Lassan zárkózik fel Ferihegy Európához

2009. március 10. 15:15

Az új szelektív hulladékgyűjtő konténerek jelképes felavatásával elindult a szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen. A hulladékgyűjtőket Oláh Lajos a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) államtitkára, Viszkei György, az ÖKO-Pannon ügyvezető-igazgatója és Jost Lammers a Budapest Airport vezérigazgatója avatta fel a ferihegyi repülőtér 2B termináljának indulási szintjén.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta: "Fontos, hogy az ország repülőtere jó példával járjon, hiszen az ideérkező külföldieknek Ferihegy gyakran az első és a legutolsó élmény Magyarországról. Éppen ezért jelentős nap a mai, hiszen a szelektív hulladékgyűjtés elindításával Ferihegy végre az európai zöld repülőterek közé került. A repülőtér fejlesztése, bővítése és modernizálása nemcsak új terminálépületek létrehozását, és az utas-szolgáltatások színvonalának emelését jelenti, hanem egyben a legkorszerűbb környezetvédelmi technikák és szemléletmódok alkalmazását is. A repülőtér működtetését és fejlesztését pedig csak úgy tudjuk elképzelni, hogy eközben a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után a földön."

Oláh Lajos, a KVVM államtitkára hozzátette: "Egy ember 300 kilogramm hulladékot termel otthon és 150 kilogrammot munkahelyén évente, és ennek 80 százaléka a hulladéklerakókon végzi. Ezért tartom kiemelt fontosságúak az ehhez hasonló kezdeményezéseket, amelyek az újrahasznosítás irányába terelik a hulladékot."

A Budapest Airport még tavaly döntött úgy, hogy Ferihegy egész területén bevezeti a szelektív hulladékgyűjtést. Ennek részeként 250 szelektív hulladékgyűjtőt helyezett el a repülőtér utas termináljain és irodahelyiségeiben. Az utasok és a dolgozók három - papír, műanyag/fém és vegyes - konténer-részbe helyezhetik el a hulladékokat. A szelektív hulladékgyűjtést végző Avermann Kft. a repülőtéren egy kézi előválogató állomást is üzembe állít, ahol a vegyes hulladékokból további újrahasznosítható részeket különítenek el. A válogatás után a cég bálákba tömöríti a hulladékot, majd továbbszállítja azt megfelelő hulladékhasznosító és kezelő létesítményekbe.

A Budapest Airport az ÖKO-Pannon-nal közösen az utasok és a repülőtéren dolgozók felé kommunikációs kampányt indított Ferihegyen.

"A szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítése a ferihegyi repülőtéren amellett, hogy példaértékű, egy kisebb magyar város hulladékmennyiségének kezelésére nyújt korszerű megoldást. Az ÖKO-Pannon Kht. kiemelten fontosnak tartja az utasok és a személyzet tájékoztatását, ezért olyan eszközökkel segíti a helyes válogatást, mint a gyűjtőedényekre kihelyezett matrica és a plakát" - mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szelektív hulladékgyűjtés eredményeként hatalmas mennyiségű kommunális szemét újrafeldolgozása válik lehetővé Ferihegyen. A repülőtéren évi 8,6 millió utas és 10 millió látogató után kell takarítani, és naponta termelnek hulladékot a légikikötő területén működő cégek is. Több mint hatvan cég kb. 13 ezer munkatársa dolgozik nap mint nap a repülőtéren, ami megegyezik Balatonfüred lakosságával. Ferihegy egy önálló kisváros, amely saját hőerőművel, víztisztítóval, belső buszjárattal és fogorvosi rendelővel rendelkezik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a 15 Margitsziget területű légikikötő jelenleg napi 7 tonna szemetet termel.

A jövő évtől ennek a mennyiségnek a 60 százaléka újrahasznosításra kerül, vagyis napi négy tonnával kevesebb hulladék terheli a környezetet. Az újrahasznosítás aránya Magyarországon átlagosan 14%.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?