11 °C Budapest

Hatalmas méretű kárt okoz a korrupció a vállalatoknak

Pénzcentrum
2007. április 26. 11:00

A nemzetközileg is aktív cégeknek csaknem a fele esett már el valamilyen üzlettől az elmúlt öt év során amiatt, mert a versenytársak kenőpénzeket használtak - írja a Világgazdaság.

A Control Risks csoport által készített, hét ország 350 vállalatának megkérdezésén alapuló tanulmányból kiderül, az elmúlt négy évben emelkedett a társaságok korrupció miatt elszenvedett kára.

Míg 2002 során a nemzetközileg is aktív amerikai vállalatok közül 32 százalék állította azt hogy kenőpénzek miatt hiúsult meg valamilyen üzlete a megelőző 5 évben, addig a 2006-ban felvett adatok szerint már 44 százalékra nőtt ez az arány.

A korrupció miatt legjobban a hongkongi cégek szenvednek, 76 százalékuk esett már el valamilyen üzlettől a megvesztegetések miatt. A cégek várakozásai szerint a helyzet tovább romolhat, Brazília kivételével mindegyik ország vállalatai a korrupció további terjedésére számítanak a következő öt évben.

A Control Risks szerint a vállalatoknak hosszú távon még ilyen körülmények között is megéri inkább elzárkózni a korrupció elől. Ezzel egyetért Marschall Miklós, a Transparency International regionális igazgatója is. Szerinte a megvesztegetéseket nem lehet teljesen megszüntetni, de elképzelhető egy olyan világ, ahol a korrupció csak kivételes esetnek számít.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Itthon az állami hivatalok, hatóságok, valamint a vállalkozások közti korrupció visszaszorítása érdekében kívánja a kormányzat megerősíteni a Tanácsadó Testület a Korrupciómentes Közéletéért (TTKK), melynek keretében stratégiai és cselekvési programot dolgoznának ki.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?