2 °C Budapest

Megújulás az autógyártásban - a siker mindenkinek jól jön majd

Pénzcentrum
2007. január 26. 15:00

Az utóbbi 100 száz év autógyártása teljes mértékben a belső égésű motorok jegyében telt, az új évezred kihívásainak azonban már nem tud megfelelni ez a technológia, így az autógyártók a hatékonyság és a környezetbarát technológia iránt megnövekedett kereslet kielégítésére kényszerülnek.

Ezt a képet vetíti a látogató elé a nemrégiben megnyílt washingtoni autókiállítás is, ahol a két legnagyobb hazai gyártó, a General Motors és a Ford is bemutatta új hibrid modelljét, amelyek a küszöbön álló megújulás üzenetét hordozzák magukban.

A Ford Edge elnevezést viselő nagyteljesítményű terepjáróját külseje alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni hagyományos benzin meghajtású társától. De az acélborítás mögött egy eddig soha nem látott technológia megvalósulása rejlik: a prototípus egyesíti a benzinmotor és a elektromosság használatának előnyeit. A valódi újdonságot azonban az akkumulátorok rejtik magukban, amelyek elődeikkel ellentétben már normál villamos hálózatról is tölthetők.

A technológia azonban még korántsem tökéletes és a General Motors Chevy Voltjához hasonlóan, az Edge fejlesztői előtt is rengeteg munkaóra áll még. A legnagyobb problémát a jelenleg rendelkezésre álló akkumulátorok teljesítménye okozza, amelyek még mindig túlságosan nagyok és nehezek ahhoz, hogy eredményesen alkalmazhassák őket.

Így az amerikai vásárlóknak várhatóan még hosszú ideig kell várnia arra, hogy kipróbálhassák a most bemutatásra került technológiával készült modelleket. Európában ezzel számban már rendelkezésre állnak olyan gépjárművek, amely üzemanyag-hatékonysága meghaladja a benzines autókét. Az öreg kontinensen egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák a dízelmotort, amelyet a tengerentúliak a motorzaj és a fokozott szennyezés miatt elvetettek.

A DaimlerChrysler által gyártott új generációs dízelmotorok esetében azonban sikerült kiküszöbölni a problémákat, és magas teljesítmény mellett a modellek a 2010-es kibocsátási standardeknek is megfelelnek. Emellett terjedőben van a biodízel használata, mely akár 80 százalékkal is csökkentheti a szennyezés mértékét, bár a hatékonysági problémákat ebben az esetben még nem sikerült száz százalékig megoldani.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?