7 °C Budapest

Bioetanol: többet árt, mint használ?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 10:01

Több kritika is érte már az egyre inkább terjedő bioetanol lázat, mely hazánkban is igen intenzíven érezteti hatását, most azonban az OECD személyében egy igazán komoly világgazdasági erő mondta ki: meg kell szüntetni az ágazat állami támogatását, mert az egyrészt az egekbe repíti az élelmiszer árakat, másrészt pedig környezetvédelmi hatásai sem olyan nagyok - írja a Világgazdaság.

Miközben sorra jelentik be hazánkban a nagyobbnál nagyobb bioüzemanyag gyártó beruházásokat és a beruházók egyre több és több állami támogatás kiosztását szorgalmazzák, addig az OECD legfrissebb jelentése szerint több kárt, mint hasznot okozhat a bioüzemanyagok erőltetett terjesztése.

A bioüzemanyagok terjesztése mellett érvelők alapvetően azt hangsúlyozzák, hogy a technológia

  • Biztonságosabbá teszi az üzemanyagellátást
  • Csökkenti a károsanyag-kibocsátást
  • Növeli az agrárszektor bevételeit.

Bár az OECD is elismeri, hogy a bioüzemanyagok 2050-re a világ fogyasztásának 11%-át fedezhetnék, a jelenlegi őrült ütemű terjeszkedést elhibázottnak tartja, mivel:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Egyrészt a túlzott termőföld igény miatt a technológia jelentősen növeli az élelmiszer-árakat.
  • Másrészt a bioüzemanygok maximális elterjedése is csak 3%-kal csökkentené a világ széndioxid kibocsátását, ami igen csekély mérték.
  • Harmadrészt a szubvenciók többsége nem tesz különbséget a különböző bioüzemanyagok között azok ökológiai mérlege szerint, így olyanokat is támogatnak, melyek nem tekinthetők egyértelműen jobbnak a kőolajnál.

Az OECD a jelenleg alkalmazott támogatások eltörlését javasolja és helyettük a maiaknál környezetkímélőbb bioüzemanyagok kifejlesztését szorgalmazza. Mint ismeretes, az EU célkitűzése az, hogy 2020-ig minden tagállamban a teljes üzemanyag fogyasztás 10%-át bioetanolból kell fedezni. Jelenleg az arány 1.8%-ra tehető és közbenső célként 2010-re 5.75%-ot kellene elérni.

A bioüzemanyagok között alapvetően a cukornád, vagy kukorica felhasználásával készülő bioetanolt, valamint a repce- vagy napraforgó-olajból előállított biodízelt különböztethetjük meg. A biodízelnek a kutakon tankolható gázolajba történő keverését hazánkban csak 2008. január 1-től kezdik meg, azonban jelenleg forgalmazott benzinek már Magyarországon is 4.4% bioetanolt tartalmaznak. Mint ismeretes, augusztusban megkezdődött az E85-ös (85%-ban bioetanolt és 15%-ban benzint tartalmazó) üzemanyag hazai kiskereskedelmi forgalmazása is, azonban egyelőre ebből az üzemanyagból országszerte csak kevés kútnál tankolhatunk és csak speciálisan erre alkalmas motorokba tankolható.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem