12 °C Budapest

Bioetanol: többet árt, mint használ?

Pénzcentrum
2007. szeptember 12. 10:01

Több kritika is érte már az egyre inkább terjedő bioetanol lázat, mely hazánkban is igen intenzíven érezteti hatását, most azonban az OECD személyében egy igazán komoly világgazdasági erő mondta ki: meg kell szüntetni az ágazat állami támogatását, mert az egyrészt az egekbe repíti az élelmiszer árakat, másrészt pedig környezetvédelmi hatásai sem olyan nagyok - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Miközben sorra jelentik be hazánkban a nagyobbnál nagyobb bioüzemanyag gyártó beruházásokat és a beruházók egyre több és több állami támogatás kiosztását szorgalmazzák, addig az OECD legfrissebb jelentése szerint több kárt, mint hasznot okozhat a bioüzemanyagok erőltetett terjesztése.

A bioüzemanyagok terjesztése mellett érvelők alapvetően azt hangsúlyozzák, hogy a technológia

  • Biztonságosabbá teszi az üzemanyagellátást
  • Csökkenti a károsanyag-kibocsátást
  • Növeli az agrárszektor bevételeit.

Bár az OECD is elismeri, hogy a bioüzemanyagok 2050-re a világ fogyasztásának 11%-át fedezhetnék, a jelenlegi őrült ütemű terjeszkedést elhibázottnak tartja, mivel:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Egyrészt a túlzott termőföld igény miatt a technológia jelentősen növeli az élelmiszer-árakat.
  • Másrészt a bioüzemanygok maximális elterjedése is csak 3%-kal csökkentené a világ széndioxid kibocsátását, ami igen csekély mérték.
  • Harmadrészt a szubvenciók többsége nem tesz különbséget a különböző bioüzemanyagok között azok ökológiai mérlege szerint, így olyanokat is támogatnak, melyek nem tekinthetők egyértelműen jobbnak a kőolajnál.

Az OECD a jelenleg alkalmazott támogatások eltörlését javasolja és helyettük a maiaknál környezetkímélőbb bioüzemanyagok kifejlesztését szorgalmazza. Mint ismeretes, az EU célkitűzése az, hogy 2020-ig minden tagállamban a teljes üzemanyag fogyasztás 10%-át bioetanolból kell fedezni. Jelenleg az arány 1.8%-ra tehető és közbenső célként 2010-re 5.75%-ot kellene elérni.

A bioüzemanyagok között alapvetően a cukornád, vagy kukorica felhasználásával készülő bioetanolt, valamint a repce- vagy napraforgó-olajból előállított biodízelt különböztethetjük meg. A biodízelnek a kutakon tankolható gázolajba történő keverését hazánkban csak 2008. január 1-től kezdik meg, azonban jelenleg forgalmazott benzinek már Magyarországon is 4.4% bioetanolt tartalmaznak. Mint ismeretes, augusztusban megkezdődött az E85-ös (85%-ban bioetanolt és 15%-ban benzint tartalmazó) üzemanyag hazai kiskereskedelmi forgalmazása is, azonban egyelőre ebből az üzemanyagból országszerte csak kevés kútnál tankolhatunk és csak speciálisan erre alkalmas motorokba tankolható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20