5 °C Budapest

Étolajból üzemanyag - Van ahol már engedik

Pénzcentrum
2007. december 6. 08:15

Akár harmadával is csökkentheti üzemanyag-kiadásait egy gazdálkodó, ha házilag készített zöldüzemanyagot tankol. Az EU nyugati felében egyre több kistermelő a sufniban gyártott repce- vagy napraforgóolajjal keveri a gázolajat, így faragva le költségeit. E gyakorlat nálunk az uniós jogharmonizáció ellenére illegális, illetve olyan feltételekhez kötött, amelyek miatt a gazdáknak nem éri meg - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Környezetbarát volta miatt a növényi olaj használatát az EU ma már a járművek esetében támogatja. Ausztriában csak annyi a megkötés, hogy a gazdálkodók kevesebbet igényelhetnek vissza a gázolajért fizetett jövedéki adójukból, ha bioüzemanyagot tankolnak.

Egyhektárnyi napraforgó terméséből körülbelül 525 liter olaj nyerhető, amely 494 liter biodízelnek felel meg. Az olajütővel kipréselt étolaj a magas savtartalom miatt károsíthatja a motort. Ezért a járművekbe gyakorta - már 1-2 ezer euróért beszerezhető - szűrőberendezést szerelnek, bár akadnak olyanok, akik házilag alakítják át a gépeket.

A növényi olajat általában 5 és 50 százalék közötti arányban a gázolajhoz keverik, de egyes típusok megfelelő átalakítással még a tiszta étolajat is jól bírják.

Bár sokan küzdenek ellene, Magyarországon ma még bűncselekménynek számít, ha engedély nélkül bioüzemanyagot adalékolunk a gázolajhoz. Engedélyt pedig csak a vámhatóság adhat ki erre, azzal a feltétellel, ha a felhasznált üzemanyag minden egyes literje után jövedéki adót fizetünk. Érthető tehát, hogy az adalékolás csak a nagy tételben kereskedőknek térül meg. A hazai gazdáknak egyelőre várniuk kell a háziüzemanyag-tankolással.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20