1 °C Budapest

Nagyhatalom leszünk!- Már megint?!

Pénzcentrum
2006. augusztus 8. 08:00

"Magyarország bionagyhatalom lehet" - ez a mondat hangzott el nem is olyan régen egy szakértő szájából. Én személy szerint egy kicsit félve kezelem az ilyesfajta kijelentéseket, ugyanis az elmúlt években, évtizedekben már annyi fajta nagyhatalommá akartunk válni. Akartunk mi már lenni a vas-és acél országa, gyógyfürdők hazája, a turizmus fellegvára, Európa éléskamrája, most pedig itt van ez. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy milyen lehetőségeink is vannak!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Mit követel az EU?

Ahhoz, hogy valaki nagyhatalommá válhasson, jelentős mennyiségű bioetanolt, biodízelt, biogázt, biomasszát kell előállítania, valamint az ezekhez kapcsolódó alapanyag-termelést és feldolgozóipart is ki kell építenie. Néhány korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a biodízel és a bioetenol előállításának folyamatával, ezért most nem is annyira a fogalom meghatározásokba bonyolódunk bele, inkább a jelenlegi helyzetet elemezzük. A későbbi cikkeinkben, pedig szakértők segítségével körüljárunk egy-egy területet.

Mit követel az EU?

Az unió irányelve előírja, hogy 2010-re az üzemanyagoknak 5,75 százaléknyi bioalapanyagot kell tartalmazniuk. Már most látszik, hogy ezt az arányt számos tagállam nem fogja elérni. Hazánk azonban a kivételek közé tartozik, ám ezzel még nem kerülünk a bioüzemanyag-alkalmazók élbolyába. Ott ugyanis kizárólag olyan államok találhatók - például Svédország, Németország, Franciaország, Ausztria -, ahol nemcsak bekevert, hanem "tiszta" bioüzemanyag (E85-ös etanol, illetve biodízel) is kapható.

Hazai vizeken

Ha a hazai helyzetet nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor azt mondhatjuk (és ezzel biztosan sokan nem értenek egyet) hogy egy termelési ciklus az alábbiak szerint nézz ki: A földel rendelkező gazda, miután felvette a terület alapú támogatást, nagy sebességgel elkezd gabonát termelni, majd miután a termés beérett és minden híradás attól hangos, hogy milyen jó termés is van az idén, felajánlja az államnak intervencióra a portékát. Az állam persze ilyen-olyan feltételeket szab, majd megveszi az árut és beraktározza. Majd miután már ott áll a tavalyi és tavaly előtti termés is (aminek persze a minősége egyre inkább romlik) Brüsszeltől várja a megoldást, illetve elhangzanak olyan vélemények is, hogy kevés a tárolókapacitás még több kellene. Tehát a szakértők a túltermelés megszüntetését abban látják, hogy még több raktárat kell építeni?

Erről mindig egy tv felvétel jut eszembe, amely valamelyik gazdatüntetésen készült. A riporter megkérdezte az éppen tüntető idősödő gazdaasszonyt, hogy mi is az Ő problémája miért vonult az utcára. A nénike elmondta, hogy a legnagyobb gond, hogy nem tudja eladni a megtermelt gabonát, ugyanis már a tavalyi és a tavaly előtti termés is fent van a padláson. Ekkor a riporter megkérdezte, hogy ha ennyire nem kell a gabona, akkor az idén mit termel? Erre a válasz az volt, hogy: gabonát. Nos, szóljon már neki valaki!

Ebből is látszik, hogy a szétaprózódó birtokokra, a központilag támogatott többlettermelésre, a termelő és értékesítési szervezetek hiányára nem jelent megoldás a még több raktár és az állami felvásárlások. De megoldást jelent-e a bioüzemek alapanyag iránti igénye?

Gyárak itthon

Számtalan külföldi bioüzemanyag gyártó lát fantáziát Magyarországban. Ugyanis az ország adottságai, a termelés technológiai színvonal, az ágazat gépesítettsége alkalmas, a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag előállítására. Etanolgyártás már folyik Magyarországon, például a Hungrana és a Győri Szeszgyár üzemeiben, és egyre-másra jelentik be az új gyárépítéseket. Nem régiben a svájci United Biofuels állapodott meg a mohácsi önkormányzattal egy 70 millió euróból épülő gyár megvalósításáról. A 2007 végén induló termelés során évente 100 ezer tonna bioetanolt készítenének 300 ezer tonna kukoricából. A svájci cég a mohácsi helyszínt a konkurense elől halászta el, hiszen Európa legnagyobb etanoltermelőjének hazai cége, a SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. négy gyárat akar építeni 380 millió euróból. Gönyűn, Marcaliban és Kabán létesít gyárat, a negyediknek kell most új helyszínt keresni.

A magyar gyárakban évente összesen másfél millió tonna gabonát (főként kukoricát, illetve kisebb részben búzát) kívánnak feldolgozni, továbbá 600 ezer tonna biomasszát és mintegy 60 ezer tonna szerves hulladékot is felhasználnak a gyártáshoz. Az üzemek évente 480 ezer tonna etanolt állítanak elő.
A külföldi befektetők mellett a MOL Rt. is "beszállt" a biodízel gyártásba. A cég nagy valószínűséggel a teljes hazai őszi káposztarepce készletet feldolgozza majd a szükséges biodízel mennyiség előállításához.

Szakértők szerint a bioüzemanyagok gyártása céljából két-három éven belül Magyarország teljes gabonatöbbletét fel fogják használni, sőt a bioetanolt gyártó cégek szükségletének kielégítése a mostaninál még több gabonát igényel.

