9 °C Budapest

Hogyan spórolj a benzinnel?

Pénzcentrum
2006. november 21. 16:00

Napjaink olajfüggő világában állandóan fennálló, szinte létkérdés, hogy hogyan szabadulhatnánk meg végre a fekete arany szorításából, és függetleníthetjük magunkat az olajárak állandó ingadozásának általában negatív hatásaitól. Lássuk mire jutottak ebben a küzdelemben az innovatív amerikaik!

Hibrid, gázmeghajtás, biodízel, vagyis olyan kifejezések, amelyek széles körben ismertek hazánkban is, de sokkal kevesebben vannak, akik valóban alkalmazzák ezeket a környezet és pénzkímélő megoldásokat. A lista azonban egyáltalán nem teljes, legalábbis ahhoz viszonyítva, amellyel tengerentúli "szomszédaink" büszkélkedhetnek.

Gáz-villany hibrid

A gáz-villany alapon működő hibridek egy benzinnel vagy gázolajjal működő belső égésű motor és egy akkumulátorral működtetett villanymotor kombinációjaként jönnek létre. Bár a meghirdetettől sok esetben elmaradnak, általában jobb kilométer/liter arányt produkálnak, mint a hagyományos benzines változatok és adó kedvezmény is jár a vásárlásukhoz, legalábbis az államokban.

Legnagyobb hátrányuknak az tekinthető, hogy a rásegítő villanymotor működtetéséhez használt akkumulátorok cseréje igencsak költséges, jócskán meghaladhatja a kedvezmények mértékét.

Villanycsoda

Bár a villanymotor az eddig alkalmazott technológiák közül a leginkább környezetbarát, hiszen nem bocsát ki szennyező anyagot, a gyártását erős gyakorlati hiányosságai miatt a gyártók viszonylag korán leállították. A villanymotorral felszerelt gépjárművek egy töltéssel ugyanis csupán 160 kilométer megtételére alkalmas (autópálya tempóban), az utántöltés pedig hosszabb időt vesz igénybe.

Dízel

Bár a dízel is egy kőolajszármazék, az ezzel üzemeltett kocsik fogyasztása általában jobb, mint a hasonló kategóriás benzines autóké. S bár ezzel forintokat és természetesen olajat is spórolhatunk, a kevésbé tökéletes égés következtében, problémák adódhatnak a kipufogógázban lévő szennyező anyag mennyiségével.

Emellett a dízel a tengerentúlon sokkal kevésbé elterjedt mint hazánkban, így az utántöltéssel, vagyis a tankolással is meggyűlhet a baja odakint annak, aki az alacsonyabb fogyasztás miatt ilyen típusú autó mellett teszi le a voksát.

Biodízel és ami belefér

A biodízel dízel és növényi olaj bizonyos arányú keveréke, amelynek égésterméke tisztább. Bár szinte minden dízel motor esetében alkalmazható, elterjedését gátolja, hogy ára jóval magasabb az eredeti üzemanyagénál, és sok esetben (például hazánkban is) az engedélyezés folyamatban van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

E85 etanol és M85 metanol

A két üzemanyag hasonló elgondolásra épít, az ólmozatlan benzint előbbi esetében 85 százalék etanollal, míg utóbbi esetben ugyanekkora mennyiségű metanollal keverik. Néhány E85-tel (gázolaj és kukorica olaj keveréke) működő gépjármű elfut M85-tel (gázolaj és szénszármazék keveréke) is.

Az E85 legnagyobb hátránya, hogy bár körülbelül a benzinnel azonos árért lehet beszerezni, a teljesítménye a hagyományos üzemanyag csupán 72 százalékát teszik ki, míg a hatékonyabb M85 viszont nagyságrendekkel drágább a benzinnél.

Gáz van

Hazánkban a leginkább elterjedt alternatív technika, amelyhez megvan a logisztikai háttér is (vagyis van hol tankolni) a gáz-üzemeltetésre való átállás. Ennek a tengerentúlon két fajtáját ismerik a cseppfolyós gáz, illetve a sűrített földgáz használatát, utóbbi előnye, hogy otthon a saját hálózatról is "után lehet tölteni", bár ennek a megoldásért akár több ezer dollárral többet kell fizetnünk vásárláskor.

Az földgáz égése lényegesen tisztább, és kevesebb szennyezéssel jár, mint a kőolajszármazékoké, így nem csupán az alacsony fogyasztás és az elfogadható árak szólnak az alkalmazás mellett.

Hidrogén

A legújabb és leginkább környezetbarát eljárás a hidrogén meghajtás, amely azonban még csupán kísérleti stádiumban van. Így még sem a fogyasztásról, sem az üzemanyag áráról, sem a teljesítményről nem tudnak nyilatkozni a témával foglalkozó kutatók. A nagymennyiségben rendelkezésre álló hidrogén égése a lehető legtisztább, csupán vízgőz képződésével jár.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem