16 °C Budapest

Milliárdoktól retteg a kormány: nem adják vissza az államosított ingatlanokat

Pénzcentrum
2007. szeptember 26. 08:30

Néhány éven belül Budapesthez hasonló üzleti központtá válhat déli szomszédunk, Szerbia fővárosa abban az esetben, ha a politikai viszonyok rendeződnek, a parlamentnek pedig sikerül a jogbiztonságot megteremtő, a bürokráciát és a korrupciót visszaszorító intézkedéseket meghoznia - írja a Világgazdaság.

Jelenleg a külföldi tőke számára az egyik legnagyobb elbizonytalanító erőt az ingatlantulajdoni viszonyok rendezetlensége okozza. Bár az új szerb alkotmány szerint már a belföldi és a külföldi magánszemélyek is vásárolhatnak Szerbiában ingatlant, ennek gyakorlati megvalósításáról még nem született törvény.

A tervezet, melyet még a májusban távozott nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter, Milan Padirovic terjesztett volna a tisztelt ház elé, azóta is a fiókban hever.  Amennyiben a törvény életbe lép, a belgrádi kormánynak 100 milliárd euró értékű, még a második világháború után eltulajdonított ingatlanvagyont kellene visszaadnia, ez jelentősen meghosszabíthatja a döntési folyamatot.

Csupán a tulajdonjogi viszonyok tisztázása több milliárd forintot emésztene fel. A törvény hatályba lépése nélkül azonban továbbra is csak egyetlen lehetőség kínálkozik: a városi ingatlanokat csakis bérelni lehet, 99 éves időtartamra.

Az ingatlanszerzéssel kapcsolatos problémák mellett a külföldi befektetők számára a legnagyobb visszatartó erőt a bürokrácia és a korrupció jelenti. Szerbián a legegyszerűbb üzleti per is 4-5 évig tart jelenleg.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06