3 °C Budapest

Mennyire vagyunk korruptak - Itt a hivatalos jelentés...

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 08:15

Magyarország közepesen korrupt ország volt és maradt, annak dacára, hogy két helyet javított a Transparency International megbízásából évről évre elkészülő korrupciós érzékelési index (CPI) listáján - írja a Népszabadság.

A 14 nemzetközi felmérést összesítő kutatás során idén 180 országban vizsgálták a közszférában érzékelhető korrupciót, és rangsorolták az országokat egy nullától tízig terjedő skálán. A korrupció egzakt módón aligha mérhető, így elemzők és cégvezetők megkérdezésével elemeznek egy-egy országot.
Nehéz megmondani, hogy a megvesztegethetőség tesz szegénnyé, vagy a szegénység teszi korrupttá a közhivatalnokokat, de tény, hogy a lista végén kullogó országok a legszegényebbek közül kerülnek ki. A korrupció gátolja a versenyképességet, erodálja a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat, és növeli a társadalmi egyenlőtlenséget.

A gazdasági fejlettséggel a megvesztegethetőség mindenesetre szorosan összefügg, a kivételek - mint például Olaszország, amely hazánkkal van egy csoportban - inkább csak erősítik a szabályt. A lista élén a leggazdagabbak állnak, jóllehet némi változás történt tavaly óta: Dánia felzárkózott az "örök" elsők, Finnország és Új-Zéland mellé. A kilenc pont felett teljesítők többnyire az észak-európai országok. Az unióhoz újonnan csatlakozott országok közül Szlovénia és Észtország előz meg minket tíz hellyel, míg Szlovákia tíz, Románia 30 helylyel van lejjebb a listán. A szakértők és az üzletemberek a négy visegrádi állam közül továbbra is Lengyelországban tartják a helyzetet a legrosszabbnak, hazánkban pedig a legjobbnak.

Magyarországon a neuralgikus pontok, amelyek érdemben gátolják a korrupció csökkenését, a pártfinanszírozás és a közbeszerzések átláthatatlansága. Ha ebben nem történik változás, a rendőrségi, a bírósági, az ügyészségi munka hatékonysága nem javul, a helyzet még akár romolhat is.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?