Bioetanol: többet árt, mint használ?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 10:01

Több kritika is érte már az egyre inkább terjedő bioetanol lázat, mely hazánkban is igen intenzíven érezteti hatását, most azonban az OECD személyében egy igazán komoly világgazdasági erő mondta ki: meg kell szüntetni az ágazat állami támogatását, mert az egyrészt az egekbe repíti az élelmiszer árakat, másrészt pedig környezetvédelmi hatásai sem olyan nagyok - írja a Világgazdaság.

Miközben sorra jelentik be hazánkban a nagyobbnál nagyobb bioüzemanyag gyártó beruházásokat és a beruházók egyre több és több állami támogatás kiosztását szorgalmazzák, addig az OECD legfrissebb jelentése szerint több kárt, mint hasznot okozhat a bioüzemanyagok erőltetett terjesztése.

A bioüzemanyagok terjesztése mellett érvelők alapvetően azt hangsúlyozzák, hogy a technológia

  • Biztonságosabbá teszi az üzemanyagellátást
  • Csökkenti a károsanyag-kibocsátást
  • Növeli az agrárszektor bevételeit.

Bár az OECD is elismeri, hogy a bioüzemanyagok 2050-re a világ fogyasztásának 11%-át fedezhetnék, a jelenlegi őrült ütemű terjeszkedést elhibázottnak tartja, mivel:

  • Egyrészt a túlzott termőföld igény miatt a technológia jelentősen növeli az élelmiszer-árakat.
  • Másrészt a bioüzemanygok maximális elterjedése is csak 3%-kal csökkentené a világ széndioxid kibocsátását, ami igen csekély mérték.
  • Harmadrészt a szubvenciók többsége nem tesz különbséget a különböző bioüzemanyagok között azok ökológiai mérlege szerint, így olyanokat is támogatnak, melyek nem tekinthetők egyértelműen jobbnak a kőolajnál.

Az OECD a jelenleg alkalmazott támogatások eltörlését javasolja és helyettük a maiaknál környezetkímélőbb bioüzemanyagok kifejlesztését szorgalmazza. Mint ismeretes, az EU célkitűzése az, hogy 2020-ig minden tagállamban a teljes üzemanyag fogyasztás 10%-át bioetanolból kell fedezni. Jelenleg az arány 1.8%-ra tehető és közbenső célként 2010-re 5.75%-ot kellene elérni.

A bioüzemanyagok között alapvetően a cukornád, vagy kukorica felhasználásával készülő bioetanolt, valamint a repce- vagy napraforgó-olajból előállított biodízelt különböztethetjük meg. A biodízelnek a kutakon tankolható gázolajba történő keverését hazánkban csak 2008. január 1-től kezdik meg, azonban jelenleg forgalmazott benzinek már Magyarországon is 4.4% bioetanolt tartalmaznak. Mint ismeretes, augusztusban megkezdődött az E85-ös (85%-ban bioetanolt és 15%-ban benzint tartalmazó) üzemanyag hazai kiskereskedelmi forgalmazása is, azonban egyelőre ebből az üzemanyagból országszerte csak kevés kútnál tankolhatunk és csak speciálisan erre alkalmas motorokba tankolható.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58