Új hatalom van születőben?

Pénzcentrum
2006. május 29. 11:00

A megújulóenergia-szektornak meg kell férnie a hagyományos energiaformákkal, ebben a kijelentésben nagyjából egyetértenek a terület szakértői. Ettől eltekintve azonban sok egyeztetésre van még szükség a politika, a hagyományos energiaformák és a megújuló mellett érvelők között - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nincs ugyanis konszenzus a megújuló energiaforrások környezeti és foglalkoztatásra gyakorolt hatásairól, gazdaságosságukról és a kormány támogatáspolitikájáról sem.

Elemzések szerint a megújulók részaránya a növekvő energiafelhasználáson belül nem változik jelentősen az elkövetkezendő harminc évben, mindkettő 60-60 százalékkal emelkedik. Holott a megújuló energia megoldhatná a magyar agrárium szerkezeti problémáinak egy részét, jótékony hatással lehetne a kevésbé képzett munkaerő idény jellegű foglalkoztatására az ültetvények telepítésekor, segítené a több millió tonna intervenciós produktum, a melléktermékek és a kommunális szennyvizek elhelyezését.

Hazánknak különösen a biomassza és a biodízel előállításánál vannak kiváló lehetőségei, hiányzik ugyanakkor a kellő mennyiségű repce, energiafű, és pillanatnyilag a jelenlegi csőrendszer sem alkalmas alkoholtartalmú anyag szállítására. Szakértők szerint a biomasszaüzemek építésével párhuzamosan a forrásoldalt is meg kell szervezni, és a ha a folyamat beindul, a zöld energia kereskedelmi termékké is válhat.

Azonban, az új technológiák rendszerbe való illesztését szintén meg kell oldani és a fogyasztók terveit sem szabad túlzottan növelni. Szakértők véleménye szerint továbbra is drágább előállítani a megújuló energiát, mint hagyományos úton kitermelni azt, de a tüzelőanyagok árának emelkedésével a különbség folyamatosan csökken, Hátráltató tényező az is, hogy a hagyományos energetika tőkeerős és összefogott, szemben a megújuló széthúzó, olykor nem megfelelően artikuláló képviselőivel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?