3 °C Budapest

Nem elég a magyar termés a bioüzemanyag-gyártáshoz: behozzuk a kukoricát?

Pénzcentrum
2007. április 16. 10:30

Manapság már korántsem tűnik annyira optimális megoldásnak a fosszilis üzemanyagok mezőgazdasági termékekkel való helyettesítése, mint amikor az Európai Unió határozott arról, hogy támogatja a biobenzin és gázolaj használatának elterjedését - írja a Népszabadság.

A legnagyobb problémát hazánkban a biológiai eredetű üzemanyagok gyártásához szükséges takarmánymennyiség előállítása okozza: míg kukoricából a tavalyi évben rendelkezésre álló felesleg 2,5 szeresére lenne szükség és a búzatöbblet épphogy, de fedezi a piacon megjelenő pótlólagos keresletet, addig a teljes repce termés sem elég arra, hogy a kellő mennyiségű biodízelt kitermeljük belőle, s ekkor még nem számoltunk a várhatóan felmerülő exportigénnyel.

Az európai normatíva teljesítéséhe szükséges takarmány előállítása, amely 5,75 százalékos bio-üzemanyag-részarányt vár el 2010-ig, csupán nagyarányú műtrágyázás, illetve génmanipulált növények termesztése mellett lenne elképzelhető, így már könnyedén érhető, hogy a környezetvédők miért nem tűzik zászlajukra a bioüzemanyagok gyártását.

Mindemellett komoly fenntartásokat okoz az is, hogy a kutatói és szakértői vélemények eltérnek abban a kérdésben, hogy bioüzemanyag gyártásához szükséges és a felhasználásakor kinyerhető energia milyen arányban áll egymással: pozitív vagy negatív-e a mérlegük.

A magyar piacon azonban már megjelentek a bioüzemanyag termelésben érdekelt vállalkozások: összesen mintegy 7,5 millió tonna kukorica és 1 millió tonna búza bioetanollá alakítását jelentették be a vállalkozások. Mint azt már a korábbiakban is említettük, a magyar össztermény nem fedezi ezt a keresletet, így várhatóan nagy lesz a verseny a vállalkozások között.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?