bővülésének köszönhetően 2008-ban is folytatódott, a kétoldalú áruforgalom elérte a 90 millió USD-t. Ez a legmagasabb érték, amióta a két ország áttért a devizában való elszámolásra közel két évtizeddel ezelőtt. A vietnami találkozók folytatásaként a felek egyetértése alapján idén ősszel Budapesten kerülhet megrendezésre a két ország kormányközi gazdasági együttműködési vegyes bizottságának következő ülése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Laosz és Kambodzsa esetében kevésbé kedvező a kép: az áruforgalom alacsony, elmarad a lehetőségektől, ebben az utóbbi időszakban megnövekedett magyar érdeklődés hozhat változást. A magyar vállalatok mindhárom országban jó eséllyel bővíthetik jelenlétüket nem csupán a hagyományos ágazatokban, gyógyszeripari, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeikkel, hanem infokommunikációs megoldásaikkal, az infrastrukturális fejlesztésekben való részvételükkel és tömegközlekedési, hulladékkezelési és környezetvédelmi exporttal, valamint tanácsadással is.

A 2008 őszén indult intenzív gazdaságdiplomáciai offenzíva célja, hogy a hagyományos felvevőpiacainknak számító nyugat-európai országokkal fennálló gazdasági kapcsolatok szinten tartása mellett más, a válság által kevésbé érintett partnerországokkal is élénkítsük a kétoldalú együttműködést. A most véget ért indokínai látogatás e sorozatba illeszkedik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem