25 °C Budapest

A bio-üzemanyag országa leszünk

Pénzcentrum
2005. november 28. 08:43

A kormány január 31-ig előterjesztést készít arról, hogy milyen módon lehet Magyarország Európa egyik legerősebb bio-üzemanyag előállítója és szállítója - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy szombaton az Országházban megbeszélést folytatott a MOL Rt. vezetőivel.

Az a célunk, hogy a magyar mezőgazdaságban szükséges szerkezetváltási program egyik fő elemeként, Magyarország a bio-üzemanyag előállításához szükséges növények termesztésének egyik legfontosabb európai színhelye legyen és erre a növénytermesztésre egy nagyon modern, egy ipari technológiát alkalmazó vállalatlánc épüljön fel - mondta a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc közölte, megállapodtak arról, hogy január elsejétől nem növekednek a lakossági gázárak. Ez - mint mondta - azt jelenti, hogy a gázár a jövedelmekhez képest és valóságos reálértékét tekintve, csökkenni fog január elsejétől. A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a lakossági gázárak területén fenntartja és hosszabb távon is érvényesíti azt a kompenzációs rendszert, amelynek következtében a magyar lakosság lényegesen kevesebb gázárat fizet, mint a megvásárolt gáz importára - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a gázszolgáltatás egyszerre gazdasági, piaci és szociális, társadalmi kérdés.
Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a Mol-nál megtörtént a téli felkészülés, még ha hideg tél lesz is, a vállalat biztosítani fogja a gázellátást. Utalt arra, hogy a gázár-kompenzáció költségvetési pénzből történik, a büdzsébe pedig a Mol befizeti a maga bányajáradékát, részben ez képezi a kompenzációs rendszer alapját. Nyilvánvalóan vannak olyan rétegei a társadalomnak, amelyeket támogatásra szorulnak, ám ez kormányzati, nem vállalati felelősség - mondta Hernádi Zsolt.
A Mol a bioüzemanyagok egyik legnagyobb vásárlója lehet
Gyurcsány Ferenc közölte, a bio-üzemanyag előállításával kapcsolatos tervekkel összefüggésben abban állapodtak meg Hernádi Zsolttal, hogy közreműködnek a kormányelőterjesztés elkészítésében, hiszen a bio-üzemanyagok aránya az új uniós szabályozás szerint meg fogja közelíteni az 5 százalékot az összes üzemanyagban, ez pedig hatalmas fejlesztési igényt jelent. 2007-től az uniós előírások szerint 4,2 százalékra kell emelni a biokomponensek tartalmát az üzemanyagokban. A kabinet elképzelései szerint a fejlesztés a következő Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül valósulna meg.
Szerinte Magyarország földrajzi, éghajlati adottságai olyan program elindítását teszik lehetővé, amellyel nemcsak a Magyarországon szükséges mennyiség előállítása valósulhat meg, de Magyarország bio-üzemanyag nagyhatalommá válhat Európában.
Mint mondta, a Mol - amely majd bekeveri finomítóiban az üzemanyagok egy részét és az egyik legnagyobb vásárlója is lesz a bio-üzemanyagoknak - segítséget kíván nyújtani a program elkészítésében, a szabványok tekintetében és a technológia kiválasztásában.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

NEKED AJÁNLJUK
Eldőlni látszik a Corvinus Egyetem sorsa

Célegyenesbe fordult a Budapesti Corvinus Egyetem modellváltása. Palkovics László innovációért és technológiáért felelős miniszter szerdán Budapesten bejelentette: benyújtja a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány alapító okiratát...

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?