8 °C Budapest

Egy újabb milliárdos beruházás

Pénzcentrum
2006. április 25. 13:00

Nyolcmilliárd forintos beruházással épít biodízel-előállító üzemet Baján a német JC Neckermann vállalat. A beruházás két ütemben valósul meg. Először egy úgynevezett repcemalom épül, ahonnan a kikerülő félkész termékeket vízi úton juttatják majd el ausztriai és németországi üzemanyag-feldolgozókba. Ezt követi a második fejlesztési ütem, amelynek részeként egy komplett feldolgozó és finomító is elkészül - tájékoztatták lapunkat a bajai városházán - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az üzem előreláthatólag 35 embernek ad majd munkát, s hosszú távú, stabil piacot biztosíthat a térség agrárvállalkozóinak is. Széll Péter polgármester szerint a létesítményben évente százezer tonna repcét dolgoznak fel, ez nagyjából 30 ezer hektáron megtermelt mennyiséget fed le. Az olajos növény magjából a biodízelen kívül a gyógyszer- és szépségiparban nagy mennyiségben felhasznált glicerint, továbbá takarmányozásra alkalmas "szárazpogácsát" is gyártanak majd.

A Neckermann az üzem céljára múlt héten egy 2,5 hektáros területet vásárolt a városban, közvetlenül a Duna partján, s az építkezést előkészítő szakemberek már a héten megérkeznek a városba. Ennek megfelelően a repcemalom még az idén elkészülhet, a biodízel gyártása pedig jövőre kezdődhet el.

A Neckermann tavaly év végén a németországi Halléban egy 120 főt foglalkoztató biodízelüzemet adott át, amely az ország legnagyobb ilyen típusú létesítménye. Emellett a múlt héten indítottak el egy beruházást az ausztriai Linz közelében is. A tervek szerint kezdetben ide szállítják a Baján kipréselt nyersolajat is.

A biodízel előállításával és forgalmazásával több mint tíz éve foglalkozó vállalkozás az elmúlt hónapokban az ország több településén is tájékozódott. Végül Baja mellett szólt, hogy a kiszemelt területen a vízi, a vasúti és a közúti szállítási lehetőségek is adottak, emellett a városban működő főiskolán környezetmérnöki képzés is folyik, s ez a biodízellel kapcsolatos kutatások területén jó együttműködési lehetőséget kínál.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?