Nagy üzlet az "Agrárbenzin"

Pénzcentrum
2005. október 20. 13:50

Az EU-ban a következő öt évben csaknem tízszeresére kell emelni a bioüzemanyag gyártására alkalmas növények termőterületének nagyságát. Hazánknak jó lehetőségei vannak a biodízel, különösen a bioetanol gyártására, és már a jogi szabályozás sincs túl messze. - írja mai számában a Napi Gazdaság

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
Az EU-ban a következő öt évben csaknem tízszeresére kell emelni a bioüzemanyag gyártására alkalmas növények termőterületének nagyságát. Hazánknak jó lehetőségei vannak a biodízel, különösen a bioetanol gyártására, és már a jogi szabályozás sincs túl messze. – írja mai számában a Napi Gazdaság
 
AZ EU által a bioüzemanyagok terén kitűzött célok 2010-re történő megvalósítása, azaz az üzemanyagban való 5,75 százalékos arányú belekeverésük érdekében az EU-25-ök területén az összes, addigra 96 millió hektár megművelhető területből 17,4 millió hektáron kellene megfelelő növénykultúrát kialakítani. Noha az idén még csak 1,8 millió hektáron folytak ilyen jellegű termelések. Az etanol előállítás jelenlegi kapacitását 1,145 millió tonnára becsülik az EU-ban, ami 10 százalékkal kevesebb a 2010-es fejlesztési céloknál.
Mi a helyzet itthon ?
Magyarországon sajnos még messze vagyunk a 2003/30/EK alapján 2010-re elvárt, 5,75 százalékos keveréshez elegendő bioüzemanyag-mennyiségtől - mondta Fenyvesi László, az agrártárca gödöllői Mezőgazdasági Gépesítési Intézete főigazgatója. Emlékeztetett arra, hogy a hazai üzemanyagokhoz a kormány 42/2005. (III. 10.) rendelete szerint 120-130 ezer tonna biodízel, illetve -etanol kellene.
A biodízel alapanyagát jelentő őszi káposztarepce Magyarországon elfogadhatóan 140-160 ezer hektáron a megtermelhető, általában legfeljebb hektáronként 2 tonna körüli szemterméssel. Reálisan tehát 270 ezer tonna repcemaggal számolhatunk, amelyből körülbelül 110 ezer tonna biodízel nyerhető. Az előállítható biodízel ugyanakkor nem elegendő: jelenleg kettő - összesen 8 ezer tonna kapacitású -, de ténylegesen még nem üzemelő biodízelüzemmel rendelkezünk, amelyekhez az alapanyag 12-13 ezer hektár területen megtermelhető. A kalkulálható előállítási ár különben 160 forint literenként, így drágább, mint a dízelolaj előállítási ára. Jövedékiadó-mentesség esetén viszont a biodízel versenyképes lenne.
A bioetanol esetében viszont kedvezőbbek a termelési lehetőségeink, mivel az alapanyagnak tekinthető kukoricát előnyösen tudjuk termelni, és akár 2 millió kukoricát is feldolgozhatnánk etanollá, ami 650-700 ezer tonna üzemanyagot jelent literenként 110 forintos előállítási költséggel.
Jelenleg az országban két helyen állítanak elő etanolt, mintegy 80-90 ezer tonna mennyiségben, körülbelül 85 százalékos arányban kukoricából. Ez körülbelül 250 ezer tonnányi kukorica feldolgozását jelenti, ami 60-80 ezer hektárnyi területen terem meg.

Lengyel Zoltán, a Fidesz agrárszakértője - amennyiben lehetséges - olyan módosítási indítványt terjesztene elő, amelynek értelmében a jövedéki adó nem vonatkozna a bioüzemanyagokra. Az Országgyűlés költségvetési bizottsága tegnapi ülésén szocialista képviselők javaslatára ugyanakkor nem a jövedéki adómentességet, hanem „európai mintára” azt indítványozta, hogy jövő év elejétől legyen bekeverhető a biodízel és a bioetanol is az üzemanyagokba. Ezzel Magyarország olyan szabályozást vezetne be, amely az EU-ban is érvényes, ráadásul - a különböző üzemek megépítéséhez való biztonságon túl - lehetővé válna általa, hogy 2010-nél már előbb elérjük az ominózus 5,75 százalékos keverési arányt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?