Jöhet az olajbárók új generációja

Pénzcentrum
2006. március 22. 13:00

Dráguló üzemanyagárak, a gazdaság folyamatosan növekvő energiaigénye, az energiahordozók hazai korlátai, a kiváló természeti adottságok mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy növekvő lehetőség van az energianövények termelésében. De valóban olyan jó "bolt" ez most Magyarországon vagy ez még csak a jövő üzlete?

Dráguló üzemanyagárak, a gazdaság folyamatosan növekvő energiaigénye, az energiahordozók hazai korlátai, a kiváló természeti adottságok mind-mind abba az irányba mutatnak, hogy növekvő lehetőség van az energianövények termelésében. De valóban olyan jó „bolt” ez most Magyarországon vagy ez még csak a jövő üzlete?
A tervek szerint 2010-re minden Magyarországon gyártott száz liter benzinből, gázolajból négynek a szántóföldről kell származnia. A bioüzemanyagok ára ma még nem versenyképes a kőolajból lepárolt benzinnel, gázolajjal szemben, részben ezért Magyarországon a biodízel (amelynek alapanyaga repce vagy napraforgómag lehet) előállítása még gyerekcipőben jár.
Hazánkban, a természeti adottságok miatt különösen a bioenergetikai fejlesztések tűnnek ésszerűnek, amelyek gyorsítása érdekében célszerű állami eszközökkel is támogatott, koncentrált és összehangolt lépéseket tenni.
Az energetikai célú növények termesztése mindenképpen előnyös lesz a gazdák számára, igaz, a teljes struktúraváltásra még egy ideig várni kell. A termelők hajlandósága egyenlőre még nem elég nagy, ám a kormányzat és az unió támogatásával segíteni lehetne átbilleni a holtponton. Az alapvető kérdés a jövő szempontjából mindenképpen az, hogy a melléktermékek további feldolgozása, vagy új területek bevonása a termelésbe a cél.
A kormány véleménye
A parlament február 13-án szavazta meg azt a törvényt, amely szerint a közutakat nem használó gépekben – ilyenek a kotrógépek és a szivattyúk – felhasznált biodízelre kivetett literenkénti 85 forintos jövedéki adóból a bányászati társaságok, önkormányzatok 79 forintot visszaigényelhetnének március elejétől. Autóba március után sem lenne tölthető Magyarországon legálisan biodízel.
A kormány javaslata szerint a biodízel gyártásakor melléktermékként keletkező nagy mennyiségű glicerint is adómenetesen vásárolhatnák a jövőben a hőerőművek, így e két törvénymódosítással a biodízel gyártása nyereségessé tehető. A tervek szerint 2010-ben az idehaza gyártott üzemanyagok négy százalékának már a szántóföldről kell származnia, ez 130-140 millió liter biodízel, illetve benzinadalék előállítását jelenti.
A nagyra törő tervek ellenére figyelemre méltó, hogy Magyarországon a felhasznált üzemanyagokban a bioenergia jelenleg 0,2 százalék, miközben az uniós ajánlás 2 százalék. A parlament adótörvény-módosítása alapján a középtávra tervezett 4,4 százalékos arány is alatta marad az EU által erre az időszakra előírt 5,75 százaléknak.
Az Eu nézőpontja
Az oroszországi gázimport körül kialakult ellentmondásos helyzet rámutatott, mennyire fontos az energia területén növelni Európa önellátó képességét. A bioüzemanyag-gyártás alapanyag-szükséglete egyben új piacokat hoz létre az európai gazdáknak, akik az uniós közös agrárpolitikai reform eredményeképpen igazi vállalkozókká nőtték ki magukat.
A bioüzemanyagok elterjedése számos előnnyel jár: csökkenti Európa függőségét a fosszilis tüzelőanyagok importjától, mérsékli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, új piacokat teremt a mezőgazdasági vállalkozók számára, és több fejlődő országban új gazdasági lehetőségeket nyit meg.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem