Hatalmas méretű kárt okoz a korrupció a vállalatoknak

Pénzcentrum
2007. április 26. 11:00

A nemzetközileg is aktív cégeknek csaknem a fele esett már el valamilyen üzlettől az elmúlt öt év során amiatt, mert a versenytársak kenőpénzeket használtak - írja a Világgazdaság.

A Control Risks csoport által készített, hét ország 350 vállalatának megkérdezésén alapuló tanulmányból kiderül, az elmúlt négy évben emelkedett a társaságok korrupció miatt elszenvedett kára.

Míg 2002 során a nemzetközileg is aktív amerikai vállalatok közül 32 százalék állította azt hogy kenőpénzek miatt hiúsult meg valamilyen üzlete a megelőző 5 évben, addig a 2006-ban felvett adatok szerint már 44 százalékra nőtt ez az arány.

A korrupció miatt legjobban a hongkongi cégek szenvednek, 76 százalékuk esett már el valamilyen üzlettől a megvesztegetések miatt. A cégek várakozásai szerint a helyzet tovább romolhat, Brazília kivételével mindegyik ország vállalatai a korrupció további terjedésére számítanak a következő öt évben.

A Control Risks szerint a vállalatoknak hosszú távon még ilyen körülmények között is megéri inkább elzárkózni a korrupció elől. Ezzel egyetért Marschall Miklós, a Transparency International regionális igazgatója is. Szerinte a megvesztegetéseket nem lehet teljesen megszüntetni, de elképzelhető egy olyan világ, ahol a korrupció csak kivételes esetnek számít.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon az állami hivatalok, hatóságok, valamint a vállalkozások közti korrupció visszaszorítása érdekében kívánja a kormányzat megerősíteni a Tanácsadó Testület a Korrupciómentes Közéletéért (TTKK), melynek keretében stratégiai és cselekvési programot dolgoznának ki.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18