25 °C Budapest

Milliárdoktól retteg a kormány: nem adják vissza az államosított ingatlanokat

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 08:30

Néhány éven belül Budapesthez hasonló üzleti központtá válhat déli szomszédunk, Szerbia fővárosa abban az esetben, ha a politikai viszonyok rendeződnek, a parlamentnek pedig sikerül a jogbiztonságot megteremtő, a bürokráciát és a korrupciót visszaszorító intézkedéseket meghoznia - írja a Világgazdaság.

Jelenleg a külföldi tőke számára az egyik legnagyobb elbizonytalanító erőt az ingatlantulajdoni viszonyok rendezetlensége okozza. Bár az új szerb alkotmány szerint már a belföldi és a külföldi magánszemélyek is vásárolhatnak Szerbiában ingatlant, ennek gyakorlati megvalósításáról még nem született törvény.

A tervezet, melyet még a májusban távozott nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter, Milan Padirovic terjesztett volna a tisztelt ház elé, azóta is a fiókban hever.  Amennyiben a törvény életbe lép, a belgrádi kormánynak 100 milliárd euró értékű, még a második világháború után eltulajdonított ingatlanvagyont kellene visszaadnia, ez jelentősen meghosszabíthatja a döntési folyamatot.

Csupán a tulajdonjogi viszonyok tisztázása több milliárd forintot emésztene fel. A törvény hatályba lépése nélkül azonban továbbra is csak egyetlen lehetőség kínálkozik: a városi ingatlanokat csakis bérelni lehet, 99 éves időtartamra.

Az ingatlanszerzéssel kapcsolatos problémák mellett a külföldi befektetők számára a legnagyobb visszatartó erőt a bürokrácia és a korrupció jelenti. Szerbián a legegyszerűbb üzleti per is 4-5 évig tart jelenleg.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?