27 °C Budapest

Készülj fel időben, ha Pekingbe tartasz: szigorúak a szabályok!

Pénzcentrum
2008. július 29. 12:00

Valószínűleg azok, akik Pekingbe készülnek, már hónapokkal, de legalább hetekkel ezelőtt megvették repülőjegyüket, várhatóan ugyanis teljes utas számmal indulnak majd a gépek Ferihegyről. Akinek még nincs jegye, de különösen vízuma, - ami Kínába utazáshoz elengedhetetlen - az igyekezzen, ugyanis utóbbi beszerzése hozzávetőleg egy hetet vesz igénybe. Vannak azonban egyéb tudnivalók is, melyekről érdemes tájékozódni, mielőtt elindulnánk a távoli Kínába...

Utazás Pekingbe

Az egyik leggyorsabb módja a kijutásnak, ha közvetlen Budapest-Peking viszonylaton utazunk, amit a Malév a negyedik legnagyobb kínai légitársasággal, a Hainan Airlines-szal közösen üzemeltet. Mivel a Hainan gépein, de Malév járatszámmal utazhatunk, ezért ugyanúgy gyűjthetünk pontokat, mint ha Malév gépen utaznánk.

Egy augusztus 8-22 közötti retúrjegy, mai foglalással (2008. július 25. ), adókkal és illetékekkel együtt 302 800 forintba kerül. Közvetlen járat heti négy alkalommal indul, az utazási idő pedig 9-10 óra.

Természetesen átszállással is utazhatunk, többek között Frankfurtot, vagy Helsinkit érintve. Helsinki átszállással, a fenti időponttal megegyező utazást választva 359 500 forintért utazhatunk, a Finnair gépein.

A feladott poggyász maximális súlya a Hainan légitársaságnál szigorúan maximum 30 kg lehet, a túlsúlyért a helyszínen fizetni kell, valamint a fedélzetre személyenként 1 kézipoggyászt lehet felvinni, melynek mérete átlagosan 55x40x20 cm lehet. Fontos, hogy élelmiszert Kínába bevinni, illetve Kínából kihozni tilos!

Kínába érkezés előtt az utasoknak a repülőgép fedélzetén egy úgynevezett "Entry Card"-ot kell kitölteni, melyet a stewardessek osztanak szét. A kártyán a személyes, útlevélben szereplő adatokat kell megadni, valamint a kártyát megőrizni a hazautazásig. Ami a kivihető pénz mennyiségét illeti, 5000 dollár értéket (738 700 forint) meghaladó külföldi deviza esetében írásbeli nyilatkozatot kell tenni a helyszínen, a vámhatóság illetékesének.

Az útlevelet főszabályként mindenkinek, mindenhová magával kell vinnie, mivel a rendőrségi ellenőrzések során azt fel kell mutatni, valamint - a kínai nyelv sajátossága miatt - tanácsos leírni egy papírra a kinti tartózkodási helyünk, szállodánk címét is, méghozzá kínaiul, hogy szükség esetén útbaigazítást tudjunk kérni.

Az útlevél elvesztése vagy ellopása esetén azonnal jelezzük ezt a pekingi magyar nagykövetségnek, valamint a rendőrségnél is, ugyanis az ideiglenes útlevél kiállításához az ő igazolásuk szükséges. Az ideiglenes úti okmányba kiutazó vízumot is kell kérelmezni a helyi idegenrendészeti hatóságnál, ami általában 5 munkanapot vesz igénybe.

Pénzváltás

Kína hivatalos fizetőeszköze a renminbi, melynek alapegysége a yuan. Egy yuan 10 jiao-ból áll, amelyet szintén tíz fen-re oszthatunk. A beszélt nyelvben a yuan megfelelője a "kuai" , míg a jiao-ra "mao"-ként utalnak a helyiek, ennyit mindenképp érdemes megjegyezni. Szerencsére a bankjegyek és érmék értéke arab számmal is fel van tüntetve, ami a felismerést mindenképp megkönnyíti.

Mivel kínai valutát szigorúan tilos az országból kivinni, ezért pénzt váltani is csak helyben, vagyis Kínában lehet.

Jelenleg több mint 18 külföldi valutát lehet Kínában helyi fizetőeszközre váltani, többek között amerikai dollárt, eurót, fontot, svájci frankot, szingapúri dollárt, svéd, dán és norvég koronát és persze japán jent is. (Hozzávetőleg az alábbi árfolyamokkal számolhatunk jelenleg euro, illetve amerikai dollár esetében: 1 EUR = 10,7 yuan, 1 USD = 6,82 yuan.)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzt váltani, a bankokon kívül egyes szállodákban vagy üzletnél üzemelő pénzváltóknál is lehet, sőt érdemes, mivel a bankokban a rengeteg kitöltendő papír, és a személyzet hiányos nyelvtudása miatt némileg hosszadalmasabb is a folyamat. Szerencsére azonban az olimpia idejére meghosszabbított nyitva tartást ígérnek a bankok, ami 2 400 olyan bankfiókot jelent, ahol pénzváltói feladatokat is ellátnak.

A pénzváltásról szóló igazolást azonban érdemes megőrizni, mert ha véletlenül hamis pénz kerülne birtokunkba, ezzel tudjuk igazolni, hogy hivatalos helyen váltottunk. Ráadásul az ország elhagyása előtt is csak ezen papír birtokában válthatjuk vissza a megmaradt renminbi-t egyéb, kivihető valutára.

A hamis pénzjegyet hasonló ismérvek alapján lehet felismerni, mint az itthoniakat, például a vízjelről (fej, vagy virág), amit akkor látunk, ha fény felé fordítjuk a pénzjegyet, de egy fémszálat is tartalmaznia kell a papírnak. Természetesen tapintásra is felismerhető, ugyanis a pénzjegy a szélén kissé domború, míg a hamisítványok általában egyenletes tapintásúak.

Szállodákban, éttermekben és nagyobb üzletekben általában lehet bankkártyával fizetni, de kisebb éttermekben és piacokon csak készpénzt fogadnak el, érdemes tehát elegendő eurót, vagy dollárt kivinni.

Nemzetközi hitelkártyával a kínai bankok Maestro vagy Visa Logo-val ellátott bank automatáin keresztül közvetlenül is pénzhez juthatunk, igaz általában van lehívási limit (250 euro, vagyis 57 ezer forint), de egymást követően több ízben elvégezhetjük a műveletet.

Közlekedés a 14 milliós városban

Pekingben a tömegközlekedés rendkívül olcsó, a metró gyors és biztonságos. A metró jegy 2 yuan, ezzel az összes vonalat használni lehet, vagyis átszálláskor nem kell új jegyet használni A jegyet utazás előtt, a jegyárusító fülkékben lehet beszerezni.
Buszokra a menet díj a távolságtól függ, ez lehet 0,5 yuan vagy 3 yuan is. Jegyet a buszon lehet venni a kalauztól. Az olimpia idejére azoknak, akik érvényes olimpiai belépőjeggyel rendelkeznek ingyenes a pekingi tömegközlekedés.

Az autóbérlés meglehetősen nehézkes, mivel kizárólag érvényes kínai gépjármű vezetői engedéllyel lehetséges. Aki mégsem szeretne zsúfolt metrószerelvényeken utazni, választhatja a taxizást is. A pekingi állami taxik fuvardíja 2 yuan kilométerenként, de minimum 10 yuan-t kell fizetni. 15 kilométer után ez az ár 2,6 yuan-ra változik. Pekingben a várakozásért is fizetni kell, vagyis a viszonylag gyakori dugók miatt magasabb fuvardíjjal is találkozhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem