4 °C Budapest

Étolajból üzemanyag - Van ahol már engedik

Pénzcentrum
2007. december 6. 08:15

Akár harmadával is csökkentheti üzemanyag-kiadásait egy gazdálkodó, ha házilag készített zöldüzemanyagot tankol. Az EU nyugati felében egyre több kistermelő a sufniban gyártott repce- vagy napraforgóolajjal keveri a gázolajat, így faragva le költségeit. E gyakorlat nálunk az uniós jogharmonizáció ellenére illegális, illetve olyan feltételekhez kötött, amelyek miatt a gazdáknak nem éri meg - írja a Népszabadság.

Környezetbarát volta miatt a növényi olaj használatát az EU ma már a járművek esetében támogatja. Ausztriában csak annyi a megkötés, hogy a gazdálkodók kevesebbet igényelhetnek vissza a gázolajért fizetett jövedéki adójukból, ha bioüzemanyagot tankolnak.

Egyhektárnyi napraforgó terméséből körülbelül 525 liter olaj nyerhető, amely 494 liter biodízelnek felel meg. Az olajütővel kipréselt étolaj a magas savtartalom miatt károsíthatja a motort. Ezért a járművekbe gyakorta - már 1-2 ezer euróért beszerezhető - szűrőberendezést szerelnek, bár akadnak olyanok, akik házilag alakítják át a gépeket.

A növényi olajat általában 5 és 50 százalék közötti arányban a gázolajhoz keverik, de egyes típusok megfelelő átalakítással még a tiszta étolajat is jól bírják.

Bár sokan küzdenek ellene, Magyarországon ma még bűncselekménynek számít, ha engedély nélkül bioüzemanyagot adalékolunk a gázolajhoz. Engedélyt pedig csak a vámhatóság adhat ki erre, azzal a feltétellel, ha a felhasznált üzemanyag minden egyes literje után jövedéki adót fizetünk. Érthető tehát, hogy az adalékolás csak a nagy tételben kereskedőknek térül meg. A hazai gazdáknak egyelőre várniuk kell a háziüzemanyag-tankolással.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?