Megújulás az autógyártásban - a siker mindenkinek jól jön majd

Pénzcentrum
2007. január 26. 15:00

Az utóbbi 100 száz év autógyártása teljes mértékben a belső égésű motorok jegyében telt, az új évezred kihívásainak azonban már nem tud megfelelni ez a technológia, így az autógyártók a hatékonyság és a környezetbarát technológia iránt megnövekedett kereslet kielégítésére kényszerülnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ezt a képet vetíti a látogató elé a nemrégiben megnyílt washingtoni autókiállítás is, ahol a két legnagyobb hazai gyártó, a General Motors és a Ford is bemutatta új hibrid modelljét, amelyek a küszöbön álló megújulás üzenetét hordozzák magukban.

A Ford Edge elnevezést viselő nagyteljesítményű terepjáróját külseje alapján szinte lehetetlen megkülönböztetni hagyományos benzin meghajtású társától. De az acélborítás mögött egy eddig soha nem látott technológia megvalósulása rejlik: a prototípus egyesíti a benzinmotor és a elektromosság használatának előnyeit. A valódi újdonságot azonban az akkumulátorok rejtik magukban, amelyek elődeikkel ellentétben már normál villamos hálózatról is tölthetők.

A technológia azonban még korántsem tökéletes és a General Motors Chevy Voltjához hasonlóan, az Edge fejlesztői előtt is rengeteg munkaóra áll még. A legnagyobb problémát a jelenleg rendelkezésre álló akkumulátorok teljesítménye okozza, amelyek még mindig túlságosan nagyok és nehezek ahhoz, hogy eredményesen alkalmazhassák őket.

Így az amerikai vásárlóknak várhatóan még hosszú ideig kell várnia arra, hogy kipróbálhassák a most bemutatásra került technológiával készült modelleket. Európában ezzel számban már rendelkezésre állnak olyan gépjárművek, amely üzemanyag-hatékonysága meghaladja a benzines autókét. Az öreg kontinensen egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák a dízelmotort, amelyet a tengerentúliak a motorzaj és a fokozott szennyezés miatt elvetettek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A DaimlerChrysler által gyártott új generációs dízelmotorok esetében azonban sikerült kiküszöbölni a problémákat, és magas teljesítmény mellett a modellek a 2010-es kibocsátási standardeknek is megfelelnek. Emellett terjedőben van a biodízel használata, mely akár 80 százalékkal is csökkentheti a szennyezés mértékét, bár a hatékonysági problémákat ebben az esetben még nem sikerült száz százalékig megoldani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06