Magyarország két kiváló termésév után az intervenciós raktárokban mintegy 7 millió gabonát tárol, és a magyar gazdálkodók az idei szezonban az uniós intervenciós készletek feléért feleltek. Ugyanakkor egyes bioüzemanyag-gyártó beruházások megvalósítását fékezi a helyben elérhető alapanyag hiánya.

Tehát egy olyan problémával állunk szemben, hogy a hazai termelők utcára vonulnak, mert nem tudják leadni a feleslegüket az államnak a hiányzó raktárkapacitás miatt. A beruházóknak, pedig pont az a gondjuk, hogy nem tudnak fejleszteni mert kevés az alapanyag. Mi lehet tehát a megoldás?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A probléma egy részét mindenképpen a termőterületek növelésével lehet orvosolni. Azonban itt a fent említett példa alapján nem az elaprózódott birtokszerkezeteket kellene erőltetni. A probléma másik része a raktárkapacitás. Ugyanis nem lehet növelni a termőterületet, ha nem tudják a terményt raktározni a gazdák. Azonban, nem biztos, hogy a legjobb megoldás, ha az állam építi fel és üzemelteti ezeket a létesítményeket.

Ugyanis az elaprózódó birtokszerkezet, a raktárkapacitás szűkösségéből eredő termékfelesleg, mind-mind a gazdákat juttatja hátrányos helyzetbe és a felvásárlók és üzemek malmára hajtja vizet, mivel így nyomott áron juthat lapanyaghoz. Az állam pedig támogathatja továbbra is a termelőket és építhet saját költségen raktárat ami megint csak pénzbe kerül.

A probléma ezen részére jelenthet megoldás az integráció, a termelési értékesítési szervezetek (tész) létrehozása. Mikor is kisebb-nagyobb földterülettel rendelkező gazdák csoportba tömörülnek, együttesen képviselik érdekeiket a felvásárlók és üzemek felé (ezáltal egy kedvezőbb árat is tudnak kiharcolni), valamint együttes erővel akár uniós akár hazai forrásból saját tárolókapacitást létesíthetnek, ami a termőterület növelése és a minőség megőrzése szempontjából szintén nélkülözhetetlen.

Ez a megoldás kedvező lehet egyrészt az államnak, mivel nem kell saját raktárakat építenie, illetve a jelenlegi létesítményeket bérbe is adhatja a tészeknek, valamint nem kell többlettámogatáshoz juttatni a gazdákat. Az üzemek szempontjából is jó lehet az efajta integrációk létrejötte, mivel így folyamatosan juthatnak megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyaghoz, amivel a jelenlegi kapacitásukat ki tudják elégíteni és további fejlesztéseket és beruházásokat is végezhetnek.

Hová tartunk?

Jövőre az ország bioetanol termelése 100 ezer tonna lesz a kibocsátás megduplázódásával és ez 300 ezer tonna többletgabonát igényel. Két-három éven belül 600-800 ezer tonnára növekedhet az alkoholtermelő kapacitás, amely a teljes gabonatöbblet, évente durván 3 millió tonna felhasználásával jár.

A biodízel alapanyagát jelentő őszi káposztarepce Magyarországon elfogadhatóan 140-160 ezer hektáron a megtermelhető, általában legfeljebb hektáronként 2 tonna körüli szemterméssel. Reálisan tehát 270 ezer tonna repcemaggal számolhatunk, amelyből körülbelül 110 ezer tonna biodízel nyerhető. Az előállítható biodízel ugyanakkor nem elegendő: jelenleg kettő - összesen 8 ezer tonna kapacitású -, de ténylegesen még nem üzemelő biodízelüzemmel rendelkezünk, amelyekhez az alapanyag 12-13 ezer hektár területen megtermelhető. A kalkulálható előállítási ár különben 160 forint literenként, így drágább, mint a dízelolaj előállítási ára. Jövedékiadó-mentesség esetén viszont a biodízel versenyképes lenne.

A bioetanol esetében viszont kedvezőbbek a termelési lehetőségeink, mivel az alapanyagnak tekinthető kukoricát előnyösen tudjuk termelni, és akár 2 millió kukoricát is feldolgozhatnánk etanollá, ami 650-700 ezer tonna üzemanyagot jelent literenként 110 forintos előállítási költséggel. Jelenleg az országban két helyen állítanak elő etanolt, mintegy 80-90 ezer tonna mennyiségben, körülbelül 85 százalékos arányban kukoricából. Ez körülbelül 250 ezer tonnányi kukorica feldolgozását jelenti, ami 60-80 ezer hektárnyi területen terem meg.

Jelenleg tehát itt tartunk a nagyhatalomhoz vezető úton. Jönnek a külföldi beruházók, épülnek a gyárak, elkezdődik a termelés, azonban kevés az alapanyag. A gazdák azonban nem tudnak többet termelni, mivel kevés a raktárkapacitás és teljes az érdekképviseletek hiánya. Az állam pedig abban látja a megoldást, hogy a gazdák támogatása mellett a jelenlegi raktárkapacitást fejlesztve (ami szintén pénzbe kerül) fokozza a felvásárlásokat. Tehát adott az alapanyag, itt vannak a gyárak valami mégis hiányzik.

A következő részben az E-85-ös üzemanyag hazai bevezetésével, a kormány szerepével, a jövedéki adóval és az ehhez kapcsolódó uniós gyakorlattal foglalkozunk majd.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?