21 °C Budapest

Mennyire vagyunk korruptak - Itt a hivatalos jelentés...

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 08:15

Magyarország közepesen korrupt ország volt és maradt, annak dacára, hogy két helyet javított a Transparency International megbízásából évről évre elkészülő korrupciós érzékelési index (CPI) listáján - írja a Népszabadság.

A 14 nemzetközi felmérést összesítő kutatás során idén 180 országban vizsgálták a közszférában érzékelhető korrupciót, és rangsorolták az országokat egy nullától tízig terjedő skálán. A korrupció egzakt módón aligha mérhető, így elemzők és cégvezetők megkérdezésével elemeznek egy-egy országot.
Nehéz megmondani, hogy a megvesztegethetőség tesz szegénnyé, vagy a szegénység teszi korrupttá a közhivatalnokokat, de tény, hogy a lista végén kullogó országok a legszegényebbek közül kerülnek ki. A korrupció gátolja a versenyképességet, erodálja a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat, és növeli a társadalmi egyenlőtlenséget.

A gazdasági fejlettséggel a megvesztegethetőség mindenesetre szorosan összefügg, a kivételek - mint például Olaszország, amely hazánkkal van egy csoportban - inkább csak erősítik a szabályt. A lista élén a leggazdagabbak állnak, jóllehet némi változás történt tavaly óta: Dánia felzárkózott az "örök" elsők, Finnország és Új-Zéland mellé. A kilenc pont felett teljesítők többnyire az észak-európai országok. Az unióhoz újonnan csatlakozott országok közül Szlovénia és Észtország előz meg minket tíz hellyel, míg Szlovákia tíz, Románia 30 helylyel van lejjebb a listán. A szakértők és az üzletemberek a négy visegrádi állam közül továbbra is Lengyelországban tartják a helyzetet a legrosszabbnak, hazánkban pedig a legjobbnak.

Magyarországon a neuralgikus pontok, amelyek érdemben gátolják a korrupció csökkenését, a pártfinanszírozás és a közbeszerzések átláthatatlansága. Ha ebben nem történik változás, a rendőrségi, a bírósági, az ügyészségi munka hatékonysága nem javul, a helyzet még akár romolhat is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem