37 °C Budapest

1 dl igazolatlan szesz és vége a "bulinak"? - az APEH és egy kínai számla esete

Pénzcentrum
2005. november 21. 13:12

Jövő év elejétől életbe lép a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál (VPOP) az ún. zéró tolerancia elve a jövedéki adó esetében. Ez azt jelenti pl., hogy ha a tulajdonos bármilyen kis mennyiségű szeszes italnak (eddig 10 literes tűréshatár volt) nem tudja megfelelően igazolni az eredetét, akkor az ellenőrök azonnal kezdeményezhetik az adott kereskedelmi egység bezárását. Ez első esetben 10 helyett 12 napos, míg ismételt elkövetésnél 60 napot tesz ki.


A jövedéki adó kérdésköréhez tartozik, hogy 2007. július 1-től (benzin), illetve 2008. január 1-től (gázolaj) életbe lép a differenciált jövedéki adómegállapítás az üzemanyagoknál. Ennek értelmében azok az üzemanyagok, amelyek legalább 4.4 térfogatszázalékban biokomponenst tartalmaznak (benzinnél bioetanol, gázolajnál biodízel), literenként több mint 8 forintos jövedéki adóelőleget élveznek, mellyel a kormány az ilyen irányú befektetések ösztönzését kívánja elérni - hangzott el a múlt heti KPMG adókonferencián.

Egy kínaiul kiállított számla és az APEH esete

2006 elejétől Magyarországon gyakorlatilag bármilyen nyelven kiállítható kereskedelmi partnerek között számla, illetve bizonylat, azonban ha az adójogi tényállás megköveteli azt, akkor az APEH felszólítására a kiállítónak hitelesen le kell fordíttatnia azt magyar nyelvre.

Érdemes megjegyezni, hogy a számviteli törvény szerint számos dokumentum beletartozik a bizonylat kategóriába, de a fenti törvény csak az Európai Uniós kereskedelemmel kapcsolatos bizonylatokra vonatkozik, tehát pl. a szerződésekre, belső levelezésekre nem. A partnerek között nagy mennyiségben (esetleg ezres nagyságrendben) kiállított (sorozat)számláknál sem az összesre, hanem egy-egy darabra vonatkozik a fordítási kötelezettség.

Amennyiben fordításra szólít fel egy számlakibocsátót az APEH, annak elkészülési ideje nem számít bele az ellenőrzési határidőbe. Magyarországon jelenleg csupán egyetlen hiteles fordítást kibocsátó cég működik, ez az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI).

Az esetleges bonyodalmak és a fordítással járó költségek elkerülése érdekében célszerű lehet a cégeknek kétnyelvű számlát kibocsátani (itt a fordítás felelőssége a kibocsátóé).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adókonferencián az is elhangzott: technikailag nem kivitelezhető az a jövő januári terv, hogy az adózók egy számlára fizessék be az adó- és járulékkötelezettségüket, így hat számlára kell majd teljesíteniük azt. A széleskörű adózói rétegnek csupán 2007. január elsejétől lesz ez a kötelezettsége.

A havi elektronikus munkáltatói adatszolgáltatás eredetileg most januártól indulna, azonban a technikai kivitelezhetetlenség miatt ezt csak az áprilisi teljesítmények után május 12-én kell majd megtenni a legnagyobb 10 ezer adózónak, a kiemelt adózóknak, valamint a havi és negyedéves adóbevallásra kötelezetteknek.

A technikai kivitelezhetetlenséget jól érzékelteti, hogy a 100 legnagyobb adózó közül 70-nek még nincs számítógépe, a rendszer ugyanakkor azt követeli meg, hogy havonta 26 fajta adatot küldjön a munkáltató minden munkavállalója után. Érdemes megjegyezni, hogy a januártól módosuló adóigazgatásról szóló törvény szerint a 3000 legnagyobb adózó APEH általi ellenőrzése 2-ről 3 évre változik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?