1 dl igazolatlan szesz és vége a "bulinak"? - az APEH és egy kínai számla esete

Pénzcentrum
2005. november 21. 13:12

Jövő év elejétől életbe lép a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál (VPOP) az ún. zéró tolerancia elve a jövedéki adó esetében. Ez azt jelenti pl., hogy ha a tulajdonos bármilyen kis mennyiségű szeszes italnak (eddig 10 literes tűréshatár volt) nem tudja megfelelően igazolni az eredetét, akkor az ellenőrök azonnal kezdeményezhetik az adott kereskedelmi egység bezárását. Ez első esetben 10 helyett 12 napos, míg ismételt elkövetésnél 60 napot tesz ki.


A jövedéki adó kérdésköréhez tartozik, hogy 2007. július 1-től (benzin), illetve 2008. január 1-től (gázolaj) életbe lép a differenciált jövedéki adómegállapítás az üzemanyagoknál. Ennek értelmében azok az üzemanyagok, amelyek legalább 4.4 térfogatszázalékban biokomponenst tartalmaznak (benzinnél bioetanol, gázolajnál biodízel), literenként több mint 8 forintos jövedéki adóelőleget élveznek, mellyel a kormány az ilyen irányú befektetések ösztönzését kívánja elérni - hangzott el a múlt heti KPMG adókonferencián.

Egy kínaiul kiállított számla és az APEH esete

2006 elejétől Magyarországon gyakorlatilag bármilyen nyelven kiállítható kereskedelmi partnerek között számla, illetve bizonylat, azonban ha az adójogi tényállás megköveteli azt, akkor az APEH felszólítására a kiállítónak hitelesen le kell fordíttatnia azt magyar nyelvre.

Érdemes megjegyezni, hogy a számviteli törvény szerint számos dokumentum beletartozik a bizonylat kategóriába, de a fenti törvény csak az Európai Uniós kereskedelemmel kapcsolatos bizonylatokra vonatkozik, tehát pl. a szerződésekre, belső levelezésekre nem. A partnerek között nagy mennyiségben (esetleg ezres nagyságrendben) kiállított (sorozat)számláknál sem az összesre, hanem egy-egy darabra vonatkozik a fordítási kötelezettség.

Amennyiben fordításra szólít fel egy számlakibocsátót az APEH, annak elkészülési ideje nem számít bele az ellenőrzési határidőbe. Magyarországon jelenleg csupán egyetlen hiteles fordítást kibocsátó cég működik, ez az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI).

Az esetleges bonyodalmak és a fordítással járó költségek elkerülése érdekében célszerű lehet a cégeknek kétnyelvű számlát kibocsátani (itt a fordítás felelőssége a kibocsátóé).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adókonferencián az is elhangzott: technikailag nem kivitelezhető az a jövő januári terv, hogy az adózók egy számlára fizessék be az adó- és járulékkötelezettségüket, így hat számlára kell majd teljesíteniük azt. A széleskörű adózói rétegnek csupán 2007. január elsejétől lesz ez a kötelezettsége.

A havi elektronikus munkáltatói adatszolgáltatás eredetileg most januártól indulna, azonban a technikai kivitelezhetetlenség miatt ezt csak az áprilisi teljesítmények után május 12-én kell majd megtenni a legnagyobb 10 ezer adózónak, a kiemelt adózóknak, valamint a havi és negyedéves adóbevallásra kötelezetteknek.

A technikai kivitelezhetetlenséget jól érzékelteti, hogy a 100 legnagyobb adózó közül 70-nek még nincs számítógépe, a rendszer ugyanakkor azt követeli meg, hogy havonta 26 fajta adatot küldjön a munkáltató minden munkavállalója után. Érdemes megjegyezni, hogy a januártól módosuló adóigazgatásról szóló törvény szerint a 3000 legnagyobb adózó APEH általi ellenőrzése 2-ről 3 évre változik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem