-1 °C Budapest

Milliárdoktól retteg a kormány: nem adják vissza az államosított ingatlanokat

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 08:30

Néhány éven belül Budapesthez hasonló üzleti központtá válhat déli szomszédunk, Szerbia fővárosa abban az esetben, ha a politikai viszonyok rendeződnek, a parlamentnek pedig sikerül a jogbiztonságot megteremtő, a bürokráciát és a korrupciót visszaszorító intézkedéseket meghoznia - írja a Világgazdaság.

Jelenleg a külföldi tőke számára az egyik legnagyobb elbizonytalanító erőt az ingatlantulajdoni viszonyok rendezetlensége okozza. Bár az új szerb alkotmány szerint már a belföldi és a külföldi magánszemélyek is vásárolhatnak Szerbiában ingatlant, ennek gyakorlati megvalósításáról még nem született törvény.

A tervezet, melyet még a májusban távozott nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter, Milan Padirovic terjesztett volna a tisztelt ház elé, azóta is a fiókban hever.  Amennyiben a törvény életbe lép, a belgrádi kormánynak 100 milliárd euró értékű, még a második világháború után eltulajdonított ingatlanvagyont kellene visszaadnia, ez jelentősen meghosszabíthatja a döntési folyamatot.

Csupán a tulajdonjogi viszonyok tisztázása több milliárd forintot emésztene fel. A törvény hatályba lépése nélkül azonban továbbra is csak egyetlen lehetőség kínálkozik: a városi ingatlanokat csakis bérelni lehet, 99 éves időtartamra.

Az ingatlanszerzéssel kapcsolatos problémák mellett a külföldi befektetők számára a legnagyobb visszatartó erőt a bürokrácia és a korrupció jelenti. Szerbián a legegyszerűbb üzleti per is 4-5 évig tart jelenleg.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem