1 dl igazolatlan szesz és vége a "bulinak"? - az APEH és egy kínai számla esete

Pénzcentrum
2005. november 21. 13:12

Jövő év elejétől életbe lép a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál (VPOP) az ún. zéró tolerancia elve a jövedéki adó esetében. Ez azt jelenti pl., hogy ha a tulajdonos bármilyen kis mennyiségű szeszes italnak (eddig 10 literes tűréshatár volt) nem tudja megfelelően igazolni az eredetét, akkor az ellenőrök azonnal kezdeményezhetik az adott kereskedelmi egység bezárását. Ez első esetben 10 helyett 12 napos, míg ismételt elkövetésnél 60 napot tesz ki.


A jövedéki adó kérdésköréhez tartozik, hogy 2007. július 1-től (benzin), illetve 2008. január 1-től (gázolaj) életbe lép a differenciált jövedéki adómegállapítás az üzemanyagoknál. Ennek értelmében azok az üzemanyagok, amelyek legalább 4.4 térfogatszázalékban biokomponenst tartalmaznak (benzinnél bioetanol, gázolajnál biodízel), literenként több mint 8 forintos jövedéki adóelőleget élveznek, mellyel a kormány az ilyen irányú befektetések ösztönzését kívánja elérni - hangzott el a múlt heti KPMG adókonferencián.

Egy kínaiul kiállított számla és az APEH esete

2006 elejétől Magyarországon gyakorlatilag bármilyen nyelven kiállítható kereskedelmi partnerek között számla, illetve bizonylat, azonban ha az adójogi tényállás megköveteli azt, akkor az APEH felszólítására a kiállítónak hitelesen le kell fordíttatnia azt magyar nyelvre.

Érdemes megjegyezni, hogy a számviteli törvény szerint számos dokumentum beletartozik a bizonylat kategóriába, de a fenti törvény csak az Európai Uniós kereskedelemmel kapcsolatos bizonylatokra vonatkozik, tehát pl. a szerződésekre, belső levelezésekre nem. A partnerek között nagy mennyiségben (esetleg ezres nagyságrendben) kiállított (sorozat)számláknál sem az összesre, hanem egy-egy darabra vonatkozik a fordítási kötelezettség.

Amennyiben fordításra szólít fel egy számlakibocsátót az APEH, annak elkészülési ideje nem számít bele az ellenőrzési határidőbe. Magyarországon jelenleg csupán egyetlen hiteles fordítást kibocsátó cég működik, ez az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI).

Az esetleges bonyodalmak és a fordítással járó költségek elkerülése érdekében célszerű lehet a cégeknek kétnyelvű számlát kibocsátani (itt a fordítás felelőssége a kibocsátóé).

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adókonferencián az is elhangzott: technikailag nem kivitelezhető az a jövő januári terv, hogy az adózók egy számlára fizessék be az adó- és járulékkötelezettségüket, így hat számlára kell majd teljesíteniük azt. A széleskörű adózói rétegnek csupán 2007. január elsejétől lesz ez a kötelezettsége.

A havi elektronikus munkáltatói adatszolgáltatás eredetileg most januártól indulna, azonban a technikai kivitelezhetetlenség miatt ezt csak az áprilisi teljesítmények után május 12-én kell majd megtenni a legnagyobb 10 ezer adózónak, a kiemelt adózóknak, valamint a havi és negyedéves adóbevallásra kötelezetteknek.

A technikai kivitelezhetetlenséget jól érzékelteti, hogy a 100 legnagyobb adózó közül 70-nek még nincs számítógépe, a rendszer ugyanakkor azt követeli meg, hogy havonta 26 fajta adatot küldjön a munkáltató minden munkavállalója után. Érdemes megjegyezni, hogy a januártól módosuló adóigazgatásról szóló törvény szerint a 3000 legnagyobb adózó APEH általi ellenőrzése 2-ről 3 évre változik.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35