25 °C Budapest

Visszaélés, korrupció - itt a Világbank feketelistája

Pénzcentrum
2007. február 6. 13:00

A Világbank nyomozása során több mint 100 vállalat és magánszemély került feketelistára, csalás és korrupció gyanújával, azokkal a projektekkel kapcsolatban, amelyet az intézmény finanszírozott az elmúlt 2 év alatt.

Az Institutional Integrity Department jelentése szerint a fejlesztési támogatások vizsgálata során összesen 441 ügyet vizsgáltak, illetve zártak le csalással és korrupcióval kapcsolatban a 2005-ös és 2006-os projektekben.

A Világbank mintegy 20 milliárd dollárt költ évente a fejlődő országok terveinek finanszírozására, könyveiben hozzávetőlegesen 1 400 projektet tartanak nyilván. Ez az egyetlen olyan intézmény, amely publikálja azon cégek, illetve magánszemélyek neveit, akiket visszaélés miatt szankcionáltak.

Ez a jelentés az első, mióta Paul Wolfowitz átvette a Világbank irányítását 2005-ben, és meghirdette a korrupció elleni harcot. Wolfowitz szerint a Világbanké a cselekvés felelőssége azokban az esetekben, mikor az amúgy is szűkös fejlesztési pénzeket eltérítik eredeti céljaiktól.

A jelentés szerint a Világbank korrupció-ellenes ügyosztálya 227 olyan esetet vizsgált 2005 és 2006 során, amelyben az intézmény személyzete tanúsított rosszhiszemű magatartást. Ezek közül az ügyosztálynak 77 esetet sikerült is bebizonyítania.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelentés arra is rávilágított, hogy a projektekkel kapcsolatos csalásra, illetve korrupcióra az esetek nagy részében, 32 százalékában a Világbank alkalmazottai hívták fel a figyelmet, és 22 százalékában a szerződéskötők. A legtöbb esetet Kelet-Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben tárták fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?