17 °C Budapest

Nem lopják el az autód, de csúnyán átvernek!

Pénzcentrum
2007. február 7. 09:30

Magyarországon sokkal gyakrabban károsítják meg a fogyasztókat a kereskedők és a szolgáltatók, mint a nyugat-európai országokban - derült ki az EUICS névre keresztelt tanulmányból, melyet az EU-15 mellett Magyar-, Lengyel- és Észtországban végeztek el 2005 folyamán.

Az eredmények azt mutatják, hogy 2004-ben a megkérdezettek hány százaléka vált különböző típusú bűncselekmények áldozatává. Hazánk esetében ez a mutató 19.6%-os, nem árt azonban tudni, hogy minden olyan esetet idesoroltak, amikor valamely áru vagy szolgáltatás minősége vagy mennyisége nem felelt meg az ígértnek, vagy a pénztárnál többet számláztak a feltüntetett árnál - emeli ki a Világgazdaság összeállítása.

A magyaroknál csak az észteket (25.7%) és a görögöket (24.6%) verik át gyakrabban, míg a nyugat-európai országokban legfeljebb a fogyasztók tizede számolt be hasonló kellemetlen tapasztalatokról.

Érdekes adat, hogy korrupcióval hazánkban minden 20-adik megkérdezett találkozott, míg például Németországban csak minden kétszázadik.

Erőszakos bűncselekmények terén jól állunk: Magyarországon jóval kevésbé kell ilyentől tartani, mint a nyugat-európai államokban. Hazánkban csak a megkérdezettek 0.2%-a vált autólopás áldozatává, melynél csak Ausztria büszkélkedhet kedvezőbb indikátorral.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?