21 °C Budapest

Puskaporos hangulat: terrorveszély az olimpián!

Pénzcentrum
2008. július 31. 12:00

Sporteseményből sikersztori, folyamatos fejlődés... A második világháború miatt 12 éves szünet következett be az olimpiai játékok sorában, az 1936-os berlini olimpiát követően legközelebb csak 1948-ban Londonban találkoztak a világ legjobb sportolói. Azóta négyévente szünet nélkül megrendezésre kerülnek a játékok, 1972-ben terrorcselekmény zavarta meg az eseményt, a hidegháború idején pedig a moszkvai és a Los angelesi olimpiát is bojkottálta a politikai ellentábor.

1948 London

A brit főváros kapta a II. világháború utáni első olimpiai játékok rendezési jogát. Németország és Japán kivételével a meghívottak között szerepeltek a háborúban vesztes országok, köztük hazánk is. A rendezést megnehezítette, hogy egyes városrészek még romokban hevertek, nagyok voltak a helyszínek közötti távolságok és egyes versenyekre nem találtak elég megfelelően felkészült bírót.

A játékokon 59 ország több mint négyezer sportolója vett részt, akik elszállásolása óriási feladat volt, mivel nem készült el az olimpiai falu. A háború utáni nehézségek ellenére a versenyeken szép számú szurkoló bíztatta a sportolókat.

Magyarországon az újjáépítés mellett a sportélet is feltámasztására is nagy hangsúlyt fektettek (ekkor épült a tatai edzőtábor is), ezt jelzi a Londonban elért tíz aranyérmünk, de a legeredményesebb olimpiánkra még 4 évet várni kellett.

1952 Helsinki

A finn főváros rendezhette volna az 1940-es olimpiát, de az a háború kitörése miatt elmaradt. 12 évvel később a kiváló sportnemzet mintaszerű, máig emlékezetes olimpiát rendezett. Elsőször szerepelt a résztvevők között a Szovjetunió, mely 22 aranyérmével a második lett a 40 aranyat szerző Egyesült Államok mögött.

A magyar csapat szereplését nagy várakozás előzte meg, az olimpiára érkezett 189 magyar sportoló ennek megfelelően teljesített és 42 érmet, közte 16 aranyat szerzett a július 19-től augusztus 3-ig tartó játékokon. Az összesített éremtáblázaton a két világhatalom mögött a harmadik helyen végeztünk.
A remek szereplésen felbuzdulva Budapest benyújtotta pályázatát a 1960-as olimpiai játékok megrendezésére. Ekkor már folyamatban volt a Népstadion (ma Puskás Ferenc stadion) építése, amit 1953. augusztus 20-án át is adtak a munkálatok akkori áron 160 millió forintot emésztettek fel.

1956 Melbourne

A déli féltekén rendezett olimpiai játékok megnyitó ünnepségére november 22-én került sor és - bár a rendezők próbáltak pártatlanok maradni - a szuezi válság és a magyar forradalom éreztette hatását a játékokon. Hazánk versenyzői vállalták a hosszú utat, az otthon hagyott családtagok iránti aggodalom és a bizonytalan hírek miatt azonban nem mindenki tudta kihozni magából a maximumot.

A rendkívüli események, a hosszú út és a nehézkes akklimatizáció ellenére a magyar versenyzők 9 aranyérmet szereztek. Sajnos a 111 fős magyar olimpiai csapatból nem mindenki tért haza, többen Ausztráliában, vagy az Egyesült Államokban telepedtek le és új hazájuk színeiben versenyeztek tovább, vagy vállaltak edzői feladatokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

1960 Róma

Budapestnek ismét nem jött össze az olimpiai játékok lebonyolítása, ezúttal az olasz főváros, Róma hódította el az orrunk elöl a rendezés jogát. Az olaszok nagy lendülettel és óriási befektetésekkel készültek fel a sport elit vendégül látására. A versenyzők a világ 83 országából érkeztek, számuk első alkalommal haladta meg az ötezer főt.

A magyar csapat a nehézségek ellenére hat aranyérmet szerzett, mindenképpen meg kell említeni Gerevich Aladár kardvívót, aki először 1932-ben vett részt olimpián és összesen hét aranyérmével máig a legeredményesebb magyar olimpikon.

A félnehézsúlyú ökölvívást az amerikai Cassius Marcellus Clay nyerte, aki később Muhammad Ali néven ismert meg a világ. A melbourne-i játékokat követően ismét a Szovjetunió végzett az összesített éremtáblázat élén, az Egyesült Államok és a házigazda előtt.

1964 Tokió

19 évvel a második világháborút követően Japán kapta az olimpiai játékok rendezésének jogát, a megnyitó ünnepségen egy az atomtámadás napján Hirosimában született fiatalember gyújtotta meg az olimpiai lángot. A precíz japán felkészülésnek és szervezésnek köszönhetően újonnan épített sportlétesítményekben zajlottak versenyek.

A magyar csapat kiheverte a néhány évvel korábbi sokkot és újra remek eredményeket értek el a versenyzőink, ezt bizonyítja a 10 magyar aranyérem. A helsinki olimpia óta a versenyek színvonala folyamatosan emelkedett, ez a tendencia a mai napig megfigyelhető.
Folyamatosan bővült a résztvevő országok száma és egyre több versenyszámban mérhették össze a képességeiket a sportolók.

Amikor a politika és az üzleti világ beleszól a sportba...

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem