21 °C Budapest

A bio-üzemanyag országa leszünk

Pénzcentrum
2005. november 28. 08:43

A kormány január 31-ig előterjesztést készít arról, hogy milyen módon lehet Magyarország Európa egyik legerősebb bio-üzemanyag előállítója és szállítója - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy szombaton az Országházban megbeszélést folytatott a MOL Rt. vezetőivel.

Az a célunk, hogy a magyar mezőgazdaságban szükséges szerkezetváltási program egyik fő elemeként, Magyarország a bio-üzemanyag előállításához szükséges növények termesztésének egyik legfontosabb európai színhelye legyen és erre a növénytermesztésre egy nagyon modern, egy ipari technológiát alkalmazó vállalatlánc épüljön fel - mondta a kormányfő.
Gyurcsány Ferenc közölte, megállapodtak arról, hogy január elsejétől nem növekednek a lakossági gázárak. Ez - mint mondta - azt jelenti, hogy a gázár a jövedelmekhez képest és valóságos reálértékét tekintve, csökkenni fog január elsejétől. A magyar kormánynak továbbra is az az álláspontja, hogy a lakossági gázárak területén fenntartja és hosszabb távon is érvényesíti azt a kompenzációs rendszert, amelynek következtében a magyar lakosság lényegesen kevesebb gázárat fizet, mint a megvásárolt gáz importára - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint a gázszolgáltatás egyszerre gazdasági, piaci és szociális, társadalmi kérdés.
Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a Mol-nál megtörtént a téli felkészülés, még ha hideg tél lesz is, a vállalat biztosítani fogja a gázellátást. Utalt arra, hogy a gázár-kompenzáció költségvetési pénzből történik, a büdzsébe pedig a Mol befizeti a maga bányajáradékát, részben ez képezi a kompenzációs rendszer alapját. Nyilvánvalóan vannak olyan rétegei a társadalomnak, amelyeket támogatásra szorulnak, ám ez kormányzati, nem vállalati felelősség - mondta Hernádi Zsolt.
A Mol a bioüzemanyagok egyik legnagyobb vásárlója lehet
Gyurcsány Ferenc közölte, a bio-üzemanyag előállításával kapcsolatos tervekkel összefüggésben abban állapodtak meg Hernádi Zsolttal, hogy közreműködnek a kormányelőterjesztés elkészítésében, hiszen a bio-üzemanyagok aránya az új uniós szabályozás szerint meg fogja közelíteni az 5 százalékot az összes üzemanyagban, ez pedig hatalmas fejlesztési igényt jelent. 2007-től az uniós előírások szerint 4,2 százalékra kell emelni a biokomponensek tartalmát az üzemanyagokban. A kabinet elképzelései szerint a fejlesztés a következő Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül valósulna meg.
Szerinte Magyarország földrajzi, éghajlati adottságai olyan program elindítását teszik lehetővé, amellyel nemcsak a Magyarországon szükséges mennyiség előállítása valósulhat meg, de Magyarország bio-üzemanyag nagyhatalommá válhat Európában.
Mint mondta, a Mol - amely majd bekeveri finomítóiban az üzemanyagok egy részét és az egyik legnagyobb vásárlója is lesz a bio-üzemanyagoknak - segítséget kíván nyújtani a program elkészítésében, a szabványok tekintetében és a technológia kiválasztásában.

(forrás: Kormányzati Hírportál)

NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm